“Kuule, sul on ühendusega mingi jama! Proovi uuesti,” viskab Bach toru telefonikõne hakatuseks hargile. Kuradi rokkstaar! Meenub, et muusikakanali VH1 tõsielusarjas “Supergroup” käitus Bach kohati nagu hellitatud jõnglane. Teisel katsel on ta mõistvam: “Ah et kasutad rääkimiseks telefoni valjuhääldit ja tuba kajab. Miks sul seda intervjuud üldse vaja on?... Ahah... Selge... Teeme ära!”

Kui öelda raskerokikaugele muusikasõbrale “Sebastian Bach”, vastab ta: “Prelüüd ja fuuga!” Ent kui öelda “Skid Row laulja”, venib ta näole hämminguga segatud äratundmine: “Aaa! See mees!” Ja muud ei midagi. Skid Row järgne Bach on oma kolme sooloplaadiga justkui loominguline kuuvarjutus. “Ei-ei,” vaidleb mees telefonis vastu, “ma alles 2005. aastal tegin Frameshiftiga plaadi, laulsin seal külalisena. Ja “Angel Down” ilmus mullu. On selline parem plaat, rohkem minu rida.”

Selge, ent kuidas sobivad selle “minu reaga” muusikalid – eriti Jeesuse roll “Jesus Christ Superstaris”? Telefonist on kuulda, kuidas Bachi nägu läheb naerule: “Jah, ma tegin Broadwayl “Jekylli & Hyde’i”, “Rocky Horror Show’d” ja “Jesus Christ Superstari”! See on, nagu oleks bändiga laval. Oleneb etendusest muidugi.”

Kuid mitte ainult. Bach tõmbab hinge, et jätkata: “Ja ma olen teinud metsikult telesaateid! Ja muidugi “Gilmore’i tüdrukuid”, viis hooaega jutti! Ma ei tea, kas seda Eestis näidati.” Enne kui ma jõuan öelda, et muidugi näidati, soovitab Bach seriaali internetist alla tõmmata.

Kellel kõvaketas ülekoormusest pehme, sellele sisukokkuvõte: naisteseriaalis “Gilmore’i tüdrukud” on Bachi tegelane kolme lapse isa Gil, kes mängib koos endast kümme aastat noorematega väikelinna indie-rokkbändis Hep Alien, mis esitab White Stripesi ja Dandy Warholesi kavereid ning unistab suurest kuulsusest. Nooruslik rokkar töötab soolokitarristi hobi kõrvalt võileivakohviku kullerina ning veab oma väikebussiga laiali kohati mõeldamatutes kogustes vorsti. Suure tuuri asemel läheb noor bänd trummari ema korraldatud seitsmenda päeva adventistide koguduste tuurile, mahutades nii enda kui ka kogu bändivarustuse mitmeks kuuks sellessesamasse väikebussi.

“Aga tead – rock’n’roll on olnud alati mu esimene armastus. See televärk on rohkem nagu tööl käimine. Mõnikord peab seda tegema, et rokiprojekte rahastada,” võtab Bachi hääl realistlik-mureliku tooni.

Pojaga bändi ei tee

Bachi-suguste raskerokkarite elustiil pole kunagi olnud meelakkumine. Kuni nende ühisnimetaja hair metal moes oli, lakkusid nad põhiliselt õlut, viina, veini ja viskit. See oli osa mängust. Nüüd vist enam niimoodi mängida ei saa. “See on võimalik, kuid mõnikord kui teised pärast esinemist pidu panevad, on kaineks jäämine tõsine väljakutse. Ma proovin niisama bändi ja tehnikutega olla, kuulata muusikat ja mitte juua.”

Teine kaheksakümnendatest tuntud rokipuudelsaurus Eddie Van Halen kutsus Van Haleni bassimeheks oma poja Wolfgangi. Kas Bach teeks oma trummarist poja Parisega bändi? “Ta on loomupäraselt andekas trummar,” kiidab känd käbi. “Jah, võib-olla teeks, kuid ma ei valiks teda lihtsalt sellepärast, et ta on mu poeg. Mu praegune trummar Bobby Jarzombek on paremaid maailmas ja kui mu poeg hakkab temast paremini mängima, siis kutsun ma ta bändi! Ha-haa! Ja Bobbyst paremini on raske mängida.”

Kuid muidu tundub vanameister nooremate seltsis end hästi tundvat ja pajatab: “Hatebreed meeldib, ma hakkasin oma järgmise plaadi jaoks Jamie Jastaga lugusid kirjutama, praegu on töös neli lugu. Selline koostööplaan. Hellyeah, Vinnie Pauli uus bänd. Ja Tokyo Hotel – ma leidsin nad internetist.”

Õhinasse sattunud Bach tulistab, et tegelikult on ta oma elutempoga rahul: “Eile panin Sidneys, täna Melbourne’is. Ja teeme palju uusi lugusid live’idel. Septembris tuuritame

USA-s Poisoniga.”

Ta jätkab: “Tuuritamine on mul veres, see on nagu mustlasveri. Vana kloostri hoov kõlab põnevalt. Need on hullud päevad – päev enne mängime Rootsis festivalil, päev hiljem Soomes.”

Sebastian Bach

Mitmekülgne rokimees

•• Sündinud 3. aprillil 1968.

•• Aastatel 1987–1996 ansambli Skid Row solist.

•• Osalenud Broadway muusikalides “Jesus Christ Superstar”, “Jekyll & Hyde” ja “Rocky Horror Show”.

•• Mängis viis hooaega seriaalis “Gilmore’i tüdrukud” kolme lapse isast hobirokkarit Gili.

•• Osalenud koos Ted Nugenti, Evan Seinfeldi, Jason Bonhami ja Scott Ianiga VH1 tõsielusaates “Supergroup”.

•• Mängis kultusseriaalis “Trailer Park Boys” iseennast.

•• Neli stuudioplaati Skid Rowga, sooloalbumid “Bring ‘Em Bach Alive!“ (1999), “Bach 2: Basics“ (2001) ja “Angel Down“ (2007), lisaks hulk koostööprojekte.