Mullu salvestas bänd oma suurimad hitid koos Berliini filharmoonikutega, nüüd reisivad nad Ida-Euroopas ja kiidavad rocki ja sümfoonia kohtumisideed taevani.

“Oleme lihtsalt kõvasti täiskasvanumaks saanud,” leidsid saksa rockstaarid, kes homme õhtul tulevad Tallinnas lavale koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.

Bändimehed toonitasid, et nende orkestriprojekt pole kindlasti sündinud Metallica kopeerimise vaimus. “Rockbändi ja sümfooniaorkestri kokkuviimine ei käi ühe näpuliigutusega, meie koostööplaan Berliini filharmoonikutega küpses aastast 1995,” rõhutas Klaus Meine. “Pealegi ei ole ka Metallica rocki ja sümfoonia liitmise leiutaja, selle ala pioneerid on Deep Purple, Procol Harum ning Emerson, Lake & Palmer.”

Scorpionsi mehed ei kirjuta ERSO pillimeestele ette, kuidas need homme riietuma peavad. “Parem ongi kontrast nende frakkide ning meie tagide ja roosa-rohelisekirjude peade vahel.”

Küll aga eeldab bändi ja orkestri üheaegne laval musitseerimine mitmete helitehniliste nüansside väga täpset timmimist. Näiteks trummar pannakse kontserdil klaaskarpi, sest rocktrummid on muidu orkestri kõrval liiga valjud. Samal põh-jusel pole bändil laval enda kuulmiseks ühtegi monitori, vaid ainult kõrva sisse käivad klapid. Heli eest vastutavad kolm helireÏissööri: üks tegutseb laval, teine lava taga ja kolmas saalis.

“Berliini filharmoonikute esimene viiul imestas pärast meie EXPO ühisesinemist siiralt, et bändimehed kõiki lugusid peast mängida oskavad,” tõi Scorpions näite kerge- ja tõsise muusika kohtumispiirilt.

Scorpionsi laulja Klaus Meine, hiljuti lahkus Filipp Kirkorov ajakirjaniku küsimuste pärast Tallinnas pressikonverentsilt uksi paugutades. Mis sunniks teid nii käituma?

Me pole küll midagi taolist teinud. Meie jaoks on raskeim olukord see, kui oleme valmis pressikonverentsiks, aga keegi ei küsi midagi. Oleme nii kaua meelelahutusäris olnud, meid ei aja vist enam miski tasakaalust välja. Igale küsimusele saab vastata kas või järgmist küsimust paludes. Võib-olla mõni tõeline rumalus sunniks lahkuma.

Milline teie laul kõlab orkestriga kõige paremini?

Paljude laulude tugevus tuleb koos orkestriga väga selgelt esile. Aga “Rock You Like A Hurricane” kukub tõesti vingelt välja. Christian (Kolonovits, arran-Ïeeringute tegija – toim.) kirjutas sellele suurepärase intro, mis kontserdile võimsa avapaugu annab. “Deadly Sting Suite” on samas nagu lahing bändi ja orkestri vahel. Orkestril on seal hea võimalus oma taset näidata.

Ballaadid on loomulikult kõik orkestriga imeilusad.

ERSO pole varem rockstaaridega lava jaganud. Milliseid näpunäiteid neile annaksite?

Usun, et nad on juba praegu hästi valmistunud. Noodid on neil käes ja täna teeme koos ka proovi. Selliste orkestrite nagu ERSO pillimehed on väga professionaalsed ja teavad, mida teevad.