51. Doris Lessingi

“Kuldne märkmeraamat”

2007. aastal Nobeli kirjanduspreemia võitja Doris Lessingi 1962. aastal ilmunud “Kuldne märkmeraamat” on mõjutanud tuhandete naiste ja meeste elu. Seda romaani on peetud feministliku liikumise vundamendiks, kuigi autori enda sõnade järgi on raamatu peateema pigem isiksuse õigused ühiskonnas kui naise roll selles.

52. Alexandre Dumas’

“Kolm musketäri”

Alexandre Dumas’ sulest ilmus ligi 250 raamatut, mille kallal töötas peale tema enda 73 abilist. “Kolme musketäri” peategelased on kolm musketäri ja d’Artagnan, kes armub kord ühte, kord teise kaunisse naisterahvasse. Legendaarne seiklusromaan toob selgelt välja tõdemuse, et sõprus on väärt rohkem kui ükskõik milline kuningriik.

53. Arkadi ja Boriss Strugatski

“Hukkunud Alpinisti hotell”

Kuulsaimate vene ulmekirjanike, vendade Arkadi ja Boriss Strugatski kahasse kirjutatud romaanid said tuntuks ka väljaspool Nõukogude Liitu. “Hukkunud Alpinisti hotell” jutustab äreva atmosfääriga loo inspektor Glebskyst, kes sõidab puhkama mägihotelli, kus teda ootab ees ebamaine õhkkond ja hulk kõhedust tekitavaid tegelasi.

54. Gustave Flauberti

“Tundekasvatus”

1869. aastal avaldatud “Tundekasvatuses”, ühes 19. sajandi ulatuslikuma mõjuga romaanis, analüüsis autor oma lapsepõlve- ja noorusmälestusi kasutades kaasaegseid kombeid. Romaan jutustab noore mehe ja vanema abielunaise suhtest. Fréderic Moreau on andekas igatsustest tulvil noor mees, kes kohtab oma elus ainult inimesi, kellel ei ole pakkuda midagi peale pessimismi ja küünilisuse.

55. Michael Cunninghami

“Tunnid”

1998. aastal ilmunud ja autorile Pulitzeri preemia toonud “Tunnid” kindlustas Cunninghamile koha Ameerika kirjanduse eesliinil. Romaan räägib kolmest eri põlvkonna naisest, keda on mõjutanud Virginia Woolfi romaan “Proua Dalloway”. Raamatu järgi väntas Stephen Daldry 2002. aastal samanimelise filmi, mida saatis suur edu.

56. Vladimir Nabokovi

“Kutse tapalavale”

Vladimir Nabokov oli üks mõjukamaid 20. sajandi vene kirjanikke, kelle loomingut iseloomustavad erudeeritus, arutelusid tekitavad intriigid ning erakordne leidlikkus. “Kutset tapalavale” hindas autor oma loomingus kõige kõrgemalt. Kiiretempoline romaan on ühtaegu naljakas ja traagiline, liigutav ja mõistatuslik ning hüvitab lugeja tähelepanu külluslikult.

57. Anne Rice’i

“Intervjuu vampiiriga”

Anne Rice on 20. sajandi Ameerika uusgooti kirjanduse eredamaid esindajaid. Oma tihtipeale erootiliste sugemetega romaanides juurdleb Rice armastuse, surma, surematuse ja eksistentsialismi üle ning põimib sündmustikku hulga ajaloolisi ja filosoofilisi liine. “Intervjuu vampiiriga” on Anne Rice’i debüütromaan, mis sai suisa fanaatilise vastuvõtu osaliseks.

58. Salman Rushdie

“Mauri viimne ohe”

Salman Rushdie on india-inglise kirjanik, kelle Iraani endine usujuht ajatolla Homeini 1989. aastal “Saatanlike värsside” eest surmavande fatwa alla pani. 1995. aastal ilmunud “Mauri viimne ohe” põimib suurejooneliselt kokku India ajaloo ning Portugalist pärineva kaupmeeste dünastia tõusu ja languse Lõuna-Indias.

59. Graham Greene’i

“Meie mees Havannas”

Graham Greene’i teosed arutlevad erisugustes poliitilistes taustsüsteemides tekkinud moraaliküsimuste üle. Romaani “Meie mees Havannas” idee tekkis Greene’il Tallinnas, kus ta kohtus ka peategelase prototüübiga. Detailide muutmine ja sündmuskoha Tallinna hilisem asendamine Havannaga tegi aga põneviku ootamatult prohvetlikuks.

60. Thomas Hardy

“D’Urberville’ide Tess”

Thomas Hardy astus oma 1891. aastal ilmunud romaaniga vastu viktoriaanliku ajastu seksuaalsetele ja religioossetele tavadele. Rikas Alec võrgutab vaese külatüdruku Tessi. Suhtest sünnib laps, kes peagi sureb. Tess armub uuesti, abiellub, silmakirjalik abikaasa jätab ta maha ning pettumuste ring aina kerib uusi kihte. “Tessi” järgi on tehtud mitu väga head filmi.

