Alustasime kogukate eelroogadega, pisikeseks algustrenniks proovisime laastpeenikesi küüslauguleibasid (14.-), millest pensionärid peaksid kauge kaarega mööda käima, sest et need liiga krõmpsud on. Seejärel maitsesime Baieri vorstitaldrikut (55.-), millel rammusad peenvorstid segi hapukurkide ja marineeritud pisisibulatega, ideaalne snäks õlle kõrvale. Rollmops keedukartuliga (45.-) võiks sobida isuka daami lõunasöögiks, parasjagu sitke külm marineeritud heeringas ja kuumad keedukartulid tilliga on peenkodune roog. Keelesalatit röstitud leival (47.-) soostus seltskonna kiidumõmina ajel maitsema ka inimene, kes muidu keelt suisa jälgiks peab. Paremat kiitust kui tema: “Kui ei teaks, et see keel on, siis sööks aina ja kiidaks!” ei anna vist leida? Väga mõnusalt vürtsikaks osutus Baieri juustusalat (37.-), mis pealevaatamisel sisaldas vaid singiribasid juustu majoneesikastmes, kuid suus sulas kui kõige parem suflee.

Praed on Baieri keldris kolossaalsed, kellele esialgu apetiit tundubki suisa ohjeldamatu, siis see võiks näljahuntlust esialgu vaos hoida ja terve seakoodi asemel siiski pool tellida. Pool seakooti praeleeme, hapukapsa ja ahjukartulitega (84.-) murdis mehe, kes seda aplalt sööma asus, ei suutnudki vennike söögikuhilaga hakkama saada. Koot on aga isuäratavalt krõbe, restoranipidaja teadis rääkida, et hoolitsevad koeraomanikud lasevad kondi sageli neljajalgse lemmiku jaoks kaasa pakkida. Kord aga telliti seda rooga lausa helikopteriga Helsingisse lõunasöögiks. (Tellida saab, aga kohale peab ise tulema!) Praetud veisemaks Berliini päraselt (67.-) paistis silma küpseõunte ja jõhvikamoosiga ning iseäranis hõrgud olid prae juures krõbedad sibularõngad, mis said terve laudkonna lemmikuks. Lõhefilee ‰ampinjonikastmega (98.-) ei pakkunud mingit suurt maitseüllatust, ses mõttes, et see oli ootuspäraselt mahlakas ega vedanud ühestki küljest alt. Praadide juurde mekkisime ohtrasti Paulaneri Märzeni õlut, mille pooleliitrine toop maksab 36 krooni, suurepärane kooslus.

Baieri keldrist ei tohi keegi lahkuda maitsmata Õunastruudlit vaniljekastmega (45.-). Kook näeb välja hurmav ja maitseb see mahlakalt, jõhvikad pidurdavad lääguserünnaku, kõik on kenasti balansis. Kes on käinud Austrias ja proovinud sealseid struudleid, neile võib Baieri keldri maius üllatusena tulla, sest austerlased armastavad sama magusrooga kuivemalt valmistada. Kaneeli-õunafontään meie kohalikus restoranis aga pälvis ovatsiooni. Teenitult. Mis veel? Õhtuks oleks mõistlik laud telefoni teel kinni panna, päeval võib ka niisama sisse jalutada. Restoran mahutab 100 inimest.

Baieri kelder

• Roosikrantsi 2a, avatud 12.00-23-00, tel: 631 3991