Rahalistele raskustele vaatamata leidis Jüri Makarov sponsorid, lavad ja kuulsused. Summeri kahe esimese päeva muljete põhjal tuleb aga nentida, et ainus, mis puudu jääb, on publik.

Neljapäevane peaesineja East 17 suutis platsile meelitada ehk viis tuhat kuulajat, ei enam. Reedese kontserdi alguses liikus aga lauluväljakul ringi vaid mõnisada muusikahuvilist. Korraldajad loodavad, et tõelise magnetina mõjub laupäevaõhtune ZZ Topi ülesastumine. See on ka Makarovi ainus lootus, sest kui summerile ei õnnestu meelitada kümneid tuhandeid kuulajaid, lõpetab festival suurema majandusliku krahhiga, kui oleks osanud prognoosida.

Rahapuudus annab ennast kõige rohkem tunda festivali korralduses. Festivaliplatsil ilmnes, et väikesel ehk B-laval puudub üldse mänedzher. Kõigi ajakirjanike üllatuseks selgus aga, et selle aasta summeril pressikeskust ei ole. Vähesed saadaolevad materjalid bändide kohta tuli läbi lugeda kohapeal, sest neid oli korraldajatel vaid loetud eksemplarid. Makarov ise viibis hoopis Riias, juhtides vägesid lätlastele korraldatud Rock Summeril. Läti pealinnas toimuv võib, erinevalt Tallinnas toimuvast üritusest, firmale ka raha sisse tuua.

Lugejale hakkab ilmselt tunduma, et Eesti Päevaleht keerutab juttu "vanast heast klikiajast, kui rohi oli veel roheline". Ometi on see nii. Kui esinejate valik kõrvale jätta, siis kõik muu (lava, valgus jne) on vaid möödunud aastate hale vari.

Kõige enam näitab festivali allakäiku sealne õhkkond. Vanasti oli Rock Summer kohtumispaik, sinna tuldi meeleolu nautima. Nüüd on tegu vaid tavalise kontserdiga, millest osavõtt sõltub kuulsate bändide-piletihinna suhtest. Umbes nii nagu tarbija kaalub uute dressipükste kvaliteedi-hinna suhet.

Toimetus loobub siinkohal üksipulgi lahkamast põhjusi, miks Rock Summeri käivitaja ärid liiva jooksevad. Seda on ka piisavalt tehtud. Makarovi hukutavad tema ebareaalsed ambitsioonid ja headele äritavadele mittevastav käitumine.

Peamine põhjus peitub aga eestlastes endis, kes kuidagi omavahel kokkuleppele ei jõua. Tabavalt tuletas seda meile meelde naftaärimees ja endine jalgrattur Oleg Ljadov, kelle arvates on "kõiges süüdi" Tammsaare, kes kirjutas "Tõe ja õiguse", raamatu eestlastest, kes teineteisega katkematult vägikaigast peavad vedama. Sellest ei olegi palju aega möödas, kui Eestis oli kaks tugevat festivali, Fiesta Pärnus ja summer Tallinnas. Herbert Murdi festival on juba surnud projekt, summer kipub tema saatust jagama. Möödunud nädalavahetusel tammus 5000 inimest Rock Onzerdi vihmasajus. Teist samapalju jätkus kuulajaid summeri avapäevale. Igaüks pusib omas nurgas, kuigi võiks ühiselt midagi kopsakamat teha.

Sest kõik me ju ometi tahame, et Music Television reklaamiks ka üht Eesti festivali.