Neljandat aastat toimuva populaarse muuseumifestivali seekordne peaesineja on kuulus San Francisco bänd Wooden Shjips. Kunagise hipilinna nelik mängib jõulist 1960-ndate krautroki-puudutusega rock’n’roll’i, mida on mõjutanud psüh-hedeelia, klassikalise minimalismi ja garaažiroki eksperimentaalsus. Kumu ÖÖ-le jõuab Wooden Shjips ulatusliku Euroopa-tuuri raames, mis tutvustab nende uut plaati „Dos”.

Eesti kuulsustest astub üles 1980-ndate lõpus tegutsenud Urmas Alenderi, Tiit Aunaste ja Igor Garšneki bänd Data, kellel ilmus hiljuti album „Kõik läheb mööda”. Kumu ÖÖ-l esitab viimastel aastatel duona tegutsev Data aga hoopis uusi laule. 

Ekspressbaar viib katusele

Plaati esitleb muuseumis ka Metro Luminalist tuntud Rainer Jancis, kelle soolo „All” sisaldab nii filmide ja teatri jaoks loodud lugusid kui ka lihtsalt uut originaalloomingut.

„Nagu Kumu ÖÖ-l näha ja kogeda saab, on kaasaegsel kunstil ja muusikal palju ühiseid jooni, ka selliseid, mille peale esmapilgul võib-olla ei tulegi – näiteks mõlemas vallas tegutsevate autorite kaudu,” rõõmustab ürituse muuseumipoolne projektijuht Maria-Kristiina Soomre.

Viiendal korrusel asuvale Eesti popkunsti näitusele „Asjade seis” teeb Kumu ÖÖ ajaks muusikalise kujunduse Kiwa. Teose pealkiri on „hlör u fang axaxaxas mlö”, mis on otsata ja lõputa glitch-ambient-projekt ning keskendub kuuldamatutele ja eemalolevatele helidele.

Viimase korruse näitusele viib külalisi korruste vahet liikuv ekspressbaar ja näituselt saab erandkorras minna Kumu katuseterrassile, kuhu varem on pääsenud vaid muuseumiööl.

Välismaistest esinejatest astub Eesti publiku ette Op:L Bastardsi mehe Timo Kaukolampi uus projekt K-X-P, kes viljeleb jõulist ja tantsulist elektroonikat. Uue stiili skwee Eestisse toomiseks on käed ühendanud Mesak Soomest ja Joxaren Rootsist, kes demonstreerivad seda enamasti instrumentaalset ja aeglasepoolset Soome-Rootsi juurtega klubimuusikat, kus analoogsüntesaatori helid ja bassirifid sulanduvad funki ja souliga.

Funki esitab ka improvisatsiooniline kollektiiv TioPhonix, kes eksperimenteerib ka performance’i vallas. Keelpille esindavad sel aastal viiuldaja Tiit Kikas ja harfimängija Liis Jürgens, kes esitab improvisatsioonilise kava harfile ja elektroonikale.

Retrohõngu toob muuseumiseinte vahele ansambel Kosmofon, kes uurib elektroonilise muusika äärealasid.

DJ-puldi taga on seekord Norra popelektrolauljatar Annie, kes on varem Eestis lauljana esinenud. Talle sekundeerivad DJ Alari Orav ja üks Kumu ÖÖ korraldajaid Aivar Tõnso.

Kumu ÖÖ 2009

Esinevad: Wooden Shjips (USA),

K-X-P (soome), Data, Rainer Jancis, Tiit Kikas, Kosmofon, Liis Jürgens, Battle of Skwee: Mesak & Joxaren (soome-rootsi), TrioPhonix ning DJ-d Annie, Alari Orav ja Aivar Tõnso

5. juunil kell 21 Kumus