Uudisteagentuurid Reuter, AP ja väliskorrespondendid levitasid uudist kiiresti edasi ning suur steriliseerimisskandaal pani Rootsi rahvusvahelisse häbiposti.

ööpäev pärast Dagens Nyheteri artiklit istusid maailma ajakirjanduse esindajad pressikonverentsil, mida pidas noor, kergelt vapustatud Rootsi sotsiaalminister Margot Wallström, kel endal väikesed lapsed. Kohal olid CNN, BBC ja kõik teised suured televisioonikanalid ning rahvusvaheliselt tuntud ajalehed. Maailma ajakirjandus oli kahjurõõmus - niinimetatud Rootsi mudel, heaoluühiskonna ideoloogia, millega Rootsi oli paljude aastate jooksul hoobelnud, sai korraliku hoobi.

"Barbaarne," ütles shokeeritud sotsiaalminister maailma ajakirjandusele ning lubas vastu enda tahtmist steriliseeritud naistele valitsuselt kompensatsiooni. Ametisse määrati komisjon, mis pidi kahjutasunõudeid läbi vaatama. Mõni aeg hiljem ilmnes siiski, et sama minister oli ühe sundsteriliseeritud naise valurahanõude tagasi lükanud. Wallström lubas, et see juhtum vaadatakse viivitamatult uuesti läbi. Pärast seda on sajad ohvrid ennast üles andnud.

Paljud naised, praeguseks juba kuuekümnendates eluaastates, on tunnistanud Rootsi televisioonis, raadios ja ajalehtedes, kui julmalt rootsi arstid nendega käitusid, kui nad noored olid, ning kuidas neid sunniti läbi tegema sundsteriliseerimist. Paljud on esinenud oma nime all, mõned anonüümselt.

Samal ajal on möllanud raevukas debatt rootsi ajakirjanduses. Kes on süüdi? Nii arstid, ametnikud kui ka poliitikud on võrdselt süüdi, kostus kõigepealt. Tõsi on siiski, et sellal oli võim sotsiaaldemokraatide käes. Tõsi on ka, et rahvusvaheliselt tuntud Rootsi sotsiaaldemokraatia peaideoloogid, praeguseks juba manala teed läinud abielupaar Alva ja Gunnar Myrdal (enne seda majandusteaduse professor ja minister) olid oma teaduslikus töös "Rahvastikuküsimuse kriis" pidanud segast kaitsekõnet "rassipuhtuse eesmärgil teostatud steriliseerimise" poolt. Seda ei öeldud artiklites otse välja, kuid lugeja võis hõlpsasti leida assotsiatsioone natside rassiõpetusega. See kõik tekitas kohutava raevu.

Sotsiaaldemokraatide ajalehe kolumnistid läksid ärevile. "Sotsiaaldemokraate loobitakse poriga," pasundas Aftonbladet. "Kõik parteid on olnud seotud steriliseerimisotsusega. Kõik olid vastutavad."

Lisaks ei olnud sundsteriliseerimine Rootsis midagi uut. Keegi oli kirjutanud sellest aastate eest ühes raamatus. 1980. aastatel tehti sellest telesaade. Kuid siis ei jõudnud see ülemaailmsesse ajakirjandusse.

Praeguseks on suurem osa püssirohusuitsust kandunud üle lahinguvälja. Süüdistused 63 000 sundsteriliseerimise juhu osas on ilmselt liialdatud. Osa neist toimus vähem või rohkem vabatahtlikult. Kuid ka kõige vihasemad kriitikud tunnistavad, et on tõestatud vähemalt 20 000 naise sundsteriliseerimine. Ja seda on tõepoolest palju.

üks tüüpiline juhtum. 22-aastane naine jääb rasedaks. Tõendis, mis on mõeldud sundsteriliseerimise kohta otsuseid tegevale komiteele, seisab "seksuaalselt pisut lodev". See noor naine steriliseeritakse oma tahte vastaselt. Ta ei saa enam kunagi lapsi.

MERT KUBU,

Stockholm