Inglid ei ole filmides kuigi sagedased tegelased. Autoriteetsest Leonard Maltini filmi- ja videoleksikonist leiame 19 000 nimetuse hulgast küll üle kolmekümne teose, mille pealkirjas kohtame sõna "ingel", kuid mõeldakse ikkagi põrgu- või surmaingleid jms. Seega pole tegemist taevaste elanikega.

Siiski meenub otsekohe üks film, kus Maa peal toimuvat tulevad vaatama tõelised inglid, nimelt Wim Wendersi suurejooneline meistritöö "Taevas Berliini kohal" (1987).

Inglid inimeste keskel

Nüüd on inglite teema täie tõsiduse ja põhjalikkusega ette võtnud ameeriklane Gregory Widen oma rezhissööridebüüdis "Ettekuulutus". Wendersi filmiga seob seda lugu siiski vaid pelgalt tõik, et mõlemas tegutsevad inglid inimeste keskel. Muus osas erineb kõik nagu öö ja päev. Wideni film esindab sel juhul tumedamat poolust. "Ettekuulutus" kajastab endast müstilist thrillerit, milles autor õiendab mõnevõrra arveid jumalaga. Sügav huvi religioosse problemaatika vastu ning tarvidus kanooniliste tekstide ümbermõtestamise järele tulenevat rangest kodusest katoliiklikust kasvatusest. See on varemgi päris sageli toonud esile kahtlejaid tänapäeva usuasjade korraldatuses või isegi ateiste.

"Ettekuulutuse" proloogis ootab Thomas Dagget (Elias Koteas) preestriks pühitsemist, kuid taevas näitab talle liiga palju ja ta kaotab usu. Temast saab hoopis politseinik. ühe kummalise ja eriti jõhkra mõrvaloo uurimisel läheb tal aga vaja just varem õpitut. Nimelt selgub, et inimese välimusele vaatamata pole tapetu puhul tegemist meie liigikaaslasega. Hukkunu juurest leitakse 2. sajandist pärit piibel ja seda hakkab Tommy deshifreerima - siit võivat leida mingisuguse niidiotsa salapärase juhtumi lahenduseks.

Inglite mäss

Piibel juhib vaimuliku haridusega politseiniku juudi kabalistikasse. Selgub, et mõrvatu on hoopis ingel, ja taevas käib sõda. Peaingel Gabrieli (Christopher Walken) juhtimisel võitlevad langenud taevaelanikud jumala vastu ja kavatsevad tema loomingu, st inimkonna hävitada. Halbadele seisab vastu Kristuse välimusega ingel Simon (Eric Stoltz). Mõlemaga puutub kokku Thomas, sest võitlustander on muidugi taevast üle kandunud Maale. Politseinik saab endale abiliseks võluva õpetajanna (Virginia Madsen); sündmustikku pingestab hiljuti surnud õela koloneli laip, kelle hinge pärast inglid võitlevad. Edaspidi tuuakse loosse sisse veel indiaani müstitsism ja nõiad ning lõpuks koguni põrguvürst Lucifer ise.

Fantaasiavaegust ei saa Gregory Widenile ette heita. Pigem seda, et ühte loosse tuuakse liiga palju eriilmelist müstilist kraami. Juudi kabalistikast piisanuks täienisti. Indiaanlaste reservaati põikamine lisab tõepoolest imetlusväärseid looduspilte, samas jääb nõidadega seonduv põgusaks ja pinnaliseks liiglihaks. Ajast ja arust tunduvad olevat usulis-moraliseerivad tõeterad, =A0 la "kui on hing ja usk, siis kurat ei saa sind endale" või ahastuses taeva poole hüüdmine: kus ikkagi on jumal, kui ta inimest tema maapealsetes hädades ei aita.

Kurat inimese näo järgi

"Ettekuulutuse" teostusega võib rahule jääda. ülemäärasest ajuvabast actionist hoidutakse ja samuti pole teispoolsed tegelased kaunistatud tavaliselt neile külgepoogitava atribuutikaga. Inglid ja kurat on inimese näo ning kujuga. Selle vastu ei saa tõesti protestida. Pealegi pakutakse usaldatavat retsepti, kuidas toime tulla halbade inglitega. Maa peal ei ole nad surematud nagu James Bond.

Gregory Wideni nime tasub meelde jätta, ilmselt kuuleme temast mõne aja pärast taas. Mehe senine filmialane karjäär äratab usaldust. 1986 valmis tema stsenaariumi põhjal lavastaja Russell Mulcahy käe all film "Highlander", mis viis XVI sajandi Shotimaale ja tänasesse Ameerikasse. Surematuse küsimustega tegelev müstiline lugu ei teinud Sean Connery osalemisele vaatamata USA-s kassat, ent läks üliedukalt Euroopas ja hiljem videolevis. Viie aasta pärast tehti filmile koguni järg. 1991 jõudis kinodesse teine Wideni käsikirja alusel valminud film "Backdraft" (rezhissöör Ron Howard). Tuletõrjujatest rääkiv põnevuslugu - muide, Widen pidas kunagi pritsimehe ametit - tõusis hitiks ja Oscarite kandidaadiks.

"Ettekuulutuse" produtsendiks oli tuntud õudukate lavastaja Richard Donner. Tema enda klassikaline "Oomen" (1976), pealkiri (tähendab samuti ennet, ettekuulutust), millele hiljem lisandus kolm järge, mõjub siiski põnevama, stiilsema ja omas zhanris väljapeetumana kui Wideni lavastajadebüüt. Ainult kiita võib aga Wideni näitlejavalikut. Põhiliselt teatakse neid küll sõltumatute rezhissööride filmidest, Hollywoodi masstoodangust vähem. Walken ja Stoltz mängisid hiljuti koos näiteks Quentin Tarantino "Pulp Fictionis".

SULEV TEINEMAA