Rummu Jüri vastast Hugo Haabeskukke mängib suures suvelavastuses "Tagaaetav" Salong Teatri juht Dajan Ahmet. Osalevad veel Rein Oja, Kersti Heinloo teatrikooli lõpetavast lennust, Thea Luik Theatrumist jt. Kõrvalosades ja massistseenides teeb Harrastusteatrite liidu egiidi all valmivas suveprojektis kaasa sadakond harrastusnäitlejat. Ja muidugi osalevad ka kümme hobust kolme vankriga, lambad, lehmad, kitsed. Lavastab Jaanus Rohumaa. Muusika on Untsakatelt, kes laulavad ka pärast etendust. Avatud on käsitöömeistrite laat, pakutakse "Tagaaetava" eriõlut.

"Tagaaetav. Lugu Rummu Jürist" kuulub Harrastusteatrite liidu iga-aastaste suurte vabaõhulavastuste sarja. Mullu lavastas Aare Laanemets Mahtras "Mahtra sõja". Rummu Jüri mängitakse Lelle mõisa looduskaunis (ürgoru ja järvekesega) pargis, just seal, kus rahvakangelane omal ajal tegutses.

Rummu Jüri legendi kir-jutas näidendiks Andres Ehin, kelle sõnul vestavad nad loo andekast eesti noormehest ülemöödunud sajandil, kes ei leia endale muud teed eneseteostuseks kui kelmused. Sellele teele tõukavad teda julm kohtlemine ja kättemaksuiha.

"Ühtlasi on "Tagaaetav" lugu hämmastavast külge-tõmbejõust, mis kolme karismaatilist ja eriskummalist kuju – Rummu Jüri, Tshaikovskit ja prohvet Järve Jaani – omavahel ja rahvaga seob," kirjutas Ehin saatesõnas.

Meelis Kapstas