Päris uued asjad sel hooajal on ETV-s Välba-Reikopi juhitud „Ringvaade”, Maire Aunaste „Mida teie arvate?” ja klassikaline intervjuusaade „Kahekõne”.

Kanal 2 kolm uut

Eratelevisioonidest on enim uute nimedega omasaateid Ka­nal 2-l. Lisaks juba tuntud saatesarjade jätkumisele („Tä­hed muusika”, „Saladused”, „Eest­lane ja venelane”, „Kelgukoerad” jm) tuuakse välja neli uut nimetust. Reedel tegi otsa lahti Kristjan Jõekalda ja Teet Margna reisisaade „Kaks kanget Lõuna-Ameerikas”. Selles rännatakse Ecuadori pealinnast Quitost Tšiili pealinna Santiagosse, põigatakse Galapagose saartele ja Lihavõttesaarele. Paralleelselt näidatakse kahte meest rändamas täiesti erineval moel – üks jalgsi ja seljakotiga, teine disainkostüümis hotellituristina.

13. septembril alustab Kristjan Jõekalda juhitud „Foobia”, kus psühhoterapeutide juhendamisel ja järelevalve all astuvad inimesed silmitsi oma elu suu­rima väljakutsega, proovides igaveseks oma hirmudest vabaneda. Olgu siis tegemist ämblike, pimeduse, kõrguse, rottide, liftide, usside või muuga.

12. septembri õhtul alustab Kanal 2-s 6-osaline reality-stiilis saatesari „Kihnu Virve”. Selles jälgitakse vanaproua tegemisi 2002. aastast alates. Teoks sai see tänu „Reporteri” operaatorile Veiko Talustele, kes on Virve tuttav juba pikka aega ja Kihnus „oma poiss”. Veel enne, kui Virvest kuulsus sai, filmis Veiko naise tegemisi mõtlemata, kas või kus seda kasutada saab. Kui kanalil suve alguses sarja mõte edenema hakkas, oli üsna palju toredat materjali olemas. Põhimaterjal on filmitud siiski spetsiaalselt sarja jaoks.

Kanal 2 programmidirektor Olle Mirme sõnul on „Kihnu Virve” dokumentaalses võtmes sari inimesest, tema viguritest, lava- ja argielust jm. „See pole klassikaline reality, pigem persoonikeskne dokumentaalsel aluspõhjal telesari. Reality on nüüd moodne sõna, selle alla mahub kõik ja mitte midagi,” naeris Mirme.

Tuumakas meelelahutus

Pühapäeval, 13. septembril alustab Kanal 2 ekraanil Hannes Võrno juhitud kuueosaline meelelahutussaade „Luurekeskus”, mis kulmineerub otsesaatega valimiste õhtul, 18. oktoobril. Tegemist on magasini tüüpi saatega, milles on uurivat ajakirjandust, reportaažlikke lõike, kommentaari, videolookesi jm.

Saadet toodab mitu osapoolt – Kanal 2, Ruut, Osakond, Downtown Pictures.

Mirme sõnul pole tegu tavapärase meelelahutus- või naljasaatega. „Luurekeskus” üritab olla saade, mis räägib tähtsatest asjadest, aga vaimukal moel. Loodan, et sellest saab õnnestunud segu tuumakast sisust, milles on draamat ja kirgede möllu. Me püüame tõestada, et olulised asjad ei ole igavad ega võõrad, et poliitika ei ole paarisaja või paari tuhande eralõbu, vaid puudutab meid kõiki. Saatejuht on Hannes Võrno, tema on saate nägu ja nimi, aga saates on palju teisigi nägusid ja nimesid kommentaatorite, reporterite või toimetajate rollis. Kaasa teevad Elo Mõttus-Leppik, Postimehe ajakirjanik Tuuli Koch, reklaamifirma Tank juht Joel Volkov, sõltumatu mõttekoja Praxis ana­lüütikud, Mart Juur ja teised.” Mirme loodab, et saatest tuleb eluterve mikstuur tõsisest ja lustlikust.”

TV3 sitcom

TV3 programmijuhi Leho Vergi sõnul jõuab järgmise nädala lõpus nende ekraanile uus improvisatsioonikomöödia „Vilde tee”, mis valmib koostöös Pärnu teatriga Endla. Sel nädalal salvestati juba esimesed episoodid. „See on situatsioonikomöödia, mis nõuab head improvisatsiooni ja koomikuoskust,” ütles Verk.

Tegemist on sakslaste formaadiga „Schillerstrasse”, mis on nende Sat 1 eetris juba 2004. aasta septembrist. Komöödia õigused on ostnud paljude riikide televisioonid, sealhulgas ka Soome ja Venemaa. Soome Ne­lonen näitas „Runeberginkatu” 2007. aasta sügisel.

„Vilde tee” improvisatsioon hakkab hargnema ühe etteantud teema ümber, koomika tekib aga sellest, et lavastuse näitejuht juhendab iga näitlejat kõrva­klappide kaudu eraldi. Tegevus toimub ühes Eestimaa korteris Vilde teel, kus elab Piret, kel on toredad sõbrad, ja kus käib palju külalisi. Neid kehastavad Endla näitlejad Piret Laurimaa, Sepo Seeman, Ago Anderson ja Triin Lepik. Üllatuskülalisena osalevad Peeter Oja, Jüri Vlassov, Ma­dis Milling, Hannes Võrno, Henrik Normann jt. Mängujuhi rollis on Artur Talvik. La­vastuse näitejuht on Tiit Palu.