Elizabeth II,

Suurbritannia kuninganna

Elizabeth II tädi printsess Mary asus Briti gaidide ühenduse presidendi kohale juba 1920. aastal. 9. juunil 1937 tuli printsess Mary algatusel esimest korda kokku Buckinghami palee kompanii, kuhu kuulusid nii kuninglikud kui ka palee töötajate lapsed. Kuningkalastaja (see on üks lind) salka astus ka Elizabeth. Gaidid kohtusid palee aias suvemajas ning õppisid rivisammu, käisid matkamas, harjutasid rahvatantse jm nagu tavalised gaididki. Muu hulgas teenis Elizabeth tõlgi, ujuja, tantsija, ratsaniku, koka, lapsehoidja ja õmbleja erialamärgid. 1942 sai Elizabethist Pääsukese salga juht ja 1943 meregaid, kes viis ka oma kuningannast ema paadiga sõitma. Gaid oli ka tema õde Margaret ja hiljem liitusid skautlusega Elizabethi lapsed Anne ja Andrew.

Neil Armstrong,

astronaut

Neil Armstrong oli esimene inimene ja ühtlasi esimene skaut Kuul (12 astronaudi seas, kes Kuul käinud, oli skaute väidetavalt koguni 11). “Suure sammu inimkonnale” astus ta Apollo 11 komandörina 20. juulil 1969. Armstrong on rääkinud, et tal oli reisil kaasas ka skaudi märk.

Huvi lennunduse vastu tärkas Ohio osariigis üles kasvanud Neilis juba poisina ning ka skaudina ehitas ja lennutas ta mudellennukeid. 16-aastaselt sai ta kätte lennuki juhtimise loa ja alustas hiljem karjääri testpiloodina.

John F. Kennedy,

USA president

John Fitzgerald Francis Kennedy kuulus New Yorgi osariigis Bronxville’i 2. skaudisalka 1929–1931. USA skautide arhiivis hoitakse kirja, mille ta kirjutas 1929 12-aastasena oma isale palvega suurendada iganädalast taskuraha 30 sendi võrra. Ta nendib, et on oma senise taskuraha, 40 senti, pikemalt mõtlemata kulutanud mänguasjadele ja maiustustele, aga nüüd on ta skaut ega kuluta raha enam lapsikutele asjadele, vaid ostab skaudivarustust, mis kestab aastaid.

22 aastat hiljem sai Kennedyst esimene USA skaudist president. Skautlusega tegelesid nooruses ka presidendid Gerald Ford, Bill Clinton ja George W. Bush.

Richard Branson,

ärimees

Richard Branson on meenutanud, et 12-aastaselt oli tema lemmikõpetajaks nende salga skautmaster, kes oli äärmiselt sõbralik ja viis poisid imepärastele seiklusretkedele. “Skautlus viis mind laua tagant õue tegema kasulikke, lõbusaid ja põnevaid asju – tagasi mõeldes õpetas see mulle rohkem kui koolis käimine,” rõõmustab Branson.

15-aastaselt jättis ta kooli pooleli ning 16-aastaselt alustas esimest edukat äriprojekti – hakkas välja andma ajakirja Student. Praeguseks on ta Inglimaa rikkaimate inimeste seas ja juhib Virgini kaubamärgi alla kuuluvat enam kui 350 ettevõtet.

Indiana Jones,

arheoloogiaprofessor ja seikleja

Tõenäoliselt maailma kuulsaim väljamõeldud skaut. Filmi “Indiana Jones ja viimane ristiretk” tegevustik algab aastal 1912, kui 13-aastane Indy põrkab kokku kamba hauaröövlitega, kes on varastanud väärtusliku kuldse risti. Filmi peategelast kehastanud endine skaut Harrison Ford tegi ettepaneku, et ka noor Indiana Jones peaks olema skaut, ja rezˇissöör Steven Spielberg (samuti endine skaut) oli kohe nõus. Väikese nöögina Fordile tegi Spielberg aga Indiana Jonesist maopelguri – tegelikult oli Ford skaudina roomajate asjatundja ja õpetas seda eriala teistelegi. Skaudipoiss Indyt kutsus Harrison Ford mängima River Phoenixi.

David Beckham,

jalgpallur

David Beckham kasvas üles Londoni lähistel Leytonstone’is, kus ta mängis jalgpalli alates 8. eluaastast Ridgeway Roversi meeskonnas (peale selle mängis ta pesapalli, korvpalli ja ragbit). Ta liitus ka skautidega, kuna skaudidki mängisid palju jalgpalli. 14. sünnipäeval sõlmis ta lepingu Manchester Unitediga ning praeguseks on temast saanud maailma kalleim ja mõnede arvates ka maailma parim jalgpallur.

Toomas Hendrik Ilves,

Eesti president

Nagu paljudes väliseesti peredes tavaks, läks ka Toomas Hendrik Ilves USA-s juba väikese poisina Eesti Skautide Maleva hundude rühma ja hiljem sai temast skaut Lakewoodi Kalevipoja lipkonna Pesukaru salgas. Skautmaster Elmar Saarniit on meenutanud, et Toomas oli tubli ja terane poiss, kes oli salga signalist, joonistaja ja laekur. Skautide liikmemaksu tasumist kinnitas ta isetehtud templiga ja salga ühise raha eest osteti jäätist.

Teisi tuntud skaute ja gaide

Bill Gates – Microsofti asutaja

Paul McCartney – muusik

George Michael – muusik

Keith Richards – muusik

Richard Gere – näitleja

Richard Dean Anderson – näitleja (imemees MacGyveri osatäitja)

Jim Morrison – muusik

Ross Perot – USA miljardär ja presidendikandidaat

Jacques Chirac – endine Prantsusmaa president

Michael Bloomberg – USA meediaärimees

Valdas Adamkus – Leedu president

David Bowie – muusik

Steven Fossett – lendur, kes saanud kuulsaks õhupalliga ümber maailma sõitmisega

Michael Moore – filmirezˇissöör

Emma Thompson – näitleja

Hillary Clinton – USA presidendikandidaat

Kathleen Turner – näitleja

Mariah Carey – muusik

Venus Williams – tennisist

Kate Moss – supermodell

J. K. Rowling – kirjanik

Madeleine Albright – endine USA välisminister