Alates reedest näeb Sõpruses ühe seansina kahte uut Eesti filmi. Need on Maiju Ingmani täispika mängufilmi mõõtu “Mis iganes, Aleksander!” ja Anu Auna lühifilm “Indigo tuba”.

Esimene filmidest võeti üles juba 2003. aasta suvel, kuid kuna seni polnud raha muusika autoriõiguste eest tasumiseks, jäi see mõneks ajaks riiulile. Lõpuks saadi vajalik raha Hansapanga võistluselt “Paneme tähed särama!”.

Tele- ja filmireÏiid õppinud Auna (27) “Indigo tuba” on filmitud kaks aastat tagasi. “Film sai tegelikult valmis juba eelmisel talvel ja on korra ka festivalil linastunud, aga tahtsime “Indigo toa” ja “Mis iganes, Aleksandri!” koos välja tuua, et oleks selline ühtne Luxfilmi noortefilmide seanss, ja siis me ootasimegi Maiju filmi muusikaõiguste raha taga,” rääkis Aun.

Kokapoisi uus maailm

Ise peab Aun “Indigo tuba” oma seni tähtsaimaks filmiks, sest see põhineb tema enda originaal-ideel ja -stsenaariumil, mitte olemasoleval tekstil nagu ta varasemad filmid. “Ja see oli suur väljakutse – teha film, kus ei lausuta ühtegi sõna,” lisas Aun.

Eksperimentaalne lühifilm “Indigo tuba” (17 min) räägib kunstnikuhingega kokapoisist (Alo Kõrve), kellele avaneb ühel heal päeval justkui uks teise maailma, mis seab poisi vastamisi oma vastakate tahtmistega.

“Mis iganes, Aleksander!”

(83 min) on aga teekonnafilmi võtmes lahendatud teismelise poisi endaga hakkama saamise lugu, kus peaosades Jaak Prints ja Arvo Kukumägi. Soome pärit-olu Maiju Ingman on enda sõnul huvitatud eelkõige mitte stiilipuhtast filmist, vaid dramaturgiliselt mitmekesisest teosest.

Mõlemal noorel filmitegijal on ka juba järgmised projektid käsil. Aun teeb sarja “Eesti lood” raames dokumentaalfilmi “Savikodu”. Ingmanil on käsil uus stsenaarium ja autori sõnul on tegu “komöödiaga, kus tuntud Soome naisarhitekt armub teadlasest Eesti mehesse”.