Sotsiaaldemokraadid on nimelt vastu reformierakondlasest Laine Jänese soovile tõsta kõigi teatri- ja kontserdipiletite hinda 13% võrra.

"Eestis tehakse aastas ligi miljon teatrikülastust ning on hämmastav, et just kultuuriminister tahab neid väärtkultuuri tarbijaid karistada 13 protsendi suuruse hinnatõusuga," ütles riigikogu sotsiaaldemokraatde fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

Laine Jänes avalikustas eile oma soovi tõsta seni 5% käibemaksumääraga maksustatud teatri- ja kontserdipiletite maksumäära 18 protsendini. Kultuuriminister õigustas oma soovi sellega, et pärast hiljutist riigikohtu lahendit naudivad 5% maksumäära ka paljud massikultuuriüritused.

"Nii nagu peavalu ei ole mõistlik ravida giljotiiniga, pole ka õllepidude õiglaseks maksustamiseks vaja karistada hüppelise hinnatõusuga väärtkultuuri tarbijaid. Selle asemel on vaja muuta etendusasutuste seadust nii, et madalam käibemaksumäär rakenduks rahvusooperi, Draamateatri ja Von Krahli teatri piletitele, kuid mitte õllepidude piletitele," kinnitas Indrek Saar.

Saare sõnul on kultuuriminister Laine Jänes korduvalt keeldunud etendusasutuste seaduse muutmisest, sest tema sõnul puudub kultuuriministeeriumis selleks vajalik kompetents.

"On kahetsusväärne, et kultuuriminister ei üritagi probleemi lahendada kultuuritarbijate huve kaitstes ning tahab selle asemel seaduse silmis võrdsustada õllesummeri tipptasemel teatrietenduse või ERSO kontserdiga," sõnas Saar.

Saare sõnul on ekslik kultuuriministri väide, et praegune etendusasutuste seadus ei hõlma eraetendusasutusi ja selle tõttu ei saa seadusega reguleerida madalamat maksumäära eraomandis olevatele teatritele.

"See Laine Jänese väide ei pea paika, sest kultuuriministeeriumi eelarve kaudu toetab riik pidevalt 27 teatrit, millest vaid kaheksa on riigi- või munitsipaaletendusasutused ning kõik ülejäänud on eraõiguslikud etendusasutused,” kinnitas Saar.

Euroopa Liidu 25 liikmesriigist rakendab soodsamat käibemaksumäära kultuuriüritustele 22 riiki.