Õhtu jooksul astuvad püünele Estonian Dream Big Band (see on kokku pandud eesti parimatest jazzmuusikutest), Tallinna Kammerorkester, Elaine Delmar (populaarne solist Londoni jazziklubidest), Hayati Kafe (sinatralikult sametise tämbriga rootslane) ja dirigent Lex Jasper (Holland).

Esitlusele tulevad Cole Porteri, Irving Berlini, Richard Rodgersi jt tuntud uue mandri heliloojad. Kontsert ja annetusaktsioon on korraldatud koostöös Ameerika Ühendriikide Suursaatkonnaga Eestis.

Kuid kes on need artistid, kes pühapäeval Estonia kontserdisaalis üles astuvad? Elaine Delmar sündis 1939. aastal Harpendenis Inglismaal ning alustas muusikaõpinguid 6-aastaselt. Tema esimese ülesastumine televisioonis oli seitse aastat hiljem saates “Children’s hour”. Delmari stiil on saanud mõjutusi tema Jamaikal sündinud isalt, jazz-

trompetistilt Leslie “Jiver” Hutchinsonilt. Juba kooliajal laulis ta koos oma isa ansambliga USA armee baasides Inglismaal ning käis temaga ka kontserdireisidel. 1952. aastal esines Delmar Liverpoolis Finian’s Rainbow taasavamisel. 1960-ndate algul näitas Delmar end Londoni lavadel showdes “No

Strings”, “Cowardy Custard”, “Bubbling Brown Sugar” (koos Billy Danielsiga), “The Wiz” ja 1985. aastal Jerome Kerni “Goes to Hollywoodis”, mis märkis saja aasta möödumist helilooja sünnist. Sellele järgnes Broadway periood. Oma kabaree-debüüdi tegi Delmar Ballroomis. 1991. aastal esines ta koos näitleja ja laulja Paul Jones’iga USA-s kontserttuuril “Let’s do it”, millega tähistati kuulsa Ameerika helilooja Cole Porteri 100. sünniaastapäeva. 1992 laulis Delmar taas koos Jones’iga kontserdisarjas “Hooray for Hollywood”, milles esitati muusikat filmidest “Porgy ja Bess”, “Annie get your gun” ja “Top hat”.

Delmar on astunud üles ka näitlejana: ta mängis printsessi Ken Russell’i biograafilises filmis Gustav Mahlerist, 1983.a. osales Delmar draamatükis “Map of the world” Londoni Rahvusteatris. Kuulsas Londoni Ronnie Scott’i klubis on Delmar laulnud koos mitmete jazzi suurkujudega nagu Benny Carter, Herb Ellis ja Stephane Grappelli. Tema saatjateks on olnud mitmed suurepärased improvisatsioonimeistrid Eddie Thompson, Brian Dee ja Jeff Clyne.

Elaine Delmarit võib nimetada lihvitud esinejaks, tema vokaali veatuks. Jazz on tema esimene armastus.

Hayati Kafe lauljakarjäär algas Türgis. Tema lauldud “Secretamente” tõusis Türgi Top 10-s teisele kohale ja püsis seal 10 nädalat. Kafe “avastas” üks Rootsi muusikaprodutsent, külastades Istanbuli. 1964. aastal alustaski Kafe laulmist Rootsi saksofonilegendi Carl-Henrik Norini ja tema ansambliga. Mõne aastaga tõusis ta Rootsis tuntud ja armastatud lauljaks, kelle esitused olid muusikaedetabelite tipus ning kes salvestas mitmeid heliplaate. 1974. aastal avas Kafe ööklubi “Hayati’s Café”, kus ta ka ise vahel üles astub.

Nüüdseks on Hayati Kafe rahvusvaheliselt tunnustatud laulja, kes on esinenud koos maailmatähtede Herb Gelleri, Lex Jasperi, Jigs Wighami, Chuck Findlay, Georgie Fame’i, Elaine Delmari, Jeanie Brysoniga ning Taani Raadio Big Bandi, NDR Big Bandi, The Metropol Orchestra, The Skymastersi, RIAS Big Bandi ja paljude teiste kuulsate big bandidega.

Hayati Kafe häält võrreldakse Frank Sinatra sametise tämbriga. 1995.aastal kutsuti Kafe Berliini tähistama Frank Sinatra 80. sünnipäeva. 1996–1997 andis Hayati Kafe üle 40 “Sinatra-kontserdi” koos erinevate big bandidega. 2000. aastal salvestatud heliplaati “For all we know” on nimetatud aasta parimaks vokaaljazziplaadiks.

Lex Jasper alustas klaverimängu 5-aastaselt. Konservatooriumis õppides arendas ta oma oskusi pianistina, heliloojana, arraÏeerijana ning dirigendina. Lisaks klaverile õppis ta veel trombooni ja bassi. Jasper on klaverisaatjana töötanud koos Jean “Toots” Thielemansi, Clark Terry, Jimmy Knepperi ja Stephane Grappelliga. Peale selle oli Jasper Taani koomiku Paul van Vliet’ teatri muusikaline juht ning kirjutas talle ka mõned heliteosed. Lex Jasper on töötanud õpetajana Utrechti ja Hilversumi konservatooriumides.

Jasper on olnud orkestrite “Metropol Orkest” (Taani) ning “NDR Big Band” (Saksamaa) külalisdirigent ja arranÏeerija. Lex Jasperil on ka oma trio. Tema reputatsioon jazzpianistina kasvab tänu tema originaalsele stiilile ning kaunile toonile.