Tema lavapartner Riho Hütt on staažikas klaasikunstnik ja rahvatantsija, kuid teatrilavale astub ta esimest korda. Nad on isa ja poeg, kuid mis lavastuse kontekstis olulisem – kaks kunstnikku. „Mul tuli idee ja vaimne valmisolek pöörduda oma isa poole, et teha koos lavastus. „Sfääri saared” kujutab endast meie – kahe eri sfäärist pärit kunstniku – rännakut läbi eri tasandite ühes suures sfääris nimega kunst,” räägib Henri, kes on lõpetanud 2010. aastal Viljandi kultuuriakadeemia tantsu eriala.

Tantsu valis ta pärast äratundmist, et pärast 12 aastat koolipingis istumist võiks ka kehale rohkem anda. „Olen tänavatantsu taustaga, mille ma Viljandis kohe ära unustasin, sest nägin, milliseid võimalusi pakub tants kui kunst. Ja kunst oli mind alati kaudselt huvitanud. Tundsin, et see on minu võti kunstimaailma sisenemiseks. Terve Viljandi aja unistasin, et tulla sellisesse teatrisse nagu Kanuti saal oma lavastusi tegema.”

Paani moodi elukas

Tänavalt „Sfääri saarte” proovisaali astujale avaneb kummaline kahetine maailm, mis on ühevõrra nii maagiline-sürreaalne kui ka siiras. Või mida arvata tükist, kus leiavad oma koha nii isiklikud lood lapsepõlvest ja igapäevaseikadest kui ka kummalised allegoorilised kujundid: Sky Runnereid kandev figuur (Henri), tegelased torupilliga (Riho, Henri) ja valgustatud klaasiskulptuurid (Riho)? Sky Runnerite kasutamist selgitab Henri niimoodi: „Mulle tundus, et kui Riho tuleb oma töödega lavale, siis mina ainult liikuva kehana tunnen ennast nõrgema karakterina. Nii on mul vaja luua endast rohkem mingi – ütleme – elukas. Selline tumedamat tooni elukas, kes sarnaneb kannustega paaniga.”

Vaataja leiab eri piltidest kokku pandud lavastusest ka kolmanda tegelase – ruumi. „Tegelen ruumi täitmise küsimusega. Kui sa oled maksimaalselt kaks meetrit pikk tüüp, siis mida teed sa ülejäänud kümme korda kümme ruutmeetrit ruumiga? Kas kuhjata sinna asju või vaid väikeste asjade kaudu täita see ruum?” nimetab Henri kunstiküsimusi, mis teda praegu tõmbavad.

Kehatunnetuse pildid

Kui suure osa sellest ruumist peaks täitma tantsiv inimene? „Mind huvitab põhjendatud liikumine, lihtsalt näitamise pärast liikumisele ma väga ei läheks. Isegi kui inimene lihtsalt seisab, aga näen, et ta tunnetab oma keha, siis mulle sellest täiesti piisab,” ütleb Henri.
Ka lugude kuulamine võib esineja kehatunnetusest anda täieliku pildi. Oma publikule seavad Henri ja Riho mõistlikke ootusi: „Ootan, et nad tuleksid rännakuga kaasa. Sobib, kui nad saavad lihtsalt pihta ka sellele, et see on rännak.”



KES TA ON

Henri Hütt
Sündinud 1985 Valgas

2005–2010
Viljandi kultuurikolledž, tants
2010–… EKA, tegevuskunstid
2010. aasta Eesti sõltumatu tantsu auhind: aasta läbilööja 2010
Lavastusi: „The Reader”, „Kapriisid”

Lavastus
„Sfääri saared”
Esietendus 11. aprillil Kanuti gildi saalis
Kanuti gildi ja Rakvere teatri produktsioon