Eesti lühifilmide võistlusprogrammi võitis Priit Pääsuke mängufilmiga "Must Peeter", mis põhineb Peeter Sauteri lühinovellil "Must Notsu" ja kõneleb kaasahaaravalt kahe inimese keerukatest ja kirglikest suhetest, teatas PÖFFi pressiteenistus.

Priit Pääsuke on lõpetanud Tallinna Ülikooli filmiosakonna ning tudeerinud enne seda Tartu Ülikoolis loodusteadusi. Ta on mänginud ka mitmes bändis, lavastanud filme ja telereklaame.

Lisaks märkis žürii eraldi ära kaks tööd. Riho Undi hiljuti esilinastunud ja rottnukkudega südameid võlunud animatisoon "Lili", kus kari näljaseid rotte ja sõjas surma saanud sõdur otsivad vastust küsimusele "Kes on Lili Marleen?" ning Balti Filmi- ja Meediakooli kolmanda kursuse režiitudengi Andrew Bondi lennukas fantaasiafilm "Haaratus".  

Rahvusvahelise tudengifilmide võistlusprogrammi Grand Prix anti Saksa režissöörile Reto Caffile filmi "On the line" eest, mida  žürii pidas tõeliseks kinematograafiliseks meistriteoseks eetilistest valikutest, süütundest ja kodanikujulgusest.

Reto Caffi on õppinud inglise kirjandust, lingvistikat ja ajakirjandust ning töötanud kultuuriajakirjaniku, stsenaristi ja režissöörina. Tema lühifilmid on võitnud enam kui 30 auhinda erinevatel festivalidel. "On the Line" on autori diplomitöö.

Parima dokumentaalfilmi auhinna pälvis Ülevenemaalise Riikliku Kinematograafia Instituudi tudengi Olga Popova lesbipaarist kõnelev avameelne film "Teemas". Zürii tunnustas Popovat julguse eest jääda lihtsaks käsitledes hirmu ja armastuse teemasid.

Parimaks animatsiooniks tunnistati Edward Barretti kraanajuhi elust kõnelev film "Kõrgemale, mees!", milles zürii leidis karakterit, huumorit ja teravust, millega saab hakkama vaid tõeline oma ala meister. Parima mängufilmi tiitli pälvis Mikko Kuparineni "Tõde või tegu". Tegu on kõige puhtama Soome filmiga, mis kõneles zürii arvates väga hästi universaalsest probleemist - suutmatusest omavahel suhelda.

Lisaks mainis  zürii eraldi ära Mihai Grecu ekpsperimentaalfilmi "Coagulate", Tobias Bigleri animatsiooni "About Love, Hate and the Other One" ning Hüseyin Tabaki mängufilmi "Cheese...".

Eesti lühifilmide võistlusprogrammi züriisse kuulusid Ankara rahvusvahelise filmifestivali lühifilmide programmijuht Mehmet Kivanc Yalciner (Türgi), eelmise aasta konkursi võitja, Balti Filmi- ja Meediakooli magistrant Madli Lääne (Eesti) ning  filmirežissöör ja õppejõud Hartmut Jahn (Saksamaa).

Rahvusvahelise tudengifilmide võitlusprogrammi züriisse kuulusid Volda Ülikooli Norra Kolledzi animatsiooni osakonna juhtaja Andres Mänd (Eesti/Norra), Clermont-Ferrand’i maineka lühifilmide festivali filmiprogrammide üks koostaja Laurent Guerrier (Prantsusmaa), filmiprodutsent ning õppejõud Piret Tibbo-Hudgins (Eesti), eelmise aasta konkursi parima mängufilmi auhinna võitnud Magnus Mork (Norra/Rootsi) ning Ankara ülikooli kaasprofessor Nejat Ulusay (Türgi).

Ametlikult antakse Sleepwalkersi auhinnad võitjatele kätte PÖFFi avamise raames 28. novembril Vene Teatris.

Vaata lähemalt: www.poff.ee/sleepwalkers