Disain olgu kogemiseks, vaatamiseks, nuusutamiseks ja katsumiseks, kuulutab Taani disainer Johannes Torpe, tänapäeva hinnatuim mööbli- ja sisustusguru. Taani on tuntud oma mugava ja kasutajasõbraliku põhjamaise disaini poolest. Enamik inimesi on arvatavasti kuulnud selliseid nimesid nagu Arne Jacobsen ja Piet Hein. Kuid tutvustamist väärivad ka uued tegijad disainimaastikul. Sadamalinn annab selleks hea võimaluse nende kümnete disainipoodide näol.

Designer Zoo

Vesterbrogade 137

www.dzoo.dk

Kahel korrusel paiknev disainerite nn loomaaed annab suurepärase võimaluse viia end kurssi disainimaailmas toimuvaga. Kaheksas avatud töötoas valmistatakse mööblit, ehteid, keraamikat, klaasi ja kudumeid. See on koht, mis kasutab ära kõiki võimalikke disainiväljundeid. Siit võib leida midagi täiesti eriskummalist kui ka täiesti tavalist igapäevast tarbedisaini.

Normann Copenhagen

Østerbrogade 70

www.normann-copenhagen.com

Vana kinomaja Østerbros on elamus omaette. Kunagises kinosaalis on nüüd disainipood. Ligi 200 ruutmeetril on välja pandud valik mööblit, lampe ja riideid. Disainipood on sisustatud nii, et selle külastus on tõepoolest rabav ettevõtmine. Normani taga seisvad inimesed on noored ja ettevõtlikud, kelle jaoks ei ole ükski idee liiga pöörane.

Ricco’s Coffe Bar

Studiestræde 24

Tahad nautida tassi capuccinot ja samal ajal ühe silmaga kiigata kuulsate disainerite loomingut? Ricco’s on kummaline kombinatsioon disainipoest ja kohvikust. Põnevat keraamikat Taani disaineritelt, alates tassidest lõpetades suurte kaussidega.

Hay Cph

Pilestræde 29–31

www.hay.dk  

Hay Cph-st leiavad endale meelepäraseid asju kiiksuga asjade armastajad. Kui mõne tavapärasest kõrvale kalduva ideega tooli teeksid teised tootjad vaid mõned eksemplarid, siis inimesed, kes seisavad Hay Cph taga, panevad sellise asja julgelt masstootmisesse.  

Christiania

Bådsmandstræde 43

www.kvindesmedien.dk  

Christianiast leiab alternatiivse disaini austaja endale koju palju huvitavat. Omapärase välimusega mööbel, lambid ja seinaplaadid on ainulaadsed.

Illums Bolighus

Amagertorv 10

www.illumsbolighus.dk

Neljal korrusel on välja pandud valik disainiklassikat. Valik on lai, alates Georg Jenseni nugadest kahvlitest kuni elliptiliste laudadeni. Pood on justkui ringkäik Taani ja muu maailma disainist. Vajaliku saab nii lastele kui ka vannituppa.

Paustian

Kalkbrænderiløbskaj 2

www.paustian.dk

Skandinaavia mööbli paremik on esindatud Paustianis. Taani suurim valik mainekate disainerite loodud mööblit, lampe ja valgusteid. Samas hoones on ka oma headuses tuntud prestii?ne restoran Paustian.

Kasutatud materjal: ajakiri Denmark 2007, internet

Kommentaar

Kai Lobjakas

disainiloolane

Teise maailmasõja järgses vaesunud, kuid industrialiseeruvas maailmas muutus esemekujundus tööstustootmisele aina laienevaks valdkonnaks, mis sai alates 50-ndatest Skandinaaviamaades, sealhulgas ka Taanis, erilise tuule tiibadesse. Disain muutus kiiresti kindlaks kvaliteedimärgiks. Esemed ja nende kujundus olid muutumas veel olulisemaks osaks inimeste maailmas. Sõjaaeg oli raske, disain oli üks viis anda edasi ideed, et teeme ise elu paremaks ja ilusamaks. Nüüd on disain muutunud loomulikuks, see ei üllata enam. Pidevalt teeb keegi kuskil midagi paremaks või midagi veel huvitavamaks. Taani disaini iseloomulik joon on kaine suhtumine ümbritsevasse ja funktsionaalsus. Tänapäevase disaini puhul on olemuslik, et kõike ei tehta ilmtingimata surmtõsiselt. Ei püüta teha midagi täiesti teistmoodi või luua midagi, mida enne ei ole tehtud.