Vana hea teatri (Williams, Tshehhov) kõrval pakutakse meelahutust, sekka kolm lastetükki. Eelmine hooaeg kujunes teatrijuhtide Üllar Saaremäe ja Indrek Saare kinnitusel rohkem väikese saali aastaks – lavale toodi mitu näitlejaid endid ja fänne rõõmustanud lavastust (näiteks "Kvartett"). Sel hooajal teenitakse seevastu tasa võlg suure saali ees.

Rakvere uue hooaja kava ilmestab esinduslik külalislavastajate rivi, mida kroonib Mati Undi debüüt Rakvere Teatris.

Vastukaaluks kiirteatrile

Homme esietendub Tennessee Williamsi "Iguaani öö", mille valis oma debüüdiks teatrikoolist Rakverre lavastajaks asunud Urmas Lennuk.

"Klaasist loomaaia" ja

"Tramm nimega "Iha"" järel on "Iguaani öö" Williamsi kolmas tuntum näidend, mis Hollywoodi tähtedega ka filmiks vändatud.

Rakveres mängivad ses Mehhiko troopikas ülesköetud palavikuliste tunnete loos peaosi Marika Vaarik (Maxine), Üllar Saaremäe (Shannon) ja Tiina Mälberg (Hannah). "Kurva kohviku ballaadi" peaosa eest kevadel aasta näitlejanna tiitli saanud Vaarik kehastab siingi jõulist hotellipidajat. "Connemara" pastori rolli eset kiidusõnu teeninud Üllar Saaremäe on "Iguaani öös" mõneti sarnases, ummikusse jõudnud ekspastori rollis. Inimsuhteid vaagiv, üle kolme tunni vältav lavastus peaks pakkuma midagi vastukaaluks levinud kiir-teatrile.

Williamsi kõrvale toob Rakvere Teater välja Tshehhovi-tüki. "Kajakas" on teatrisõpradele mitmes lavastuses tuntud lugu, nagu ka Katri Kaasik-Aaslavi lavastajakäekiri. Enese eest kõneleb osade jaotus: noort näitlejannahakatist Niina Zaretshnajat kehastab Rakveres külalisena Kristel Leesmend, kogenud teatriprimadonnat Arkadinat Marika Vaarik. Tema poeg, noor ja vihane teatrireformija Treplev on Ardo Ran Varres. Kirjanikukuulsusest tülpinud Trigorinina näeb Rakveres Erik Ruusi.

Ingomar Vihmar Ugalast lavastab sel hooajal Rakveres inglase Donald Churchilli "Sassis tunded". Peaosas on seal Toomas Suuman härrasmehena, kes on sunnitud elama oma lahutatud naisega ühe katuse all.

"Üks viisakas inglise stiilis komöödia," kommenteeris valikut peanäitejuht Saaremäe.

Komöödiameister Ain Prosa toob lavale commedia dellarte võtmes variatsiooni Adolf Hitleri teemal. Georg Tabori näidend "Mein Kampf" peaks lisama uue vaatepunkti 20. sajandi suurele füüreri müüdile. Peaosas taas Saaremäe nagu ka "Kaunitari ja koletise" loos. Selle lavastab itaallase Luigi Lunari stiilis komöödiana vanemuislane Tiit Palu. Palu toob Lunari maale juba kolmandat korda: Vanemuises jookseb ta "Kolmekesi kahevahel" ja Endlas "Senaator Fox".

Hooaja lõpu tõstab üles teatrisündmus – Rakvere Teater saab lõpuks oma Undi-lavastuse. Absurdiklassiku Harold Pinteri tähtteos "Majahoidja" oli 13 aastat tagasi esimest korda eesti laval Draamateatris Evald Hermaküla lavastuses. Siis mängisid veidrat uitvanameest ja psühhopaatidest vennapaari Aarne Üksküla, Jüri Krjukov ja Martin Veinmann. Rakveres on neis osades Toomas Suuman (Davies), Üllar Saaremäe (Aston) ja Ardo Ran Varres (Mick).

