Rakveres tehakse teistmoodi teatrit. Noortele mõeldud “Kuidas elad? … Ann?!” pole kuidagi tavalise teatri moodi, kus vaataja piilub saalist lavale ja laval olijad teesklevad, et keegi neid ei näe. Siin hüppab hoogsalt lavale Erni Kask, kes pärast lühikest enesetutvustust annab teada, et tema on see, kes etendust juhib. Esitab saalile küsimusi ja saab neile vastuseid. See on teater, kus pole läbipaistvat seina saali ja lava vahel.

Loomulikult on Rakvere lavastuses “Kuidas elad? … Ann?!”   koolitüdruk Ann ning tema klassi- ja koolikaaslased, õpetaja, vanemad – kõik see, mida läheb vaja Aidi Valliku noorteromaani teatrikeelde üle kandmiseks. Siin on  tegevus, mis langeb kokku romaanis kirja panduga. Ent see kõik on napp ja pinnapealne. Ei mingeid põhjalikke olukordi ega suhteid. Anni dramaatilise rea esimene konflikt – ettenähtud kella üheteistkümneks peolt koju tulemine – mängitakse ette nii lihtsalt ja napilt kui võimalik. Oleks asi veel grammi võrra lohakam, siis ei saaks üldse aru, millega on tegemist. Ent siis kargab eeslavale Erni Kask, kes ütleb, küsib, saab vastuseid ja arvamusi ning kõik on paigas. Saal on sündmuse omaks võtnud ja olukorda teadvustanud. Publikule läheb korda, millest laval jutustatakse.

Peaaegu kõik on olemas

Tavapäraseid rolle Sven Heibergi lavastuses napib. Isegi kopsaka näitlejapagasiga Tiina Mälberg läheb muu pundiga kaasa ja teeb lavastuse näitlejatöödele omaselt napi rolli. Lihast ja luust inimest pole laval ühtegi.

Lugu kulgeb sellises vaeses esituses edasi. On niimoodi kehvalt lavastatud. Ent väga hästi on lavastatud suhtlus publikuga. Loo sõlmpunktides toimuvad arutelud ja kommenteerimised. Ja seda veetakse laval raugematu loogikaga, mida tõendab asjaolu, et saalis jätkub tahet ja julgust arutamises osaleda. Jätkub kommentaare.

Näitlejatöödest rääkides tuleb mainida, et lavastaja on teinud trumbiks teise kursuse näitlejatudengite napid oskused. Siirus, lihtsus ja ehedus tavapärase ümberkehastumise olukordade-suhete loomise asemel. Seda lavalist vaesust lõhub vahetevahel Merilin Kirbits, kes kehastab Ritat. Näitlejanna, kellel on isikupärast sära, mis teeb ta kursusekaaslastest jõulisemaks. Anni mängiv Marilyn Jurman on aga täiesti lavastuse stiilis – mitte midagi liigset, kuid samas on peaaegu kõik olemas. Kõige tähtsam on aga see, et publik usub Anni noorust ja ilu.

Anni lugu laval

“Kuidas elad? … Ann?!”

Lavastaja: Sven Hiberg

•• Osades: Tiina Mälberg, Erni Kask ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemia näitleja õppesuuna teise kursuse tudengid Marilyn Jurman, Mairi Jõgi, Merilin Kirbits jt

•• Esietendus 20. oktoobril suures saalis