Stuudios Eesti Telefilm toodetud telesarja “Pimedad aknad” aluseks on Lilli Prometi jutustus “Pimedate akende aegu”. 1968. aastal tehtud seriaal oli üks esimesi omasuguseid ETV-s: demonstreerimisele tuli kolm kolmveerandtunnilist seeriat.

Kahjuks hävis filmi originaalmaterjal 1976. aastal Eesti Televisiooni filmihoidla tulekahjus, säilisid ainult venekeelse heliga koopia ja kontranegatiiv. ETV algatusel asuti täna rahvusraamatukogus linastuvat telefilmi taastama, mis tähendas tavapäraselt pildi visuaalse osa restaureerimist. Mis aga osutus “Pimedate akende” puhul tavatuks, oli vajadus ka kogu filmi heliriba uuesti helindada. See ei tähendanud üksnes näitlejate teksti sisselugemist, vaid filmile ka taustamüra uuesti lisamist.

Taastamist jälgis režissöör Tõnis Kask ise, kelle juhendamisel andsid aastakümnetetaguste esinäitlejate loodud tegelaskujudele nüüd oma hääle Evelin Pang, Helena Merzin, Argo Aadli, Ott Aardam, Anne Paluver, Carmen Tabor ja paljud teised. Ka Eino Tambergi loodud originaalmuusika, mille kunagi mängis linti ERSO Eri Klasi juhatusel, tuli uuesti mängida.

Filmi esilinastus rahvusraamatukogus on kutsutud külalistele.

“Pimedad aknad”

1968, Eesti Telefilm

Režissöör: Tõnis Kask

Osades: Marianne Leover, Ada Lundver, Jaak Tamleht jpt

Taastanud ETV ja OÜ Profilm