Aguri Shakespearei-lavastamisi võiks Grotowski järgi para-fraseerida hüüdlausega "Tagasi Elizabethi ajastu teatri juurde". See on üksiti ka "vaese teatri" võit. Seitsmest näitlejast on küll, et mängida ära ühe briti kuninga vallutussõja lugu. Piisab peakattest, et selle järgi tähistada tegelast. Kõik muu on näitleja meisterlikkuse küsimus. Aga see ongi põhiküsimus. Kohati saavad VAT Teatri näitlejad tublisti hakkama, kohati jääb lugu seisma ja vaataja ees käib arusaamatu virrvarr. Aga lavastuse põhimõte on sellest hoolimata veenev.

Agur on tohutu kujutlusvõi-mega kunstnik. Lavastus on täis assotsiatiivseid vihjeid, mis pole asjad iseenesest, vaid lükkavad lavalist tegevust jõudsalt edasi. Kotist puistatakse lavale lelusid, millest saavad Saja-aastase sõja vaenupoolte armeed. Ka nelja monitori video haakub tegevusega sisuliselt. Lavastus paljastab tabavalt poliitika seost meediaga.

Oja kuningas Henry on kui ooperiroll, mille esitamiseks jagub lauljal küllaga nii kõrgusi kui tämbreid. Oja mängib süüdimatut avantüristi, kes läheb vallutussõtta, sest teist väljapääsu pole ja ta ei tunne selle juures teab mis moraalseid piinu. Vihjed sõjakäigu jumalikule õnnistusele kõlavad ta suus veenva poliitilise õõnsusega. Oja toob VAT Teatrisse olukordade selguse. Margo Tederit ja Tanel Saart võib kiita selge diktsiooni ja väleda kargamise eest, kuid mõtte ja teo selgust neil laval pole.

Neli tundi pole Shakespearei teatriteksti kohta pikk aeg. Samas on seda kole palju ühe lastelavastuse kohta, eriti siis, kui suurepärased stseenid vahelduvad arusaamatu juraga. Kui tükk on mängukavas käidud välja koguperelavastusena, tuleks ta ka sellesse formaati suruda. Tund aega saaks "Henryst" lõigata ilma et suurt midagi ära kaoks.

Esietendus

W. Shakespeare HENRY V

Lavastaja: Rein Agur

Kunstnik: Jelena Girlin

Helilooja: Raimo Kangro

Osades: Tõnu Oja, Haide Männamäe, Tiina Rebane, Mart Kampus, Aare Toikka, Tanel Saar ja Margo Teder

VAT Teater Mustpeade maja teatripööningul 1. oktoobril

VAT Teater saab uue saali

Järgmise aasta riigieelarvesse on kavandatud üle poole miljoni krooni, millega tehakse korda Rahvusraamatukogu hoones olev teatrisaal, kuhu kolib VAT Teater.

Veidi üle miljoni maksva remondiga ehitatakse teatrisaali ventilatsioon, tagatakse tule-

ohutus ja ostetakse teatritehnikat.

Mitut moodi ringitõstetavat kuni 200-kohalist teatrisaali hakkab lisaks VAT Teatrile kasutama ka luuleteater Varius.

Andres Laasik