Kalle Blomkvist ja Väike nõid

"Majahoidja" esietendus on juunis. Eeldatavasti ei hakata seda mängima teatriseinte vahel, vaid leitakse sobiv maja Rakvere muinsuskaitsealusel Pikal tänaval. See pakub küllaga Pinteri atmosfääriga sobivaid mahajäetud põlenud ahervaremeis hooneid.

Nädal tagasi avas teater uksed Astrid Lindgreni "Kalle Blomkvisti" esietendusega. Kolm hooaega üle Eesti mängitud "Pipi" kõrval on see teine Lindgreni menuteos, mis Rakveres lavale jõuab.

Lavastas peanäitejuht Saaremäe. Juveeliröövlite jahil Valget Roosi – Kallet, Eva-Lottat ja Andersit mängivad teatri noorimad näitlejad Hannes Prikk, Maria Taimre ja Tarmo Prangel. Onu Einarina kavaldab laval Toomas Suuman.

Saaremäe sõnul kaalub teater, kas mitte lisada afishile märget "alla 7-aastastele keelatud". "Lugu on mõeldud juba teatud eas

lapsintellektuaalidele," selgitas lavastaja. Esietendus kannatas vaatajaproovi välja, lapsed jälgisid kriminaalset lugu toolidel nihelemata.

Hooaega mahub veel kaks lastelavastust. Novembris esietendub "Väike nõid". Preussleri lasteraamat on tänastel lastevanematel pähekulunud omaaegse telelavastusena, kus nimiosas müttas Mari Lill. Nüüd on nõiatüdruk Ingrit Vaher, kellele on see debüüt Rakvere Teatris. Lavastab Kaarel Kilvet ja kunstnik on Hardi Volmer. Kõlavad telelavastusest tuntud Ülo Vinteri laulud, millest üks on praegugi Väikeste Lõõtspillide Ühingu esituses raadioedetabelites.

Jõuludeks toob Urmas Lennuk välja eestiaegse lasteloo "Valge uni". Teatridirektor Indrek Saare sõnul oodatakse jõuluetendusele rongide viisi lapsi. Selleks käivad läbirääkimised ühe reisifirmaga, mis paneb Rakverre käima spetsiaalse jõuluekspressi. Eeldatavalt mahub jõulumaa paketti koos rongisõidu, jõulumaa ja etendusega ka matk talvises Rakveres.

Ettevalmistamisel on Rakvere Teatri lastemuusikal. Aino Perviku lasteloo ainetel kirjutavad libretot teatri dramaturg Peeter Raudsepp ja Toomas Suuman. Muusika kirjutab Ardo Ran Varres, kes oma senisest teatrimuusikast suve hakul autoriplaadi välja andis.

Tuleval nädalal mängib Rakvere Teater Draamateatris. Vanemuise, Ugala ja Endla järel astub Virumaa teater võrdluspilti viimasena ja kõige pikema nimekirjaga. Tänavugi tuuakse pealinna kaks värskelt esietendunud lavastust – "Kalle Blomkvist" ja "Iguaani öö".

Esietendused Rakveres

2.09. Astrid Lindgren

"Meisterdetektiiv Blomkvist", lavastaja Üllar Saaremäe

8.09. Tennessee Williams

"Iguaani öö", Urmas Lennuk

10.11. Ottfried Preussler

"Väike nõid", Kaarel Kilvet

24.11. Donald Churchill

"Sassis tunded", Ingomar Vihmar

12.12. Robert Grauberg

"Valge uni", Urmas Lennuk

29.01. Georg Tabori

"Mein Kampf", Ain Prosa

29.02 Anton Tshehhov

"Kajakas", Katri Kaasik-Aaslav

14.04. Luigi Lunari

"Kaunitar ja koletis", Tiit Palu

Juunis Harold Pinter

"Majahoidja", Mati Unt