Näitleja lahkus keset proovi

Jouko Turkka kirjutas näidendi algselt Helsingi KOM-Teatrile ja see pidi autori lavastuses esietenduma 1999. aasta aprillis. Paraku nii ei läinud. “Peaosatäitja ja lavastaja vahel tekkis terav konflikt, põhjuseks poliitilise olukorra tekitatud psüühiline surve näitlejatele.

Soomlased on harjunud sadade aastate jooksul iseennast kastreerima, iseennast tsenseerima,” kirjeldab Söderblom tagamaid. Näitleja Pekka Valkeejärvi virutanud osaraamatu keset proovi lauale ja lihtsalt lahkunud saalist.

“Olen Turkka ja näitlejatega sel teemal rääkinud,” ütleb Söderblom, kes tunneb Turkkat juba teatrikoolipäevilt. “Tean, et näitlejad olid ühel meelel selles, et näidendi tekst on erakordselt tugev ja heal tasemel ning et Turkka on Soome kõige parem lavastaja. Kuid ta on ka äärmiselt võimukas persoon.”

Hullumeelne unenägu

“Connecting People” on Söderblomi sõnul terav poliitiline allegooria, mille idee on Soome sõltuvus Nokiast. “Näidend on kafkalik - hullumeelne ja absurdne unenägu.”

Suurkorporatsiooni juhti ja tegelikus elus eeskujulikku pereisa Ollilat kujutatakse näidendis perverdina. Näiteks tema autojuhi ülesanne on korraldada libavägistamine, mille “ohvri” Ollila päästab ja homona saab sel viisil üldsusele oma mehelikkust tõestada. Peaosalist kehastab külalisena Raivo E. Tamm.

Söderblom tunnistab, et plaan tulla Eestisse lavastama oli tehtud juba ammu. Von Krahli teatri kunstilise juhi Peeter Jalakaga olnud juttu aga teisest tükist. “Siis mõtlesime Peetriga, et kui Turkka näidend on hea, teeme selle ära.”

Erik Söderblom on veendunud, et Jorma Ollila on näidendi sisuga hästi kursis. “Äkki tuleb ta meie etendust isegi vaatama,” ei näi lavastaja seda siiski uskuvat. Ja kui ei tulegi, saab ta von Krahli teatri etendusest lugeda kindlasti oma emakeeles - Soome press on etenduse vastu ilmutanud suurt huvi.


“Connecting people”

Originaalpealkiri “Osta väikest inimest”

Autor: Jouko Turkka

Lavastaja: Erik Söderblom (Q-Teater, Helsinki)

Osades:

Jorma Ollila, Nokia peadirektor - Raivo E. Tamm (külalisena)

Mällinen, pudelikorjaja - Liina Vahtrik

Erkki Attila Emakapõhi, kolonelleitnant, kolme presidendi adjutant - Erki Laur

Angela, maailma ilusaim naine - Tiina Tauraite

Jore, uusnats - Juhan Ulfsak

Saara Pakkasvirta, näitlejatar - Terje Pennie (külalisena)

Võitlus, tööpuudusest hullunud

töömees - Enar Tarmo

Esietendub von Krahli teatris 15. jaanuaril 2001.

Verni Leivak