Stockholm

Järgmisel nädalal on Rootsi varastel lõbu laialt - teisipäeval tuleb Venemaa president Boriss Jeltsin riigivisiidile, mille puhul tühjendatakse kogu Stockholmi lään korrakaitsjatest.

Jeltsini, tema naise Naina ning nende tütre ja presidendi nõuandja Tatjana Djatshenko julgeoleku tagamiseks komandeeritakse 1400 politseinikku kolmeks päevaks Stockholmi keskusesse.

Jeltsini kaaskond koosneb 201 isikust. Seal on kõik alates välisminister Jevgeni Primakovist, suurest hulgast ministritest ja spetsialistidest kuni isiklike turvameesteni. Riigivisiiti kajastama on oodatud 430 ajakirjanikku, umbes 50 neist tuleb Venemaalt.

Jeltsini ja Rootsi peaministri kohtumisel on üks jututeema kindel. See on Jeltsini ja Venemaa hiljutine julgeolekutagatiste pakkumine Eestile, Lätile ja Leedule. Rootsi peaminister Göran Persson kinnitab viisakalt ja otsustavalt Rootsi vastuseisu Venemaa ettepanekule. Sama, kuid üksikasjalikumalt, teeb Rootsi välisminister Lena Hjelm-Wallen jutuajamisel kolleeg Primakoviga.

Poliitikakommentaatorid hoiatavad samas uute üllatuste eest. Jeltsin võib Stockholmis välja tulla uue ettepanekuga Baltikumi ja Läänemere regiooni kohta, kõige tõenäolisemalt siis, kui ta kolmapäeval parlamendis esineb. Päevakavas on ka Euroopa Liidu ja NATO laienemine.

Kultuuriliseks kõrgpunktiks saab perekond Jeltsini ja Astrid Lindgreni kohtumine. Naina Jeltsina on nimelt väljendanud kindlat soovi kohtuda Pipi Pikksuka ja Katuse-Karlssoni loojaga. Astrid Lindgren, kellel äsja täitus 90 aastat ning kes juubeli ajal põgenes kõigi lugupidamisavalduste eest - isegi peaminister Perssoni kõnest Pipi ja Astrid Lindgreni kodulinnas Vimmerbys - on tänanud ning kutse Jeltsini auks peetavale riigilõunale vastu võtnud. Seal toimub hilinenud ametlik austusavaldus maailmakuulsale kirjanikule.

Riigivisiit nõuab suurt delegatsiooni. Venelased võtavad kaasa oma ZIL-limusiinid. Jeltsinile ja ta kaastöötajatele on reserveeritud terve korrus luksushotellis Grand. 149 isikut Vene delegatsioonist tegelevad turvalisuse tagamise ja telekommunikatsioonidega. Teiste hulgas seisavad Jeltsini kõrval kogu aeg mõni mereväeohvitser musta portfelliga, mille sisu juhib Vene tuumarelva.

õelad Rootsi kommentaatorid meenutavad USA presidendi Bill Clintoni ärajäänud visiiti Rootsi. Bill eelistas, nagu teada, Taanit, kui ta sel aastal varem mööda Euroopat karkudega ringi liipas. Rootsi peab nüüd Borissiga rahule jääma.