Tekib võrdlemisi kummaline paheline armastuskolmnurk, kus toimivad veidrad motiivid. Kolmnurga taustal koorub lahti Robert De Niro mängitud tegelase elu, nagu ta ühel ameerikalikest väärtustest kinni hoidval mehel olla võib. Oma inimeseanalüüsis väga sügavale jõudev film piilub karmilt Ameerika valitsevast klassist pärit valge uskliku brittide järeltulija hinge ja avastab sealt nii mõndagi taunimisväärset.

Filmil on väga hea stsenaarium, mis liigutab tegelaskujusid ülipõneval moel. Peategelased teevad läbi tähelepanuväärse arengu nii sisemiselt kui ka väliselt. Muutub ka vaataja arusaam neist inimestest.

Film on keelelt realistlik. Näitlejad püüavad tabada oma rolli ja tolle kohta ühiskonnas võimalikult tõetruult. Norton mängib alguses heitlikku vanglavennikest, kes püüab oma naist kupeldada mehele, kellest sõltub ta edasine saatus. Ent stsenaarium toob pöördeid, kus tähendused teisenevad ja suhted muutuvad keerulisemaks. Väljapressimise lõks pöördub lõksu seadja vastu ning tegelased osutuvad üksteisest sõltuvaks uuel ettearvamata moel. Seda mitte ainult nende endi, vaid ka publiku jaoks.

Kahe mehe film

„Stone” on väike film selles mõttes, et Robert De Niro ja Edward Norton kannavad suuresti kahekesi ära kogu selle suure üldistuse, mis film neist inimestest pakub. Milla Jovovich annab tõe oma tegelase erootilisele sädemele, kuid see osa filmist on lihtsamat sorti asi. Kahe mehe draama jõuab oma ühiskonnaanalüüsis üsna suurte tõdedeni, põimides oma elukäsitlusse ameeriklaste jaoks tähtsa institutsiooni – kiriku ja sellest kasvanud silmakirjalikkuse.

Väikselt tehtud suur film on olnud pikka aega Ameerika sõltumatu filmitegemise tunnus. „Stone” on oma vahendite ja sõnumi poolest teos, mis kõlbaks linastuma Sundance’i festivalil, kus teised samasugused.

Vanameister De Niro nimi on see, mis annab filmile Hollywoodi tunnused. Ega väga palju hollywoodimat meest polegi olemas. Aga nüüd, mängides nooruslikult ja peenelt nähtud kivist vanameest, saab hea näitleja sellega suurepäraselt hakkama. Ta on osanud vabaneda oma mängitud maffiameeste slepist ja vanadest stampidest. De Niro võiks selle rolliga täiesti vabalt kandideerida meespeaosa Oscarile, kui filmi moodsa keelega stsenaarium akadeemikutes ainult tõrget ei tekita.

„Stone” on film, mis näitab Hollywoodi tugevat elujõudu. Ollakse valmis tegema filmi uut moodi. Filmi, mis kasutab peenekoelise nüüdisaegse loo jutustamiseks üksnes nappe vahendeid, pakub korralikku analüüsi ja edastab tugeva ühiskondliku sõnumi.

Film

„Stone”

•• Lavastaja: John Curran

•• Osades Robert De Niro, Edward Norton, Milla Jovovich, Frances Conroy

•• Alla 14-aastastele keelatud

•• Tallinnas CCP-s ja Solarises, Tartus Cinamonis