„Sinivalge vale”
Soome 2012
R: Arto Halonen
27.01 kell 20 Kumus

2001. aasta Lahti MM-il jäi kuus Soome suusatajat eesotsas Harri Kirvesniemi ja Mika Myllyläga dopinguga vahele. See oli üks juhtum ahelast, mis sundis rahvusvahelist suusaliitu kontrollimeetmeid karmistama. Nii et võimalik, et vastasel korral oleks samal MM-il kulla võitnud Andrus Veerpalu skandaal olemata jäänud.

Soomlastele oli toimunu muidugi suur šokk. Festivali peakülalise Arto Haloneni film seab eesmärgiks räpase spordiäri telgitaguste valgustamise. „Teos on Eestis juba ette kõmu tekitanud,” märgib Kuurmaa. „Dopinguteema tõmbab ilmselt inimesi ligi.” Sõprus näitab kahel reedesel seansil ka Haloneni varasemaid teoseid „Püha raamatu vari”, „Karmapa – kaks jumalikkuse teed” ja „Tünnimees”.

Neile, keda Soome ja sport huvitavad, soovitab Kuurmaa veel Arto Koskineni filmi „Kuningas Litmanen”. Laupäeval Sõpruses linastuva teose peategelane on riigi kuulsaim jalgpallur Jari Litmanen ja produtsent riigi kuulsaim filmimees Mika Kaurismäki, intervjueeritavateks Puyoli ja van der Sari mõõtu tähed.

„Isiklik maailm”
Tšehhi 2011
R: Helena Třeštíková
26.01 kell 20 Kumus

„See film on dokumentalistikas täiesti fenomenaalne projekt juba seetõttu, et selle tegemine võttis aega 37 aastat,” ütleb Kaarel Kuurmaa. Ammusel 1974. aastal tegi noor filmitudeng Helena Třeštíková lõputöö ühe tšehhi pere esimese lapse sünnist. Vahepeal möödunud aja jooksul on temast saanud tunnustatud lavastaja, kelle dokfilmid on võitnud auhindu Karlovy Varys ja Berliinis. Kontakt portreteeritud perekonnaga säilis ja nüüd saame teada, mis sorti inimene peategelasest kasvas. „Filmi aluseks on pereisa päevikud ja meenutused,” lisab Kuurmaa. „Näeme laste kasvamist, vanemate vananemist ja režiimivahetust. Mõnus, humoorikas ja eluline film.”

Valikseanss „Alternatiivne Eesti dokumentalistika”
R: Anna Gavronski, Vladimir Loginov, Antti Häkli
27.01 kell 20 Sõpruses

„Seanss on alternatiivne selle poolest, et kõik neli filmi on mitte-eestlaste tehtud ja enamasti pole neid siin näidatud,” tutvustab Kuurmaa. Erand on soomlase Antti Häkli „Püha kohv”, mis linastus BFM-i lõputööna. Kõik autorid on eri rahvusest, kõigi filmide tootjariigiks on märgitud Eesti. Filmide „Pööre” ja „Parimad sõbrad igavesti” autor Anna Gavronski on Eesti päritolu juudi neiu, kes õpib praegu Londoni kuninglikus Holloway ülikoolis meediat. „Filmid on tehtud Eestis, aga näidatud on neid ainult Londonis,” lisab Kuurmaa. „Vladimir Loginovi filmi „Meenutades homset” on näidatud mitmetel Vene festivalidel, kus seda on esitletud Eesti filmina, siin on aga nii lavastaja kui ka tema teosed täiesti tundmatud.”DocPointi teisi valitud pärleid••„Maja, milles ma elan” (USA 2012). Eugene Jarecki küsib, mida on saavutanud uimastitevastane võitlus. 25.01 kell 22 Sõpruses.

••„Fuck For Forest” (Poola, Saksamaa 2012). Michał Marczaki provokatiivne linateos räägib hipidest, kes püüavad seksiga loodust kaitsta. 26.01 kell 21 BFM-is.

••„Perverdi teejuht ideoloogiasse” (Suurbritannia, Iirimaa 2012). Filosoof Slavoj Žižek lahkab filmiklassikat psühhoanalüüsi meetoditega. 27.01 kell 21 BFM-is.

••„Liv & Ingmar” (Norra, Suurbritannia, India 2012). Dheeraj Alkokari film annab sõna Liv Ulmannile, kes räägib oma koostööst ja -elust lavastaja Ingmar Bergmaniga. 27.01 kell 17 BFM-is.