Kirjanik ise oli koloneli tütar, keda kasvatati teadmises, et ta ei pea kunagi elatise nimel tööd tegema. Nii ei saadetud teda ka kooli ning nii palju, kui ta haridust sai, pärines see erinevate koduõpetajate käest, kuni ta seda asjaolu kahetsedes ülikoolis poliitikat ja antropoloogiat õppima hakkas. Nagu paljud sõjaaegsed noored naised, sai ta tööd salateenistuses ja olevat ükskord intervjuus öelnud, et sõda oli toonaste inglise noorte jaoks suurepärane aeg: valitses ühtaegu hirm ja ülevus ning pidu oli peos kinni. Säärast meeleolu on tunda ka „Kummelimurus”, mille tegevus algab vahetult sõjaeelsel ajal ning mille noored tegelased sõjaärevuse ja segaduse keskel elu naudivad ja oma märkimisväärset iseseisvust kasutavad, nii et kui poleks pommitajaid, ei arvakski, et käimas on midagi kohutavat. Või vahest vastupidi: just teadmine sellest, et on sõda, võimaldab sellist priiskavat ja hooletut, kord küünilist, kord meeletut elu.

Wesley endagi eraelu oli kirev: mitu abielu, vanemate tungiv vastuseis tema otsusele ja võõrandumine. Tegelikult kirjutas ta juba pikemat aega, ent ei uskunud oma võimetesse ja hävitas varasemad käsikirjad. Alles pärast oma teise ja palavalt armastatud abikaasa surma kirjutas ta leina läbielamiseks romaani, mida üks sõber avaldama innustas. Raamat tekitas kõmu eelkõige oma vabameelse armuelu ja sõnavara poolest, mida Wesley-vanuste kõrgema klassi naiste sulest ei osatud oodata. Läbisegi põimuvad surm ja igatsus, kergemeelsus, perekondlikud ja romantilised suhted, eri põlvkonnad ja maailmad.

Raamat tekitas kõmu eelkõige oma vabameelse armuelu ja sõnavara poolest, mida Wesley-vanuste kõrgema klassi naiste sulest ei osatud oodata.

„Kummelimurus” on palju tegelasi, ent kõik keerleb ühe suure perekonna ümber. Peategelased on abielupaar Richard ja Helena ning nende nooremad sugulased, nii noormehed kui ka neiud, kelle elud sõda pahupidi pöörab ja kelle helget nooruspõlve jääb sümboliseerima nende aias kasvav kummelimuru. Tegelaste elukäik avaldatakse episooditi noorusest matusteni säravate ja meeldejäävate hetkede kaudu. Helena ja Richardi elud põimuvad saksa põgenikest abielupaariga, Richardi väikest õetütart jääb kogu eluks saatma armastus endast kümme aastat vanema nõo vastu, sõda lahutab ja ühendab inimesi ning keerab nende lugudesse üha uusi keerdkäike, millest isegi kõige lähedasemad inimesed täit tõde ei pruugi teada.

Raamatute avaldamine muutis täielikult ka Mary Wesley elu. Ta romaanid saavutasid ootamatu tuntuse ja pälvisid suure menu. Mitme raamatu järgi on tehtud telefilme ja telesarju. Kokku avaldas Wesley kümmekond raamatut, millest eesti keeles on 1990-ndatel ilmunud ka romaan „Paabulinnurakend”.

Isiklikku

Mary Wesley täisnimi oli Mary Aline Mynars Siepmann, Wesley oli tema kirjanikunimi.

Ta perekond kolis mööda Euroopat, mistõttu oli tal järjestikku 16 koduõpetajat, kellelt ta polevat õppinud suurt midagi peale prantsuse, itaalia ja saksa keele.

Ülikooli ajal töötas ta sööklas ja tegeles kommunismiga, kuni abiellus sõpradele ootamatult endast kümme aastat vanema lordiga.

Kirjaniku vanemad sugulased ei kiitnud ta raamatuid heaks ja autobiograafia, mis kirjeldas tema enda vabameelset noorusaega, olevat ka poja suisa tummaks löönud.

Mary Wesley esimese romaani lükkas tagasi seitse kirjastust ja selle ilmumise ajaks oli ta niisuguses kitsikuses, et kirjastaja pidi talle rongipiletid välja tegema, et ta saaks kohtumisele sõita.

Järgmise 15 aasta jooksul sai Wesley jõukaks ja tuntud naiseks, kes šokeeris paljusid oma sõnavõttudega seksuaalse vabaduse kohta.

"Kummelimuru" on saadaval koos LP-ga alates 25.06 vaid nädal aega! Vaata lisa: www.lpraamat.ee