Esimese hooga on „Äio” üllatavalt folgilik plaat. „Me ei tea kunagi enne lindistamist ise, milline plaat tuleb. Tuleb vabalt võtta ja mis seest tuleb, see jääb,” sõnab trummar Atso jutu hakatuseks. „Alla tegime hevi ja siis hakkasime sinna kühvliga igasuguseid asju peale viskama, folki kaasa arvatud,” täpsustab vägeva põskhabemega bassimees Kuriraivo. Ja tulemus – nagu laulja Markus lisab – kõlavat ühe Soome arvustaja väitel, justkui oleksid matemaatilis-eksperimentaalset raskerokki viljelev Meshuggah ja USA tööstusrokibänd Tool käsikäes stuudiosse läinud ning ühe folk-metal’i plaadi teinud. „Hull kompliment,” on mürakas siiralt õnnelik.

Töllud on tõesti rahul. Atso peab oluliseks seda, et seekord ei pidanud bänd stuudios raha lugema. Oli aega teha ning tehti mõnuga. Trummid salvestati Soomes vana sepa Mikko Karmila enda juures. Kitarrid-bassid-laulud võttis Tallinnas lindile kodumaine kvaliteethelirežissöör Kristo Kotkas. Folgipillid pani Tartus purki Lauri Liivak. Atso sõnul jäi Karmila, kes on kõlama pannud näiteks Nightwishi, meie meeste tehtuga väga rahule. Lõpuks, pea viimasel minutil seadis RAM-i taustu laulma laulupeohelilooja Tauno Aints ja Karmila asus plaati kokku sepistama. Tulemus tuli Kalevipoja mõõgast vahedamgi ning nagu näitavad arvustused üle maailma, ilma igasuguse needuseta.

Muusika + hallid juuksed

„Äiot” tehti nagu mujal maailmas kombeks – materjal pidi olema pool aastat varem valmis. Ning sügisel, kui Metsatöll tuurile läks, ta seda oligi. „Et siis praegu räägime aasta hiljem,” muheleb Atso, „Ja see muusika tegemine on pool mahust! Kõik ülejäänud on teine pool, mis tekitab halle juukseid.”

Rääkides hallidest juustest – Eestis juhtub tihtipeale nii, et esitluse-eelsel ööl voldivad ja topivad bändimehed vahelehti plaadikarpidesse, et oleks midagigi, mida kisa-kära saatel esitleda. „See on hea, et on kusagilt nõu küsida,” toob Kuriraivo välja rahvusvahelise kogemuse kasuteguri koostöös.

Plaadi pealkirja „Äio” kohta pajatavad töllud, et on jah selline mees, Surma vend, Maavalla mütoloogias olemas. Algul mõelnud, et paneks ikka läbivalt täpitähtedega Äiö, kuid mitte üheski maakeele murdes polnud nime sellisel kujul olemas. Küll aga on Soomemaa keeles ammuilma olemas ansambel Metsätöll. Oli ka omal ajal saadud plaadifirma Spinefarmi lepingu esimeses variandis… Metsatölluga neli aastat asju ajanud soomlane saanud jupi maad targemaks, kui bänd palunud vähemalt ametlikesse paberitesse nime õigesti kirjutada.

„Äio” esitluskontserdid:

Metsatöll + RAM

19. ja 20.03 – Tallinn, Rock Café