“Maailma kaubanduskeskus” klapib väga hästi jätkuks Stone’i Vietnami sõda käsitlevatele teostele. “Rühm”, “Sündinud neljandal juulil” ning “Taevas ja maa” kajastavad Stone’i enda sõjakogemust ja tema kriitilises sõjakujutluses pole midagi romantilist. On vaid valet ja valu.

“Maailma kaubanduskeskus” keskendub valule. Filmis püütakse leida pildiline vaste kaotustele, mis sündisid, kui kaks lennukit keset New Yorki kõrguvatesse pilvelõhkujatesse tormasid. Filmi peategelased on kaks politseinikku, kes jäid kokkukukkuvate tornide rusude alla, kuid lõpuks pääsesid siiski eluga.

Filmi aines on dokumentaalne. Politseinik John McLoughlin (teda mängib filmis Nicolas Cage) pani kirja, mis temaga 11. septembril 2001 juhtus, ja ilmutas sellest raamatu. See ongi Stone’i filmi käsikirja alus. Film jutustabki sellest, kuidas politseinikud varahommikul tööle tõttasid. Ootamatult suunati nad põlevasse maailma kaubanduskeskusesse, päästmaks lõksujäänuid. Edasi tuleb juba tornide kokkukukkumine ja dramaatiline lebamine rusude all. Paralleelselt liigub kaamera politseinike kodudes.

John McLoughlini ja ta kolleegi Will Jimeno (Michael Peña) dialoog betoonirusude all on dramaatiline. Meeste silme ees terendab surm ning vaikselt poeb kaadrisse teatraalsus. Näitlejadki vajutavad vaikselt emotsioonide pedaalile.

Puudub militaarne ülbus

Hiljuti samast sündmusest valminud Paul Greengrassi “United 93” erineb Stone’i “Maailma kaubanduskeskusest” oma pildikeelelt nagu öö päevast. Greengrass justkui ei kasutagi autori õigust midagi öelda ja rõhutada. Ta rekonstrueerib. Greengrassi filmi võib käsitleda kui dokumentaalfilmi, on ju selles zˇanris lubatud tõepärane taasesitus, andmaks edasi juhtunu sisu. Stone ei rekonstrueeri, ta dramatiseerib. Ja tulemus on pöördvõrdeline. Greengrassi kuiv konstateering mõjub traagilisemalt. Stone’i keel on pateetiline.

Stone paneb väga head Hollywoodi tähed mängima piirsituatsioonis inimesi. Elust endast pärit tegelaskujud ülimalt teravates olukordades peaks olema ideaalne rollimaterjal iga näitleja jaoks. Ent midagi väga head “Maailma kaubanduskeskuses” ei sünni, enamik tuntud näitejatest on teinud paremaid rolle kui Stone’i juures sel korral.

Oma laadi ja ülesehituse poolest on “Maailma kaubanduskeskus” sarnane ühe teise filmiga – mõni aeg tagasi sai meiegi kinodes näha Randall Wallace’i Vietnami-filmi “Me olime sõdurid”. See on uut tüüpi Vietnami-film, kus ei keskenduta teemadele, mis on olemas Cimino “Hirvekütis” või siis Brian de Palma “Sõjakaotustes”. See on õõnes patriotism, mida Mel Gibson Vietnami lahinguväljal lehvitab. Selles mõttes on Stone’i lähenemine teistsugune. Tema “Maailma kaubanduskeskuses” puudub militaarne ülbus ja hõiskamine. Rõhuasetus on tragöödial ja kannatustel. Sellele tasub kaasa tunda.

Kinos

“Maailma

kaubanduskeskus”

“World Trade Center”,

USA 2006

•• L: Oliver Stone

•• O: Nicolas Cage,  Michael Peña, Maggie Gyllenhaal jt

•• Esilinastus Eestis 6.10.2006