Haapsalu on väga ilmselt võtnud sihikule oma kunagise aristokraatliku kuurortlinna staatuse taastamise – rannapromenaadist peaks tulevaks suveks saama värav minevikku. Selle elegantse näitemängu säravaim dekoratsioon on kahtlemata kuursaal, mida praegu veel poleerib terve trobikond päikesepruune töömehi. Kuid eaka kaunitari sisemine ilu on juba väga hea tundega taastatud – võimsalt kõrge lagi, merevaade ja pastelsetes toonides puitpitsist kaunistused peaksid paitama ka kõige paadunuma töönarkomaani meeled suvitusrežiimile. Haapsalu suvekohviku ettekandjad on armsad ja abivalmid, rüütatud stiilipuhastesse kostüümidesse ja liiguvad parketil peene kontsaklõbina saatel. Juhul kui nad jäävadki mõne vastuse võlgu, on kokapoiss nõus tulema köögist ja vastama ka kõige uudishimulikuma kohvikulise küsimustele. Ka maitsevõid tuli soojade kuklite peale eraldi paluda. Hetkel, kui Köögi Komando kuursaali astus, oli puudu vaid mõnus retrolik kohvikumuusika, mida asendas umbes 50-liikmelise turismigrupi ülemeelik sumin. Suveõhtutel võite saada kõhutäie kõrvale ka veidi meelelahutust, esinejaid on Fred Jüssist kuni Jaagup Kreemini. Menüüs tundub olevat rõhk eelroogadel, mille valik on fantaasiarikkam kui pearoogade nimistu. Ning esimese hurmava suutäie on silmadega võimalik haugata koogiletist – Müüriääre meistrite kätetöö on kvaliteedimärk omaette. Vitamiinisüsti saab värskelt pressitud apelsini- või greibimahlast (30 kr).

Kokk ei koonerda

Suvise söömakorra juhatavad sisse rostbiifilõigud metsaseenesalati ja krõbedate ürdileibadega (50) ning soojad tatrapliinid forellimarja, hapukoore-murulaugukreemi ja punase sibulaga (60). Kui rostbiif asus võitlusse hammastega (hambad andsid alla), siis pliinidele polnud ette heita midagi, kalamarja kuhi ei jätnud kokast kitsi inimese muljet. Supiduellis olid vastakuti külmsupp okroška (40) ja rikkalik selge leemega kalasupp (55). Mõlemal supil nappis iseloomu (okroška oleks kindlasti tahtnud midagi tugevamat sekka: sinepit, maitsetaimi või tugevama mekiga liha), kuid kalasupile oli vähemalt lahkesti lisatud nii valget kui ka punast kala. Aurutatud siiakala valge veini kastmes hooaja köögiviljadega (140), küülikuraguu Türgi ubade ja minitomatitega (130) ning hautatud sealiha-toorsuitsupeekonirullid röstitud juurviljadega (100) täitsid kõik kenasti kõhtu, kuid jätsid just maitsestamise poolest veidi soovida – maitseaineid oli liiga võrdselt ja mitte üheski roas ei olnud kasutatud värskeid ürte! Kala saatvate hooaja köögiviljadena esinesid jääsalat, tomat, Türgi oad, kartul ja redis. Kui redis välja arvata, siis oli tõenäoliselt peetud silmas mõne teise kliimavööndi hooaega… Tugeva sinepiga maitsestatud sealiha sobis meie nõudlikele maitsemeeltele ehk kõige paremini. Üldiselt tundus, et menüü koostamisel oli võetud snitti kuursaali hiilgeaegade köögikunstist, kuid seda ei olnud mängitud päris retrovõtmes lõpuni. Kuid Komando virina vaigistasid vapustav Napoleoni tort (35) ja maasikasalatine kohupiima-brüleekreem (35).