Ega ma muidugi toona täpselt teadnudki, mida see kunstniku elukutse õieti tähendab,” sõnab Roots. “Aga huvi kunsti vastu on mul tõesti olnud nii kaua, kui ma mäletan.”

Seitsme aasta eest lõpetas Roots Tartu kunstikoolis kunstilise kujundamise eriala, sestpeale on ta ka maalinud-joonistanud. Oma suurimateks mõjutajateks peab ta Konrad Mäge ja Marc Chagalli. Chagallis olevat lihtsalt nii palju armastust, et seda on hea vaadata.

“Tusˇijoonistus oli tegelikult juba põhikoolipäevil mulle südamelähedane, ka jooksevad selles tehnikas tehtud töödest siiamaani läbi paljud teemad, mis juba toona huvi pakkusid,” sõnab Roots. “Tõtt-öelda pole ma söandanud end veel kunstnikuks nimetada, kuivõrd teenin elatist ju ikkagi kujundajana.”

Maalimiseks annab põhjuse ümbritsev maailm. “Kuigi ma ei jäädvusta seda kunagi nii, nagu ta mulle paistab – pigem nii, nagu ma sellest mõtlen ja tunnen. Vahel otsin abi ka mütoloogiast, esivanemate püüetest asju lahti mõtestada.”

Roots ütleb, et tema näituste loetelu olla tagasihoidlik. Ometi on praegu Võru linnagaleriis üleval näitus “Hetked” – juba kuues päris oma, senistest kõige mahukam ja ülevaatlikum. Kuue näituse sekka mahub ka üks fotonäitus, lisaks osalemised mitmel grupinäitusel. Esimene neist pandi üles juba kaheksa aastat tagasi.

Lemmikvärv punane

“Värvid ise ei ole minu jaoks sümbolid, mida tuleb tõlgendada – nad on töövahendid selle hetke emotsiooni teenistuses,” ütleb Roots.

Tema lemmikvärv on punane (“Kuigi mitte selle ajaloolises tähenduses”), lemmiktehnikad õlimaal ja tusˇijoonistus. “Värvidega on lihtsam tundeid edasi anda, nad jätavad vaatajale sügava mulje isegi siis, kui ta pilti ainult mööda minnes märkab. Tusˇiga tulevad jälle sümbolid rohkem esile, õlimaalis domineerib ikka värv. Võib-olla on minu maalid rohkem emotsionaalsed, joonistused sümbolistlikud ja kontseptuaalsed, aga see jutt võib paljudele vist juba väga imelikuks muutuda.”

Sügisel pannakse Siret Rootsi töödest üles näitus Soomes Seinäjoel. Roots ütleb teadvat, et tema töid leidub erakogudes Saksamaal, Inglismaal ja Taanis, kuid näitust tegema pole teda võõrale maale varem kutsutud.

Maalimine pole Rootsi kunstihuvi seas ainuke. Paari aasta eest tegi ta illustratsioonid Elläi Tuulepäälse luulekogule “Travisarid”, kuid praegu selles vallas rohkem plaane pole.

“Ma tahaks tegelda natuke põhjalikumalt graafikaga,” lisab ta. “Mis puutub kunsti, siis näpp peab ikka värvine olema. Üldse on igasuguseid põnevaid tehnikaid pildi paberile saamiseks, kuid neid pole olnud veel aega katsetada. Kunstniku käekiri ja teemad – neist on raskem lahti saada kui neid avastada! Minu käekiri on mõneti veel ehk kujunemas. Seni tahaks tegeleda lihtsalt rohkem kunstiga ja vähem puhtpraktilise ellujäämisega.”

Siret Roots

•• Maalija, graafik ja disainer

•• Sündinud 3. augustil 1980 Otepääl.

•• Lõpetanud 2001. aastal Tartu kunstikoolis kunstilise kujundamise eriala. Praegu elab ja töötab Tartus.

•• Isikunäitusi: 2008 “Hetked” Võru linnagaleriis, 2007 “Ekstra aeg” Luunja raamatukogus, 2007 “Mõned aknad” Tartu linnaraamatukogus, 2007 “Üks pärastlõuna” Luunja kultuurimajas, 2004 “Neli aastat rütmi ja bluusi Tampere Majas (Tartu)

2003 “Ühe päeva näitus” Rogosi mõisas Võrumaal