Minul õnnestus neid esimest korda näha mullu juunis, ühes mudases veeaugus. Konnadel olid pulmad täies hoos, kuid vaatamata armumängudele olid nad väga ettevaatlikud. Nii kui ma neile läheneda püüdsin, et pulmitamist lähemalt jälgida, sulpsasid rohelised vee alla. Arvasin siis, et kõige õigem on ise konnaks muutuda. Võtsin saapad jalast ning astusin sooja mudasesse konnade maailma.

Rohelised konnad on nagu suvitajad, kes jahedasse vette ei lähe – kui veetemperatuur on juba 16 kraadi, siis on õige aeg pulmakella lüüa. Külmemas vees nende kudu ei arene, mistõttu ei ole otstarbekas ka pulmitamise peale energiat raisata. Nii koevadki vee- ja tiigikonnad mitu korda, et kindlustada järglaste arengut. Kui teistel konnadel on juunis juba kullesed väljas, siis peavad rohelised vee- ja tiigikonnad alles pulmapidu.

Mul oli päris mõnus mudavees seista ning oodata, kui pidu pihta hakkab. Õige pea ilmusid esimesed peolised: armuvalus isased, kes püüdsid tantsupõrandal parimaid kohti hõivata. Konnade maailmas ei hinnata küll tantsuoskusi, vaid lauluhäält – isane, kes kõvemat häält teeb, saab võimaluse ka emase selga ronida. Siin valivad daamid ja härrad peavad neile meeldimiseks tõsiselt pingutama. Mõned nooremad ja nõrgemad lauljad on end kavalalt ukseavasse sisse seadnud, lootuses saali sisenevaid emaseid oma hädise häälega ära petta. Õnneks valskus läbi ei lähe, sest liigi säilimise seisukohalt oleks tegemist katastroofiga.

Et serenaadi paremini kuulda oleks, pungituvad veekonnade suunurkadest välja helehallid häälepõied. Juba ongi üks isane endale sobiva partneri leidnud, kuid sellega pole veel pidu lõppenud. Mis pulm see ilma kakluseta on! Ikka leidub neid, kes just tema pruuti pruukida tahaksid – isane peab olema valvas ja konkurente jalahoopidega minema peletama. Õnneks pole isakonnal vaja võistlejatega palju vaeva näha, sest emase seljas troonides on tal hea ülevaade ümbritsevast ning vastaste rünnakud surutakse juba eos maha. Isane seljas, otsib emane kudemiseks sobiva paiga, isase ülesandeks on munad viljastada. Pärast protseduuri laseb isakonn end emase seljast lahti, et uuesti pulmatralliga ühineda. Ega emane veekonngi nunnaks hakka, sest ka tema peab mõne aja pärast uue paarilise leidma.

Jaanus Järva on vabakutseline loodusfotograaf, kes teeb kaastööd mitmetele kodu- ja välismaistele väljaannetele