Ingo Normet toob külalislavastajana Tallinna Linnateatri Taevalavale Tennessee Williamsi suhtedraama „Iguaani öö”.

Tennessee Williamsi tuntud näitemängu tegevus toimub 1940. aasta lämbel varasügisel mereäärses Mehhiko kolkakülas. Väikeses boheemlikus võõrastemajas kohtuvad inimesed, kelle elu on jõudnud ummikusse ja kes visklevad nüüd emotsioonide kütkeis sama meeleheitlikult nagu hotellipoiste poolt veranda külge seotud iguaan oma vabaduse eest. „Iguaani öö” kes­kendub vägagi williamslikult kahtlastele tegelastele ja nende seksuaalsuhetele, kuid lõppeb tavatult üsnagi lootusrikkalt.

Tennessee Williamsi 1948. aastal kirjutatud lühijutul põhinev näidend esietendus 1961. aastal Broadwayl. Näidendi järgi on vändatud mitu filmi, neist tuntuim on John Hustoni versioon aastast 1964, peaosades Richard Burton, Ava Gardner ja Deborah Kerr. „Iguaani ööd” on Eestiski mitmel korral lavastatud, Ingo Normet on varem näidendi lavale toonud 1976. aastal Pärnu teatris Endla.

Tennessee Williams on ka Eesti teatrikülastajale omamoodi kullaprooviga näitekirjanik. 20. sajandi üks mõjukamaid Ameerika dramaturge sündis 1911. aastal Mississippi osariigis Columbuses ja suri 1983. aastal New Yorgis. Eesnimi Tennessee on pseudonüüm, tuletatud ülikooliaegsest hüüdnimest, mis viitas tema mahlakale lõunaosariikide elanike kõnepruugile. 

Esietendus

„Iguaani öö”

Linnateatri Taevalaval

Lavastaja Ingo Normet

Kunstnik Iir Hermeliin

Osades Anne Reemann, Rain Simmul, Ago Roo, Piret Kalda, Ene Järvis, Evelin Pang, Mart Toome, Andres Ots, Priit Võigemast ja Alo Kõrve

Esietendub 13. detsembril.