Mida tähendab maailmale Sõnum – teade mõistuslike olendite olemasolust universumis –, see on erutanud Sagani meeli. Nii tulevad mängu luurekeskagentuur, Ameerika Ühendriikide president, populaarne jutlustaja ja nõukogude teadlased. Kuna raamatu kirjutamise ajal polnud Nõukogude Liidu ja USA suhted mitte kõige paremad, siis on Saganil hea võimalus näidata Nõukogude teadlasi ja riiki saamatuna, tehnika ja teaduse arengult mahajäänuna.

Tegelikult sisaldab Sõnum infot selle kohta, kuidas ehitada valmis dodekaeeder viiele inimesele sõiduks ei tea kuhu. Selle tegevusega tekkinud probleemide, inimestevaheliste suhete ja maailmas valitseva meeleolu põhjalikud kirjeldused koos astronoomidele arusaadavate terminite ja selgitustega venivad kohati nii pikaks, et lugeja väsib lahenduse ootuses.

Jätab lugejale mõistatusi

Aga see on autori õigus selgitada, arutleda, pakkuda võimalikke lahendusi. Nagu oleks see sõit ameerika mägedel – põnevus kord tõuseb, siis langeb. Veidi on Sagan leidnud mahti iseloomustada lisaks Eleanor Arrowayle ka neid nelja, kes on kosmosereisiks välja valitud.

Kuna Sõnumi vastuvõtmine ja de‰ifreerimine tekitab kõikvõimalikke arvamusi, siis ongi loogiline järeldada, et vaevalt reis 30 000 valgusaasta kaugusele Vega tähesüsteemi nii lihtne on. Selle tõestuseks annab Sagan võimaluse projekti vastastele, kes lennureisiks valmis saanud masina lihtsalt õhku lasevad. Nõukogude Liit on omadega jännis ja näib, et Sõnumi saatjad ei jõuagi külalisi ära oodata.

Kuid ikka leidub rikkaid ja veidraid vanu mehi, kes olukorra lahendavad. Kes on tegelikud niiditõmbajad-otsustajad. Raamatus on selleks S. R. Haggen, kes oma elupäevade pikendamiseks on asunud elama Maa orbiidile. Ja tasapisi lasknud Jaapanis valmis ehitada ka kolmanda dodekaeedri, mis viibki viis inimest Vegale. Kuidas see võimalik on, selle kohta on autor lahkelt õpetust jaganud. Kas aga tegelikult ka kuskile lennati ja mis moel ikkagi sattusid kaugesse tähesüsteemi maalaste surnud omaksed, see jääb lugeja mõistatada. Seega – on müstikat, mõistetamatut, inimlikkust ja näpuotsaga ka põnevust. Paneb ajud ragistama astronoomia ja maailma saatuse üle.

KONTAKT

Carl Sagan

Inglise keelest tõlkinud Kristjan Kannike

Varrak