MARIKA MILVE

Eile alustasid skulptorid Jaak Soans, Heiki Kongi, Tõnu Maarand, Hannes Starkoff, Lembit Palm, Tiiu Kirsipuu, Ekke Väli ja Alfred Raadik kaheksa jääskulptuuri vormimist Pirita kloostri varemete vahele.

Eilne päev kulus peaasjalikult ehitusmaterjali kohaletarimiseks. Suur külmutusauto tõi Peterburi maantee külhoonest hommikul 50 jääplokki, igaüks umbes 170 kilo. Ligi 12-tonnise koormaga veoauto ei mahtunud kloostri väravast sisse ning skulptorid kulutasid päeva transamehe ja kahveltõstuki abistamiseks.

"See on ikka päris kole, kui 170 kilo varbale kukub," rääkis Heiki Kongi, "kuubikud on ju, vähe sellest, et rasked, ka libedad." Eile õhtu kella 17 oli enamik kuubikud skulptuuride alusteks saavatele sambaalustele taritud.

"Valgustuse peaks õhtuks ka korda saama," lubas Kongi. "Meil on siin nagu päkapikutöökoda - öösel hakkavad sepad meile tööriistu tegema."

Jääskulptori tööriist sarnaneb Kongi sõnul peitlile, kuid on ihutud teravaks kui habemenuga. Instrumenti peab saama ka luisata. Jäärelvad valmistatakse parimast tööriistaterasest. "Jääd ju lõigtakse, mitte ei raiuta," selgitas Kongi riistade otstarvet.

"Praegu on tunne nagu hukkuval laeval," kirjeldas Kongi õhtust meeleolu Pirita kloostri varemete vahel. "Tuul on hirmus tugev, müüri ääres on lausa hirm seista. Müstiline! Praegu lendavad müüride vahel ringi jääplokkide pakkekiled nagu inglitiivad - müüride vahelt välja ei pääse, hõljuvad siin sees."

Kaheksa jääplokkidest kuhja kallale asuvad skulptorid täna hommikul ning nende tööd on linlastel võimalik ka jälgida. Publikut oodatakse kloostrivaremetesse eelkõige siiski laupäeval kell 16, mil skulptuurid peaksid olema valmis ja valgustatud, rahva rõõmuks ja jääskulptorite auks korraldatakse jääsündmuse pidulik lõpetamine.

"Praegu on siin sooja õhu koridor," kirjeldas Kongi jääplokkide tervist, "tuul puhub uksest altari suunas, aga loodan ööseks külma."

Heiki Kongile, Lembit Palmile ja Jaak Soansile on Pirita kloostri varemete jääproov ettevalmistus osalemiseks Nagano taliolümpiale eelneval jääfestivalil.

Kongi sõnul pole jääd Eestis varemalt profitasemel käsitletud. Jääsündmuse eesmärk on näidata teisest materjalist skulptuuride vormimist. Sündmuse korraldab Pirita kloostri kultuuri- ja kunstiühing.

Kunstnikepaar Vive ja Lembit Tolli avavad Kunstihoones näituse

Tallinna Kunstihoone galerii avab täna Vive Tolli (graafika) ja Lembit Tolli (skulptuur) näituse "Need väikesed maailmad". Näitus märgib kujur Lembit Tolli 70. sünnipäeva.

Kui varem on Vive Tolli graafikas eriline koht olnud sügavtrüki tehnikal, siis seekordsel näitusel eksperimenteerib üks eesti esigraafikuid erinevate graafiliste lehtedega, teatati kunstihoonest ETA-le.

Lembit Tolli esitleb näitusel puuskulptuure. Tema nn klassikalised figuurid kujutavad inimkeha, kus kunstnikutöö valitseb loodusliku materjali üle. Teist tüüpi skulptuurid on näide looduse ja kunstniku vahelisest koostööst, kus loodusele on jäänud harjumuspärasest suurem roll.

Näitus jääb avatuks 4. jaanuarini.