Kõik biokeemilised protsessid organismis toimuvad aga vesilahustes. Teisisõnu – veeta ei toimuks meiega ega meis midagi. Vesi võtab osa toitainete viimisest kõikidesse organismi osadesse ning ainevahetuse jääkide eemaldamisest. Vesi hoiab füsioloogilist tasakaalu ning on oluline ka püsiva kehatemperatuuri säilitamisel. Mida veerikkam on organism, seda kiirem ja intensiivsem on ainevahetus.

Kodune vesi on parim

Samas ei tähenda see, et kõige paremini tunneksime end päevast päeva basseinis vedeledes, veepudel käeulatuses. Näiteks destilleeritud vee joomisel suurtes kogustes koos samaaegse nälgimisega lahjeneb organismis olev vedelik, säärane keskkonnamuutus põhjustab aga rakukahjustusi. Mis tähendab, et vee koostis on inimorganismile ülimalt oluline. Toitumisteadlane Selma Teesalu kinnitab, et kui juua suvel palavaga kraanivett, kaob see kiiresti neerude kaudu kehast, see on nagu organismi läbiuhtmine. Eesti juhtivaid veespetsialiste, hüdrogeoloog Anatoli Kuptsov väidab, et inimene peab jooma samast piirkonnast pärinevat vett, kus ta elab. Ilmselt on paljud märganud, et teise riiki sõites ja sealset vett kasutades võib tekkida kas kõhulahtisus või kõhukinnisus. Ehk siis organismi keemiliste protsesside keskkond muutub ja sellega muutub ka protsesside toimumise kiirus.

Vee omadused määrab ära vees olevate mineraalainete sisaldus. Selleks, et organismi ainevahetus oleks korras ja kehas säiliks normaalne vedeliku-, sealhulgas mineraalsoolade hulk, tuleks juua pudelivett. Noortele, sportlikele inimestele suurema sooladesisaldusega, lastele ja vanuritele nn lahjemat vett.

Anatoli Kuptsovi sõnul on Eesti parimaid joogivee villimiseks sobiva vee ammutamise piirkondi Endla looduskaitseala, mille piirkonnas asuvad Eesti puhtaima veega karstialad. Sealne veevaru moodustub filtreerudes läbi puhaste ja mineraalirikaste liivakihtide 15 aastat, enne kui põhjaveemaardlatega ühineb.

Eesti vesi kannatab võrdlust parimate lääne vetega

Enamik Eestis müüdavatest pudelivetest on valmistatud nii: vee leiukohast pumbatud vesi destilleeritakse ja sellele lisatakse kindla retsepti alusel soolasegu, mis peaks vastama mingi kuulsa piirkonna (Evian, Vichy vms) vee soolade keskmisele koostisele.

Paraku aga ei sõltu vee struktuur ainult tema “soolaretseptist”, just peenemad komponendid, mida inimene järele teha ei suuda, annavad igale veele oma võltsimatu eripära.

Nüüd on Eestis hakatud tootma esimesi kodumaiseid lauaveesorte, mida võib eksperdist sommeljee Rein Kasela sõnul maitseomadustelt võrrelda parimate lääne eliitlauavetega. Nii näiteks sobib sel suvel turule tulnud V-vesi Kasela kinnitusel ideaalselt punase veini lahjendamiseks.

Mitte kõik veed ei leia veinispetsi silmis armu, enamasti on oht, et veini või toidu maitse saab kas liigsoolast või maitse poolest mittesobivat vett juues kannatada. Eesti tootjad on sellest aru saanud ja toonud müügile klaaspudelis, restoranidele sobivas vormis omamaise neutraalse maitsega naturaalse, “elava” lauavee. “Elav” tähendab seda, et veel on nagu teistelgi elavatel toiduainetel peal “kõlblik kuni”. Ja see “kõlblik” ei kehti mitte kaks aastat nagu sünteesvetel, vaid parimal juhul pool aastat.

Vesi on mõne mehe elutöö

“Tegin tosin aastat tagasi Tartu Ülikoolis diplomitööd keraamilistest aeraator-elementidest ja reovee mõjust nendele. Äkki käis minu peas krõps ja vandusin endale peahoone ees, et ülejäänud elu pühendan ainult joogiveele ja selle saamisele,” meenutab keskkonnakeemik Jaak Jaaku. Hobi korras alustas ta erinevate puurkaevude andemete koondamist andmebaasi. Tarbitava vee ohutus ja keemiliselt parim koostis on veejooja jaoks väga oluline teema.

Seetõttu soovitab ka Jaaku juua kontrollitud kvaliteediga, keemiliselt ja bioloogiliselt läbiuuritud vett. Pudelivee puhul võib olla 100% kindel, et vesi on kontrollitud, kraanivee puhul ei saa seda kõigis Eesti paikades kindlalt väita.

”Pudelivesi säilib kõige paremini nn koopatingimustes, pimedas ja +4 kraadise temperatuuri juures,” teab Jaaku. “Pudeliveest võetakse mõnikord välja pea kõik komponendid, jäetakse või segatakse kokku kunstlik joogivesi, vähesel määral kaltsiumi ja naatriumi jne, mis säilitavad vee pH ja puhverdusomadused.” Selline vesi ei ole tõepoolest mitte kellelegi kahjulik, kuid samamoodi pole see millegi poolest eriliselt kasulik. Parim on siiski puhtast loodusest pärit destilleerimata, vaid filtreeritult pudelisse villitud vesi.

Hiljutisel Eesti esimesel veedegustatsioonil osalenud veespetsialistide sõnul on Eesti turul praegu kaks veesorti, mida mujal maailmas ilmselt naturaal-Eviani hinnaga võiks müüa. Nendeks on Allika ja V-vesi.