61. John Fowlesi

“Liblikapüüdja”

Oma loomingus läbivalt üksikisiku vabaduse üle juurdlev John Fowles sai kuulsaks juba oma esimese romaaniga “Liblikapüüdja”. 1963 ilmunud teos ajas lugejate südamed ärevile ning võitis need jäägitult. Sinihabeme muinasjutust inspireeritud raamat on ebatavaline segu närvesöövast põnevikust ja sotsiaalse klassikonflikti analüüsist.

62. Frederick Forsythi

“Sˇaakali päev”

“Sˇaakali päev” on ühe kuulsama briti põnevuskirjaniku esimene täispikk romaan. Ülimalt täpselt läbimõeldud sündmustikuga põnevik räägib karismaatilisest Briti palgamõrvarist, kelle Prantsusmaa paremäärmuslased palkavad tapma tollast presidenti Charles de Gaulle’i. 1971. aastal ilmunud raamatust sai rahvusvaheline bestseller ja kriitikute üleüldine lemmik.

63. Peter Høegi

“Preili Smilla lumetaju”

Peter Høeg on olulisemaid taani kirjanikke. Tema läbimurde tõi 1992. aastal ilmunud “Preili Smilla lumetaju”. Gröönimaal kasvanud Smillal on erakordselt arenenud lumetaju. Üksildane noor naine sõbruneb samuti Gröönimaalt pärit naabripoisi Isaiah’ga, kes aga saab kahtlasel viisil surma. Jälgi ajades jõuab Smilla taevase saladuse jälile.

64. Philip Rothi

“Portnoy tõbi”

Roth on oma rohkem kui 20 romaaniga pälvinud kõik tähtsamad Ameerika kirjandusauhinnad. Kolmas romaan “Portnoy tõbi” on tõenäoliselt ta tuntuim ja skandaalseim teos. 1969 ilmunud raamat pälvis konservatiivsete juudi ringkondade pahameele, ent sai kohe nii kriitikute kui ka raamatuostjate seas suure menu osaliseks.

65. Herbert George Wellsi

“Nähtamatu”

H. G. Wells oli inglise romaani- ja ajakirjanik, ühiskonnateadlane ning ajaloolane, kes kuulub ulmeklassikute tippu, Orwelli ja Huxley kõrvale. 1897 ilmunud “Nähtamatu” on faustilik lugu teadlasest, kel õnnestub iseend nähtamatuks muuta. Paraku on meetod ühesuunaline ning mõjub kehvalt teadlase niigi õrnale vaimsele tervisele.

66. Margaret Mitchelli

“Tuulest viidud”

Margaret Mitchell läks kirjanduslukku väidetavalt maailma esimese miljon eksemplari müüdud ilukirjandusteose “Tuulest viidud” autorina. Pulitzeri kirjanduspreemia võitnud romaan on igati eeskujulik armastuslugu, mille peategelane on punapäine kaunitar Scarlett O’Hara. Teose põhjal valmis ka kaheksa Oscarit võitnud legendaarne film.

67. Nathaniel Hawthorne’i

“Tulipunane kirjatäht”

Hawthorne oli üks esimesi Ameerika kirjanikke, kes tegeles oma loomingus tegelaste motiivide lahkamisega. 1850 ilmunud romaani saatis edu nii kriitikute kui ka lugejate silmis. Peategelane Hester Prynne on feminismi teerajaja ning tema loo mõjusid võib näha nii Henry Jamesi, Kate Chopini kui ka William Faulkneri loomingus.

68. Pierre Boulle’i

“Ahvide planeet”

1963. aastal ilmunud romaan on ehe näide raamjutustuse nime kandvast kirjanduslikust võttest. Tegevus toimub aastal 2500. Kosmosereisil olev abielupaar leiab käsikirja, mis hõljub pudelisse pandult vaakumis. Käsikiri on pärit planeedilt, mida valitsevad ahvid. Inimesi peetakse seal loomade asemel ja nendega tehakse katseid.

69. James Fenimore Cooperi

“Viimane mohikaanlane”

1826 ilmunud romaanist sai üks maailma populaarsemaid ingliskeelseid raamatuid ning see tegi Cooperist esimese tõeliselt suure Ameerika kirjaniku. Algselt kahes osas ilmunud teos on “Nahksuka juttudest” tuntuim. Seiklusromaani sündmustik leiab aset 1757. aastal, kui prantslased ja britid sõdisid Põhja-Ameerika ja Kanada piiril asuvate kolooniate pärast.

70. Thomas Keneally

“Schindleri nimekiri”

Thomas Keneally (1935) on Austraalia romaani- ja näitekirjanik, kes on jätnud kirjanduslukku kustumatu jälje romaaniga “Schindleri nimekiri”, mis võitis 1982. aastal ilmudes Bookeri preemia. Romaan liigitub ilukirjanduse alla, kuigi annab ajalooliste faktide ja pealtnägijate tunnistuste kaudu edasi tõestisündinud loo.