Käsikirju asub läbi vaatama žürii, kuhu kuuluvad EKL-i esimees Tiit Aleksejev ning kirjanikud Maimu Berg, Peeter Helme, Holger Kaints, Triinu Meres, Aare Pilv ja Vahur Afanasjev, samuti Eesti Draamateatri kirjandusala juhataja Ene Paaver.

Võistluse tulemused selguvad mais.

Romaanivõistluse traditsioon sai alguse 1926. aastal, mil sellele pani aluse kirjastus Loodus. Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus on idee jätkaja ning lähtub Eesti Romaaniühingu võistluse praktikatest ja põhimõtetest. Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus taaselustati Eesti erakapitali toel 2014. aastal. Võistlus on toimunud iga kahe aasta tagant.

2015. aastaks laekunud käsikirjade seast valis žürii võitjaks Armin Kõomäe „Lui Vutooni“ ning 2017. aastaks laekunud käsikirjade seast Vahur Afanasjevi „Serafima ja Bogdani“.

Eesti Kirjanike Liidu kolmanda romaanivõistluse 10 000 euro suuruse auhinnafondi on välja pannud Eesti ettevõtted Liviko, Wolf Groupi kuuluv Penosil ning advokaadibüroo Ellex Raidla, eripreemia annavad välja Margus Karu Sihtasutus ja Postimehe Kirjastus.