Esimesena astus eile pealavale Moralnõi Kodeks Venemaalt, kellele elas lava ees kaasa vaid sadakond inimest. Idanaabrite rokkarid, konferansjee Jaak Joala ammused tuttavad, esinesid summeril ka kolm aastat tagasi.

Eilse päeva kolm oodatuimat esinejat olid kahtlemata Jamaika päritolu reggae-täht Shaggy, perebänd Kelly Family ja Paul Young.

Kelly Family koosneb üheksast õest-vennast, kellest vanim on 33- ja noorim 14-aastane. Pärast pikki rännakuaastaid mööda maailma on nad valinud elukohaks Saksamaa. Perekond elab Kölnis, nende kodu on jõel loksuv laev, mida nad ise kutsuvad ujuvaks majaks.

Bändi viimast albumit "Over The Hump" on müüdud üle nelja miljoni eksemplari, sellest kolm miljonit Saksamaal. Inglismaal nad enda sõnutsi veel populaarsed ei ole, plaanis on aga sooritada läbimurre Ameerikas ja Jaapanis.

Kelly Familyt ümbritsevate asjameeste nõudmised olid hämmastavad. Kuigi korraldajad kavatsesid ansambli lavale saata enne Shaggyt, nõudsid Saksa showbisnise mehed, et õed-vennad peavad olema õhtu eelviimane esineja. Nii pidigi Sitsiiliast Tallinnasse saabunud mustanahaline Shaggy juba mõni tund pärast lennuki maandumist lavale astuma.

Shaggy läbimurre muusikamaailmas toimus 1993. aastal hitiga "Oh Carolina". 1968. aastal Jamaikal sündinud laulja kodanikunimi on Orville Richard Burrell. 20-aastaselt kolis ta New Yorki. Shaggy arvates peab muusika olema suunatud igale eale, laulud peavad aga kõnelema armastusest ja õnnest ning looma inimestes hea enesetunde.

Eilsele päevale pani punkti Paul Young - mees, kelle kodu on seal, kuhu ta parajasti jätab oma kaabu, nii Young 80. aastatel laulis.

Eile alustas tööd ka Rock Summeri väike lava, kust esmakordselt puudus konferansjee. Väikese lava ainus eilne välismaine esineja oli lätlaste rockibänd Rebel, kelle laulja oli nagu välja astunud romaanist "Kolm musketäri".

Pärast Rebelit lõbustasid rahvast The Names ja Psychoterror. Algselt päeva lõpetajaks plaanitud Republica eestlasi oma kohalolekuga ei austanud.

Rock Summeri viimane päev peaks lauluväljakule meelitama eelkõige karmima muusika armastajad. Esinevad ju väikesel laval No Big Silence ning mustanahalise kiilaspäise ja eriti meheliku lauljatariga Skunk Anansie Inglismaalt.

Päeva alustavad aga kohalikud kollektiivid: Folkmill, viimaste summerite lahutamatu osa Compromise Blue ja veel tundmatu Bob Junkrott. Enne suurte habemetega ZZ Topi vallutavad pealava The Mike Flowers Pops ja teksareklaamis kõlanud "Spacemani" looga kuulsaks saanud Babylon Zoo.

Muide, siiani on noorim platsil silma jäänud summerdaja kahe ja poole aastane tüdrukutirts, kes rõõmust hüpates kõigile teatab, et ta on Rock Summeril.

KAIDI KLEIN