Pärast filmi “Punane” valmimist lubas ta mitte enam filme teha. Selleks ajaks oli mees ka raskelt haigestunud, ta kannatas südamepuudulikkuse all ning lisaks oli tal AIDS. Kieslowski suri 1996. aastal Varssavi haiglas.

Et teha vaataja jaoks valik pisut lihtsamaks, pakume siinkohal lühikese ülevaate sellest, mida kujutavad endast dekaloogi kuuluvad filmid. Dekaloog on tele jaoks valminud sari, mis põhineb kümnel käsul. Esimene, “Mina olen Issand, sinu jumal. Sul ei tohi olla muid jumalaid minu kõrval” räägib ülikooliprofessorist, kes õpetab oma pojale, et absoluutselt kõike saab mõõta ja asjade kaalu saab lihtsalt arvutiga välja arvestada. Isa ja poeg arutavad omavahel eluprobleeme, räägivad usust, surmast ja sünnist, ja nad proovivad arvuti abil tõesti kõike matemaatilisse keelde panna. Kui nad püüavad välja arvestada, kas lähedalasuv tiik on uisutamiseks turvaline, tekib mõra teooria ja reaalsuse vahel. Tragöödia on vältimatu. Dekaloog 2, “Sina ei tohi jumala nime asjata suhu võtta” näitab haiglas lamavat surevat meest, kelle naine ootab teiselt mehelt last ja talle näib, et ta peab otsustama, kas teha abort ning tema abikaasa jääb elama või sünnitada ja tema abikaasa sureb. Kuidas laheneb veel sündimata lapse saatus, mille üle otsustavad inimesed? Dekaloog 3, “Pühitse hingamispäeva” tegevustik toimub Jõululaupäeval, mida pereisa veedab oma endise armukese seltsis, unustades naise ja lapsed. Paar sõidab mööda talviseid Varssavi tänavaid, otsides vana armsama uut boyfriendi... Dekaloog 4, “Austa oma ema ja isa” peategelaseks on teismeline tüdruk Anka, kes elab koos isaga ning leiab ühel päeval oma ammusurnud ema poolt kirjutatud kirja. Selgub, et tema isa polegi see, kelleks tüdruk teda peab ja nende suhe muutub... Dekaloog 5, “Sina ei tohi tappa” räägib noorest juristist, kes seisab silmitsi kliendiga, kes tappis külmavereliselt taksojuhi. See on sünge film surmanuhtlusest ja mõrvatööst. Dekaloog 6, “Sina ei tohi abielu rikkuda” jutustab noorest postitöötajast, kes piilub vabal ajal pikksilma abil kaunitarist naabrit. Mis aga saab siis, kui tal avaneb võimalus pikksilm käest visata ja ise naabrinaisele külla minna? Dekaloog 7, “Sina ei tohi varastada” portreteerib noort naist, kes sünnitas 16-aastaselt tütre ja peab nüüd elama teeseldes, et tema laps on tegelikult tema õde. Tema last kasvatab aga teine naine. Peategelane ei suuda seda taluda ja nii ta röövibki endale omaenese lapse. Loos on päris palju ootamatuid pöördeid. Dekaloog 8 “Sina ei tohi valetunnistust anda oma ligimese vastu” räägib naisest, kellele ülikooliprofessor keeldus natsiokupatsiooni ajal abi pakkumast.

Dekaloog 9 “Sina ei tohi himustada oma ligimese naist” – impotentne arst ärgitab oma abikaasat, et see endale armukese otsiks, kuid muutub siis kahtlustavaks, et äkki abikaasa võttiski nõu kuulda. Nii muudab ta oma elu ise põrguks... Dekaloogi viimane osa, “Sina ei tohi himustada oma ligimese vara” räägib kahest teineteisele ajapikku võõraks jäänud vennast, keda ühendab isa surm. Nad saavad päranduseks eriti hinnalise margikollektsiooni, mis mõlemas hirmsaid ahnuseneelusid tekitab. Kõik dekaloogi filmid on pisut lühemad kui tund, üksipilet maksab 35 krooni, abonomendi saab 300 krooni eest. Peab tunnistama, et kõik Kieslowski filmiprogrammi kuuluvad filmid on hiilgavad. Kel vähegi võimalik, võiks järgmise nädala kinosaalis veeta.

Krzysztof Kieslowski filmide nädal

• 29.04 – 5.05, Theatrum ja Katariina kirik. Lisainfo: 6446 889. Piletid müügil alates 22.04 Theatrumi kassas (Vene 14).