18.–23. aprillini toimus Itaalia moepealinnas Milanos 46. rahvusvahelise tähtsusega disainifestival. Kümnendat korda toimus aga Milano mööblimessi ühe alajaotusena noortele disaineritele suunatud “Salonesatellite”, kus osalesid oma töödega disainitudengid ja noored disainerid. Seekordne “Salonesatellite” oli pühendatud teemale “Minevik-olevik-tulevik”.

Et tegemist oli noorte disaineritega, aimus juba nende kavanditest – esile toodi mängulisuse olulisust disaini puhul. Disain võib olla pigem mäng kui töö, nii disaineritele, sisekujundajatele kui ka lõppkasutajale. Näiteks esitles Hollandi disaineri Boaz Coheni ja Jaapani disaineri Sakaya Yamamoto disainistuudio BCXSY stendil uut kollektsiooni  “Play!”, mis kutsub taasavastama last eneses. Nende kavandite hulka kulub nii kiigekujuline raamaturiiul kui ka puslest lauaplaadiga kohvilaud. Kohvilaua puhul on lauaplaat jaotatud ruutudeks. Iga ruudu all asub panipaik ning ainult üks ruutudest on katteta, võimaldades nii liigutada kõiki ruute.

Geniaalsete disainilahendustega jäi silma Taiwani ja Shanghai disainistuudio Asusdesign, kelle “Switched” lahendas pisikesi igapäevaseid probleeme hiina filosoofiast lähtudes. Nii leidus mitmeidki üllatavaid ning uudseid lahendusi elulistele probleemidele. Näiteks hommikul ärgates on sussid voodi ees kohe õigetpidi ning igast äravisatud tikust sünnib kasu loodusele. Nimelt pole nende disainitud sussidel ei esimest ega tagumist poolt ning disainitikkude alumisse otsa on kleebitud lilleseeme.

Mõnigi messil nähtud idee sarnanes Eesti noorte disainerite kavanditega. Näiteks oli seal esitatud kavand mustrilise põhjaga pannist, mis tekitab praetud toidule lehemustri. 2006. aasta Eesti noore disaineri auhinna SäSI võitnud Pavel Sidorenko üks ideekavandeid oli just mustriline grill, mis annab vorstikestele või juurviljale vastava mustri. Seega liiguvad Eesti noored disainerid teiste maade noorte disaineritega samas suunas.

Noorte disainerite kavandite hulgas oli näha püüdlust muuta ka pakendit disainiosaks. BoCa disainistuudio valgusti “Pack Applique” pakend moodustas osa lambist. Samuti sai klaaslaua kokku panna nii, et jalana oli võimalik kasutada pakendit.

Inimvaenulikud ideed

Kõige jahmatamapanevate ideedega tulid välja Strasbourgi kunstikooli tudengid. Mitugi nende tööd tundusid sõna otseses mõttes inimvaenulikud. Laurent Gongora kavand “Pay-Per-Sit” kujutas endast pargipinki, millele istumiseks tuleb maksta pangakaardiga. Asja mõte seisnes selles, et nii ei saa kodutud pargipinkidel magada ning pingid on reserveeritud üksnes maksejõulistele. Teine üllatav kavand oli Stèphanie Genty “No French kiss”. See kujutas teatavat laadi kaitsevahendit suudlemisel.

“Salonesatellite” oli kahtlemata üks põnevamaid osi kogu Milano messist. Et tegemist oli “Salonsatellite” 10. aastapäevaga, oli selle puhul korraldatud näitus ka eelmistel aastatel osalenud töödest, mis on tänu Milano messile jõudnud ka tootmisse. “Salonesatellite” pakub noortele disaineritele väga head võimalust tutvustada oma ideid tootjatele ning lootust, et nende kavandid jõuavad kunagi ka lõppkasutajani.

Väljaspool messi toimuvatest väljapanekutest paistis keskkonnasõbraliku käsitluse poolest silma soomlaste disainmööbli tootja Artek, kes oli teinud koostööd puidutootjaga UPM. Nemad esitlesid messil uut materjali – ProFi puuplasti (woodplastic), millest oli valmistatud ka nende näitusepaviljon. Puuplast on niiskuskindel ning tugev materjal, mis on valmistatud taaskasutatud paberist ning plastist. Materjali teeb eriliseks tõsiasi, et seda on võimalik paberiks ja plastiks tagasi jaotada (recycled back into the pro-duction process).

Moodne mööbel messil

Tänavuse Milano mööblimessi moodsa mööbli osa oli suhteliselt traditsiooniline ning jätkas eelmise aasta minimalistlikku joont, mis oli kombineeritud lopsakate stiliseeritud baroksete mustritega.

Nii mööbli kui ka diivanite ja valgustite puhul rõhutati puhta vormi tähtsust. Läbivaks jooneks olid liuguksed ning varjatud käepidemed, mis aitasid esile tuua mööbli geomeetrilisi jooni ega rikkunud efekti, mida tekitasid suured lagedad kõrgläikelised pinnad. Valitsevateks värvideks olid omavahel kombineeritud tumedad ja heledad toonid, näiteks must ja hõbedane, must ja valge või tumepruun ja beež. Elu- ning magamistoamööbel jättis taotluslikult monoliitse, kuid samas õhulise mulje. Mööblielemendid olid kinnitatud seinale, jättes mulje, nagu hõljuksid need õhus. Sellist stiili iseloomustas hästi Itaalia tootja Acebris International stend.

Diivanid

Diivanite puhul peeti oluliseks, et neil oleks võimalikult mugav vastavalt vajadusele kas lesida või selga toetada. Messil noore disaineri teise preemia saanud pehme mööbli tootja Nicoletti diivani “Jonathan” puhul peetigi märkimisväärseks puhast joont ning paindlikkust.

Samuti oli põnevamaks muudetud diivanite geomeetrilist joont, kasutades sädelevaid hõbedasi ning vaskseid kangaid. Itaalia pehme mööbli tootjal Edra olid ühendatud nii põnev vorm kui ka sädelev kangas.

Edra eristus teiste hulgast veel voolavate joontega ning omapärase vormiga pehme mööbliga, nt roosiõiekujuliste tugitoolidega ning erksa värvikasutusega. Paljude väljapanekute puhul rõhutati võimalust luua mööblit omavahel kergesti kombineerides uusi lahendusi, pakkudes inimestele võimalust personaliseerida vabrikutooteid oma äranägemise järgi. Näiteks pannes ise kokku erinevatest ühikutest koosnevat diivanit või pusletaolist vaipa, millele kuju andes võib lasta fantaasial lennata.

Valgustid

Valgustite puhul olid efektsed led-valgustid, mille puhul valgustus oli asetatud kas laua, peegli või riiuli sisse. Huvitav ning pilkupüüdev oli ka Itaalia firma Luxit uus põrandalamp “The Great”. Selle lambi puhul oli tegemist ülielusuuruses klassikalise laualambiga. See valgusti on suurem kui inimene ning seda saab kasutada söögilaua kohal või tugitooli kõrval. Põrandalambi juurde võib osta ka samasuguse disainiga laualambi “Living001T”.

Messisiseste üritustega samal ajal toimus üle kogu Milano ka disaininäitusi ning kohtumisi kuulsate disaineritega. Aasta-aastalt on Milano messist osavõtvate firmade ja disainerite hulk kasvanud. Sel aastal esitles oma tooteid 2448 firmat ja disainistuudiot, kellest enamik oli Itaalia päritolu. 613 firmat olid tulnud osalema mujalt maailmast.