Romaanivõistlusele laekunud käsikirju hindab kaheksaliikmeline žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev, dramaturg ja ajakirjanik Ene Paaver, luuletaja ja kirjandusteadlane Aare Pilv ning kirjanikud Vahur Afanasjev, Maimu Berg, Peeter Helme, Mairi Laurik ja Holger Kaints.

Eelmise, 2017/2018. aasta romaanivõistluse võitis Vahur Afanasjev käsikirjaga „Serafima ja Bogdanˮ, mis valiti 67 algupärase ja seni avaldamata käsikirja seast. Lisaks otsustas žürii välja anda kaks teist kohta, mille vääriliseks valiti Eva Koffi käsikiri „Sinine mägiˮ ja Triinu Merese käsikiri „Lihtsad valikudˮ.

Eelmise võistluse kolme parima sõnul on osalemine nii algajale kui ka juba vilunumale kirjanikule täiesti hindamatu väärtusega.

Eva Koffi sõnul on see parim viis end anonüümselt proovile panna: „Romaanivõistluse žürii loeb ja hindab tekste, millel pole kirjas autori nime – see on võimalus panna oma kirjutis proovile, saada selle kohta eelarvamustevaba, ning hiljem, edu ja õnne korral ka isiklikku tagasisidet. Rikastav protsess väga mitmes mõttes,” sõnab Koff.

Triinu Meres lisab, et osalemise kasuks räägib kindlasti ka see, et püünele võivad pääseda ka ebatraditsioonilised tekstid: „Mul on väga hea meel, et osalesin, sest niivõrd kirjandusele (ja mitte kaubandusele) orienteeritud võistlusele sobis ka minu mitte väga traditsiooniline tekst – teist sellist romaanivõistlust Eestis pole,” julgustab Meres.

Vahur Afanasjev kutsub kõiki end julgesti proovile panema, sest valdkonna ekspertide tagasiside on igale kirjutamist armastavale inimesele äärmiselt vajalik sisend: „Romaanivõistlusel tuleb osaleda, sest just nõnda saab väärt käsikiri piisava tähelepanu ja žüriilt asjatundliku tagasiside.ˮ

Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus on kirjastuse Loodus 1926. aastal algatatud romaanivõistluse idee jätkaja ning lähtub oma tegevuses Eesti Romaaniühingu võistluse praktikatest ja põhimõtetest. Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlus kutsuti taas ellu Eesti erakapitali toel 2014. aastal. Romaanivõistluse võitjate vahel läheb jagamisele 10 000 euro suurune auhinnafond, mille on välja pannud Eesti ettevõtted Liviko, Wolf Groupi kuuluv Penosil ja advokaadibüroo Ellex Raidla. Eriauhinna panevad välja Postimees ja Margus Karu Sihtasutus.

Infot 2019. aasta romaanivõistlusel osalemise kohta leiab siit