Perestroika tuultest alguse saanud Eesti vabariigi sünnitamine oli alanud ja Viiding pidas tähtsaks, et russofoobia ei tumestaks häid ja loomulikke püüdlusi. Lisaks sellele oleks Viidingu nägemuse kohaselt selline tõsiselt töötav kultuuriselts olnud väljakutse Nõukogude Liidu ja välisriikide seltside praktikale – tegelesid nood ju stalinismi välismaale pumpamise ja lihtlabase luuramisega.

Eestlaste teadmised vene kultuurist ei ole just eriti sügavad. Nüüd sai meie ühiskond äsja kogeda enesehävituslikku nähtust, mida vene kultuuris kutsutakse “vene mässuks” (russkii bunt), millega mõne eestlase ettekujutlus venelase mõttemaailmast piirdubki. See ei ole aga päris kindlasti nii, sest 20. sajandi suurkuju ja vägivallatu revolutsiooniteooria looja Mahatma Gandi on nimetanud oma eelkäijaks krahv Lev Tolstoid. Et Mahatma juhtimisel laulis India rahvas ennast brittidest vabaks neli aastakümmet enne eestlasi ja hiljem tegid sedasama Martin Luther Kingi juhtimisel Ameerika Ühendriikide neegrid, siis tuleb tunnistada, et Eesti taasiseseisvumine on – nagu iga ajaloosündmus – ainulaadne, ent mitte pretsedenditu. Ja oma pisike panus on siin Jasnaja Poljanas elanud suurkujul.

Kuigi krahv Tolstoi pärand seekord vene noori ei paelunud, ei tähenda see, et see kehv on . Võib ja tulebki rääkida neist suurtest venelastest, kelle vaimne panus maailmakultuuri on meile õpetlik.

Vaba mõtte lend

Kui selline Viidingu mõttes olnud Eesti-Vene sõprusselts sündima peaks, ei peaks see oma tegevuses minetama siirust, hirmutades ennast mõttega, kuidas mõni väljaütlemine  suurtele ja väikestele Putinitele meeldib. Vastupidi, venelastega tuleb jagada oma head kogemust – näiteks teadmist, et elu läheb tublisti paremaks pärast seda, kui punaarmee on maalt välja saadetud. Nagu siin pärast 1994. aastat juhtus. Ka Venemaal läheks hästi, kui neil õnnestuks lahti saada punaarmeest, kus hukkub igasuguse sõjata sama palju mehi kui liitlastel Iraagis ja Afganistanis kokku, rääkimata noorte meeste vaimse sandistamise vaevast. Elagem venelastele ikka positiivselt kaasa!