“Pärn oli kultuuriministrilt küsinud, kas tal on ka aimu, mis seal teatris sünnib. Et kõik Eestis tegutsevad Soome ärimehed on nördinud. Rohkem ma kahjuks asjast ei tea,” ütles Lang.

Eile polnud võimalik Henn Pärnalt nördimuse üksikasju üle küsida, sest ärimees viibis lähetuses.

See polnud ametlik jutt

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Reet Veidebaum ütleb, et minister Signe Kivi ja ärimees Henn Pärn vestlesid tõepoolest Nokia peadirektori Jorma Ollila elust rääkivast uuslavastusest “Connecting People”.

“Minu andmetel oli neil arutelu etenduse üle, kuid mingisugust dokumenti meil majas selle kohta ei ole, sest see kohtumine ei olnud ametlik. Seda vestlust ei saa võtta kui protesti või kui ametlikku pöördumist,” ütles Veidebaum ja avaldas heameelt, et lõpuks on sündinud lavastus, mida arutab peale teatriringkondade ka ärimaailm. “Minister Kivi pole etendust veel näinud ega poole sõnagagi maininud, et selle lavastusega midagi lahti oleks,” toonitab Veidebaum.

Mida rohkem räägivad, seda parem

Eile õhtuks oli ärimehe nördimusavaldus jõudnud ka skandaalses lavastuses “Connecting People” peategelast, Nokia peadirektorit Jorma Ollilat mängiva Raivo E. Tamme kõrvu.

“No see on vesi meie veskile,” juubeldas Tamm, kelle mängitud Ollila rolli on nimetatud selle teatrihooaja parimaks. “See, kes tükki on näinud, teab, et halba pole seal midagi. Mina ei halvusta Ollilat. Ma ei tee ka paroodiat, ma lihtsalt mängin teda inimesena. Ma polegi mõelnud teda üks ühele teha,” lükkab Raivo E. Tamm ümber väite, et Ollilast on tehtud tühipaljas võimuhull ja homoseksualist.

Rolli loomisel võttis Raivo E. Tamm ðnitti Ollila välimusest. Kolleegid tõid talle Soome ajalehtedest neli väljalõigatud fotot. “Nende järgi vaatasin, et oleksid umbes samasuguste raamidega prillid ja enam-vähem sama ülikond. Kuigi ma ise nimetan end tükis Ollilaks ja teised ka, on see ikkagi fiktsioon, mitte tõsieluline lugu,” ütleb Raivo E. Tamm.

Näitlejad kardavad autorit

Tal pole midagi selle vastu, kui Soome ärimees, see päris-Ollila ühel õhtul ise publiku seas istuks. Pigem on kardetud inimene näidendi autor Jouko Turkka, kes Soomes näidendit lavastada üritas, ent kaks nädalat enne esietendust viskas Ollilat mänginud näitleja osaraamatu minema ja marssis proovisaalist välja. “Nooremad näitlejad kardavad teda, sest tema kohta käib ringi paju legende. Keegi ei tea, mida ta tegelikult teha võib. Näiteks viskas ta Soomes ühel esietendusel teise teatri näitleja saalist välja ja ütles: sa oled nii sitt näitleja, sina ära siia tule. Ta teeb selliseid asju ja keegi ei tea, kas ta teeb seda tõsiselt või lihtsalt mängib? No ja nüüd siin kardetakse, et äkki tõuseb ta ka Eestis keset etendust saalis püsti ja ütleb, et aitab, olete viletsad näitlejad, palun edasi mitte mängida,” ütleb Tamm.

Soomes mees number üks

Ise ta Turkkat ei karda. Vastupidi, hoopis ootab etendust vaatama. “Turkka on ilmselgelt geenius, kuid presidendi vastuvõtule teda sellegipoolest iial ei kutsuta - äkki veel teeb midagi,” teab Raivo E. Tamm

Viru hotelli Soome tegevdirektor Yrjö Vanhanen nimetab Jorma Ollilat Soome ärimeheks number üks ja tema firma Nokia kuulub maailma 15 edukaima hulka.

“Ma ei tunne teda isiklikult, kuid tean, et tegemist on keerulise inimesega. Ta töötab usinalt, on alati heas vormis. Öeldakse, tal on hea strateegiline mõtteviis,” kirjeldab Vanhanen rahvuskaaslasest Ollilat.

Kahjuks ei ole hotellijuht Von Krahli teatrisse veel tükki vaatama jõudnud minna, ent andis lubaduse, et kindlasti läheb.

“Meil on täna (eile - toim.) üks pidu, kus on koos Soome ärimehed ja me kindlasti räägime sellel teemal. Kuid peab ju aru saama, et teater on fantaasia. Ei saa nii võtta, et see etendus räägib just Nokia Jorma Ollilast. Kes teab autorit Jouko Turkkat, see teab ka, et talle meeldib inimesi ärritada. Tal on maailmast täiesti oma arusaam,” püüab hotelliärimees mõista kunstimaailma.

Tänu skandaalsusele oli eile saada vaid üksikpileteid kõige varem alles veebruari lõpul.

Von Krahli teatri administraatori Kersti Karro sõnul on “Connecting People” tabanud märki: soomlase Erik Söderblomi lavastusest on saanud läbi aegade üks kõige enam kõneainet andnud teatritükk: “Ma ei mäleta, et mingist teatritükist oleks varem nii palju räägitud.”

Soomes asuva Nokia peakontori abijuhataja Maija Tommila ütles eile SL Õhtulehele, et Jorma Ollila on lähetuses ning ühelgi inimesel pole õigust kõnealust teatritükki kommenteerida. “Meil pole selle asjaga mingit tegemist ja sel teemal pole meil ka millestki rääkida,” ütles Tommila ja lülitas oma Nokia välja.

“Connecting People”

Originaalis “Osta väikest inimest”

Terava sotsiaalse taustaga näidend, mille tegelased on ühiskonna suured ja väikesed. Näidend räägib sellest, kuidas autor Jouko Turkka pääseb tööle hulluks mineva Nokia peadirektori Jorma Ollila autojuhiks. Ilmneb, et autojuhi põhiülesanded on kõike muud kui autojuhtimine. Näiteks Ollila abistamine libavägistamises, mida viimane korraldab oma mehelikkuse ülesupitamiseks. Lõpuks saab Turkkale osaks avalik tunnustus: Ollila ülendab ta kindraliks - kuid aumärgid on varastatud. Näidendis osalevad maailma kauneim naine, uusnats, president Kekkoneni viimane armuke, tööpuudusest hullunud tööline ja imbetsilne tüdruk.

Kristi Vainküla