Egiptuses vaatamisväärsuste nautimine pole muidugi naljaasi, sest selles terrorihirmus elavas riigis võib maanteid mööda bussiga liikuda põhiliselt öösiti ja pealinna vaid konvoi saatel. Vahemaad on teadagi suured, nii et kui nädalaga tahate lisaks püramiididele ja Kairole muudki näha, siis tuleb leppida pikkade bussisõitudega.

Reisifirmal TopTours on plaanis hakata aprillist korraldama tšarterlende El Alameini (Aleksandriast u 100 km), kust Siwa oaasini on maad 600 km.

Juba sõit läbi kõrbe on elamus – tühi liiv ja tühi väli. Mõni teele jääv kohvik ehk hurtsik mõjub kui mängumaja keset veel täis ehitamata Eesti põldu.

Oaas (kr oasis) on kõrbevööndis veega suhteliselt hästi varustatud ala, allikaline koht või kõrbekaevu ala. Lääne-Egiptuses, Liibüa piiri lähedal keset kõrbe see ime asubki. Siwa oaas on 82 km pikk ja laius kõigub 2–20 km vahel. Oaasis kasvab u 300 000 datlipalmi ja 70 000 oliivipuud. Vesi, mida villitakse ka pudelitesse ja mis maitseb imehästi, ilmub kohati välja juba meetri sügavusel. Praegu elab oaasis ligi 20 000 inimest, 13. sajandil oli see aga 200 elanikuga küla. Turiste seal palju pole, sest raske on kohale pääseda, maantee sai valmis alles 1984.

Vaadata on oaasis huvitavaid ajaloolisi paiku, kuid olgem ausad: reisides, eriti kui tunde bussis veeta, targemaks ei saa. Tähelepanu koondamine on raske, sageli ei kuule või ei saa giidi jutust aru. Nii et teadmisi on targem hiljem raamatutest hankida, kohal olles on ikkagi olulisim oma silm ja elamus.

Kuulsusrikas minevik

Siwa olulised kohad on Surnute mägi ehk Gebel al-Mawta. See on huvitava väljanägemise ehk uuristustega mägi, kuhu sivalased on 2000 aasta jooksul oma surnuid matnud. Koobastes on säilinud vanu joonistusi. Nende nägemiseks tuleb muidugi eraldi maksta ja pildistada ei tohi.

Juba 1. sajandil e.m.a oli Siwa kuulus oma oraakli poolest, keda külastasid nii Pärsia kuningas kui ka Aleksander Suur enne Aasia vallutamist 331. aastal e.m.a. Ja just selle visiidi tõttu on Amoni oraakel ja tema tempel siiani kuulsad.

Kleopatra bassein kõlab kui ajalooline koht, kuid Kleopatraga pole sel mingit tegemist. Kuna see on üks kaunimatest Siwa basseinidest, pandi sellele ka kaunikõlaline nimi. Tänapäeval kasutavad kohalikud mehed seda supluskohana, aga ka välismaa naisi ei saadeta tagasi. Vanasti tavatsesid seal kümmelda kohalikud pruudid.

Oaasis on kolm suurt soolajärve ja kuumaveeallikad. Päris lustakas vaatepilt oli näha, kuidas kohalikud naised ujuvad. Täisriietuses muidugi, mis tähendab eelkõige pearätti, pikki pükse ja selle peal pikka kitlit. Sellises kostüümis kroolida polegi vist lihtne. Järve kaldal valmistuti turistidele atraktsiooni pakkuma. Puupulgakestest süüdati tuli, millel keedeti pisikeses kannus vett. Teed juuakse kõrbes meie mõistes viinapitsi suurusest klaasikesest.

Keset oaasi asub tõeline kivihotell, mis koosneb tegelikult pisikestest majakestest, mille vahel lookleb tehisojake ja keskel on bassein. Kivisele pinnasele on istutatud taimi, eriline iludus on hibiskus oma tumepunaseks teedroogiks (karkade) muundunud õitega.

Päev oaasis sisaldas loomulikult safarit eriti räämas džiipidega. Kümblemine kuumaveeallikas muutis hõbeehted “kuldseks”, õnneks tuli kollane värv hiljem maha. Enne äraminekut sai kaameli turjale istuda ja väikese sõidu teha.

Muistne Siwa oli soolasest mudast tehtud kindlus Shali. Sajandeid kõrgus see kõrgete müüridega ehitis mäel, aga kuna Siwas ehitatakse kohalikust materjalist ehk soolasest mudast, siis sulatasid eelmise sajandi paduvihmad kindluse üles. Nüüd kõrgubki rajatis tõelise tondilossina linnakese kohal, kuid on õhtuti värviliselt valgustatud. Suurim elamus on aga linna keskväljak, mida peab ise nägema. Teada võiks ehk seda, et seal on omapärane käsitöökauplus, kust leiab ilmselt tõesti selliseid asju, mida mitte kuskil mujal ei tehta.

Näha ja surra

•• Jõuame õhtupimeduses linnaväljakule. Ja ma ei usu oma silmi – olen sattunud teise ajastusse, pilti ajalooõpikust. Ümmargune linnaväljak, taamal eri värvides valgustatud mäed. Linnaväljakul ringina müügikohad, kuid keegi ei karju ega kauple. Vaikus, liikumatus. Eeslid vankrite ees, millel on kiri “Taxi”.

Mida kaasa tuua

•• Väidetavalt kasvavad Siwa oaasis datlid, mille mõju ületab mitu korda Viagra oma. Kahjuks ei ostnud ega katsetanud, kuid kohalikke datleid müüdi tõesti. Loomulikult pashmina (suur õlasall). Neid saab Egiptuses poole odavamalt kui Eestis.

Reisi korraldas ja selle eest tasus firma TopTours.