Veel vähem on muidugi ettekujutatav, et mõnd presidenti viiakse odadega relvastatud konvoi saatel muinasjumalusele austust avaldama. Üle suure lombi armastatakse kummaliste juhtumiste peale pead vangutada ja öelda: ainult Ameerikas. See ei ole Ameerika. See on Setumaa. Maailma kõige demokraatlikum monarhia.

Sest setude monarhia on ainulaadne maailmas. Ebameeldivate paleepöörete vältimiseks on rahva seas vaikiv kokkulepe, et tegelik kuningas Peko elab Petseri kloostri all ja maapealseid asju ajavad tema eest igal aastal valitavad kuninga asemikud ehk ülemsootskad. Ja ei mingit pealinnakesksust. Seegi vahetab iga aasta kohta, et iga Setu maanurk selle hiilgusest osa saaks.

Seekordseks setude pealinnaks oli valitud Meremäe mägi. Iidne kant, kus juba muinasajal sõjamehed ja kaubavoorid üle tatsasid. Sealkandis on ühed vanimate asustustega piirkonnad Eestis. Juba muistsel ajal vaatasid setud, kas on kasulikum läbivatelt vooridelt maksu võtta, kaupa teha või hoopis eemale hoida. Samamoodi käitub setu tänapäevalgi. Meremäelt läbivoorijate karavan venis iga tunniga meetrite võrra pikemaks ning setu käsitööäri ja hansakauplus õitses. Ja ei maksa “hansa” all Lübecki kaupmehi mõelda. Hansa on see jook, mida setud hea tuju pärast kõrist alla kallavad ja millele nõrgem mees alati vastu ei pea.

Uus ülemsootska Aare  Hõrn

XIV Seto Kuningriigi päeva peaülesandeks oli valida uus ülemsootska ja end lihtsalt hästi tunda. Lisaatraktsioonina oli kavas ka eestlastest naaberriigi presidendi külaskäik. Päeva avamisel kuulutati riigikeeleks setu keel, kuid lihtsuse mõttes jäeti käibele Eesti kroon. Keelatud oli kakelda ja tüli norida. Sootska malakate ja ihutud odadega varustatud korteezˇ ei oleks ilmselt keelust üleastujatele halastanud ja seega polnud nõuet vaja üle korrata.

Ehkki ajapikku hakkab setu keel kuningriigi alamail meelestki minema, sai siiski kõik laulud ja jutud riigikeeles aetud ja tõlki ei vajanud ka külla jõudnud president Ilves.

Kui senise ülemsootska Evar Riitsari asemel oli uueks kuninga asemikuks valitud Aare Hõrn, viidi läbi Seto Kuningriigi sõjaväeparaad. Mahtra sõja päevil oleks see vikatite, nuiade ja aiateivastega varustatud eliitvägi kindlasti mõisnikke mõtlema pannud.

Kuningriigi võim lõppes pühapäeva saabudes ja Setumaale võib taas ilma viisata pääseda.

Kes on Peko?

•• Setu rahvausundis on Peko viljakusjumal. Juba vanadel aegadel koguneti Pekot kummardama kaks korda aastas ühistel pidudel. Kevadisel ja sügisesel peol. Viimases võisid osaleda ainult mehed.

•• Pekokultuse tunnuseks oli, et jumalat esindas inimesekujuline puust kuju, mis liikus kindlas perede ringis igal järgneval aastal uude kohta. Uue peremehe valimine toimuski sügisesel praasnik’ul ja vaid meeste seltskonnas. Kogunenud vastu ööd peo korraldaja poole, sõid mehed igaüks oma leivakotist, pöörates teiste poole selja. Seejärel paluti Pekolt kaitset oma talule, viljale ja karjale. Vanasti lahendati asju ka vereliisuga. See seisnes selles, et mehed jooksid õuele ja hakkasid rüselema ning üksteise eest üle aia hüppama. Kellel seejuures esimesena veri välja tuli, see oligi järgneval aastal Peko peremees.

•• Pellon Pekko nime all esines Peko ka karjala jumalate panteonis, kus tema spetsialiteediks oli odrakasvu edendamine. Peko kultusele leiduvad paralleelid ka vadja, mordva, udmurdi ja mari usundis.

Eeskuju Norra metsasoomlastelt

•• Seto Kuningriigi eeskuju leiti Norra metsasoomlastelt. Norra ja Rootsi kuningriigis elavad metssoomlaste järglased on emakeele Skandinaavia omade vastu vahetanud, kuid pole oma päritolu siiski unustanud.

•• Iga aasta teisel nädalavahetusel kuulutavad nad Norra kuningriigis kolmeks päevaks välja oma Metsasoome Vabariigi ega allu sel ajal Norra kuningale. Neil on oma Metsasoome Vabariigi valitsus, oma president, oma lipp ja piirgi, millest üle pääsemiseks peavad võõrad viisa lunastama.

Obinitsa rahvas Aare Hõrnaga eesotsas võttis asja tõsiselt ette ja 1. Seto Kuningriik kuulutatigi välja 20.augustil 1994. aastal Obinitsas. Et kuningakojas asjad käärima ei hakkaks, lepiti kokku, et kuningas Peko asemel valitseb igal aastal valitav kuninga asemik ülemsootska. Peko nõudmine oli, et Seto Kuningriik ei oleks vaid ühe valla asi, vaid puudutaks kõiki setusid. Sestap muutub Seto Kuningriigi pealinna koht.

Eestis kaks kuningriiki

•• Aja jooksul on Eesti olnud jagatud mitme kuningriigi vahel. Kuid taasiseseisvumise aja jooksul on Eesti eri otstesse tekkinud lausa kaks sõltumatut kuningriiki. Kaks aastat enne Seto Kuningriigi teket sai endale krooni pähe Sõrves asuva Torgu Kuningriigi pea Kirill I. Rahva seas liikluspolitseinikuna tuntud Kirill Teiter sai Torgu valla kuningaks pärast seda, kui Saaremaal tekkisid segadused valdade piiride jagamisel. Et väike Torgu jäi kõigist valla piiridest välja, kuulutati seal protestiks välja oma kuningriik. Kuigi praeguseks on Torgu kuningas hõivatud teiste tegemistega, on tema kuningriik jõudnud vermida ka mõned kuningriigi mündid. Mündi kurss oli seotud pooleliitrise Viru Valge viinapudeli hinnaga.