Plaadi „Ilus elu” esitluskontsert pani liigutava punkti neljapäeval ja reedel Tallinna südalinnas toimunud maikellukeste päevadele. Ja ansambli enda eksistentsile. Festivali ellukutsuja ja bändi juhtisiku Sven Kuntu asendusmeestena astusid lavale ka Meelis Hainsoo, Ardo Ran Varres, Peeter Volkonski ja Tõnis Mägi. Ja siis muidugi riiklik akadeemiline meeskoor.

Kultuurikatel on Eriti Kurva Muusika Ansamblile (EKMA) ülisobiv kontserdipaik. Nende veidi luitunud frakid ja igatsusest helendav muusika justkui nõuakski enda ümber möödunud aegade pragunevat hõngu.

Bänd sai ilusa lõpu

Eks teatav morbiidsus on EKMA-l alati küljes olnud. Kuid tundub ainult, et koos Kuntuga kadus suur osa morbiidsusele kontrasti loonud teravusest. Kuntu oli mees, kes mängis huumori, (enese)iroonia ja sotsiaalse kriitika laval välja sellise ekspressiivse teatraalsusega, et võimatu oli mitte kaasa libiseda.

Keegi külalisesinejatest ei hakanud teda matkima, see olekski tobe olnud. Volkonski ja Mägi esinesid kontserdil tuntud headuses. Selles, et EKMA kontseptsioon nende (lava)olemusega vähem klapib kui algse esilauliku Kuntu omaga, oleks alatu kedagi süüdistada. Võib-olla on see võrdlus kohatu, sest üritus tervikuna mõjus nii, et pisar silmis. Vaevalt et Volkonski esituses kõlanud loo „Kus sa käisid?” peale keegi publiku hulgast tõsiseks suutis jääda. Ja kui too veel koos kooriga käratas, et „Põrgus käisin, jumalakene!”, siis jäi ka ilmselt vähestel täiesti ehmatamata. Liigutavamaid momente oligi ehk see, kui ansambel mängis taustaks videoprojektsiooni. Just niipidi, sest seinale lasti vaigistatud heliga vana kontserdisalvestust, kus veel elus Kuntu võimles ja tegi grimasse. Sellest oleks piisanud küll, aga juhus otsustas ka peenelt kaasa mängida ja saatis pillimeeste vahele kondama ühe pisikese uudishimuliku. Põlvepikkusest inimeset piisab, et igavikulistele sisemonoloogidele kihte lisada.

RAM sobis muide EKMA-ga hästi. Võib öelda, et kadunud üliteatraalsuse kompensatsiooniks oli koor päris hea vahend.

Lõpp. Aga seistes aplodeeriva publiku käteplaksude saatel polegi ehk nii paha lõpetada ja minna.

„Ilus elu”

Esinejad: Eriti Kurva Muusika Ansambel, RAM

Külalisesinejad: Meelis Hainsoo, Ardo Ran Varres, Peeter Volkonski ja Tõnis Mägi

29. mail Kultuurikatlas