Restoran Leonardo peakokaks on kolmandat korda Eero Kippa. Kolmandat seetõttu, et koka ametis esinevad väljakutsed teda vahepeal mitu korda teistesse riikidesse tööle on ajanud, ent ta mõne aja möödudes ikka ja jälle ringiga Leonardosse tagasi on jõudnud. Kaugeim toidukoht, kus härra Kippa seitse kuud kokaametit on pidanud, asub Põhja-Jaapani ühel väikesaarel.

Restoran Leonardos kestavad parajasti Vahemere päevad ja City-le pakutav õhtusöök sisaldas erinevate maade kokakunsti ‰edöövreid. Eelroaks pakutud küpsetatud hanemaks portveini-puuviljakastmes (269.-) on selgelt pärit prantsuse kokkade retseptiraamatust. Juurde soovitas kelner sobivaks valgeks veiniks 1998. aasta Gewurtztraminer-i (37,5 pudel 170.-). Eelroas kasutatav põhitooraine tuuakse Ungarist, sest hõrgutise valmistamiseks vajamineva maksa saab ainult spetsiaalselt selleks kasvatatavatelt lindudelt. Põhiroaks valis koos meiega õhtustanud chef Uus-Meremaa lambast kreekapäraselt valmistatud Veinikaupmehe lambaprae tüümiani portveinikastmes koos kartuli-küüslaugupüreega (198.-). Suvekõrvitsa-fetajuustukoogil lebav keskmiselt küpsetatud lammas osutus äärmiselt hõrguks ja nüansirohkeks maitseelamuseks. Punane vein, mis roa juurde pakuti, 1993. aasta Faustino V Reserva (37,5 cl pudel 250.-), oli samuti üks ütlemata tummine keelekaste. Kogu söömaaja kroonis Vaarikakreembrülee (52.-) koos tassikese Cappucino ja klaasikese 1995. aastakäigu dessertveini Recioto di Soave Case Vecie-ga (8 cl 59.-).

City soovitab soojalt kõigil neil, kes Vahemere-äärsete maade kanti kunagi sattunud ei ole ega sealtnurga toidumaitset suhu pole saanud, kindlasti enne 17. novembrit Leonardos ära käia. Päikeselise tsooni roogi nautides paraneb eelseisvaks pimedaks talveks valmistuva eestlase natuke närune enesetunne tunduvalt. Uskuge mind.

LEONARDO

Vabaduse plats 3, tel: 640 7300