Jedi Rüütlid kasutavad võitluses Kurjuse jõudude vastu vahedat lasermõõka.

KAADER FILMIST

George Lucase tähesõjafilmide reedel Eestis esilinastuv järjekordne väljaanne ei too filmikunsti murrangut nagu seda tegi sarja esimene film 1977, kuid sarja senistel sõpradel on seal uudistamist küllaga.

Võrreldes varasemate osadega on "Nähtamatu oht" justkui kahvatum ning tegelasedki pole nii huvitavad ja meeldejäävad kui näiteks varem valminud filmides Harrison Fordi salakaubavedaja Han Solo, kes saab pärast tohutuid moraalseid kõhklusi üheks vapraks maailmapäästjaks.

"Nähtamatu oht" on pretsedent. Kultuuriloos on väga harvad juhtumid, kus paljuosaline eepiline teos algab kuskilt poole pealt, nii nagu see oli "Tähtede sõja" esimese osaga "Uus lootus", mis ilmus revolutsiooniliselt 1977. Selline käik on haruldane nii filmikunstis kui ka kirjanduses. Kas keegi kujutab ette, et Oskar Luts oleks kirjutanud kõigepealt "Tootsi pulma" ja sellele järgnevad teosed ning alles siis pöördunud "Kevade" juurde. Ilmselt on selline käik ebatõenäoline kui mitte võimatu, sest tavapäraselt käib eepikas karakteriloome koos loo käimalükkamisega.

"Nähtamatus ohus" on aga täiesti uued tegelased või siis osa tegelasi ilmub oma nooruses või lapsepõlves. Ainult kaks karakterit seovad "Nähtamatut ohtu" "Tähtede sõja" teiste osade tegelastega – robotid R2D2 ja 3-CPO.

Ometi sõlmis Lucas osava

stsenaristina ka tagurpidi hargneva loo jälgitavaks ja põnevaks, kasutades trumbina taas oma tugevat külge – disaini. Osavalt kasutatud animatsiooni tulemusena on loodud meeldejääv naljakas tegelane Jar- Jar, kes võib saada vaatajatele sama armsaks kui Han Solo vapper kaaslane karvane Chewbacca.

Ka esimestes jagudes on osatäitmisi, mis jäid teatud skeemi raamidesse, nii näiteks ei tea keegi midagi Mark Hamillist väljaspool noore tõusva Jedi Rüütli Luke Skywalkeri osa-täitmist.

"Nähtamatu ohu" suur osa rolle on jagatud Hollywoodi suurekaliibriliste tähtede vahel. Nad on pressis tunnistanud, et pidid poole jõuga täitma küllalt lihtsat eepilist joonist, mida Lucas neile peale surus.

Liam Neesoni väärikas Jedi Qui-Gon Jinn on näitleja loomebiograafias oluline ilmselt peamiselt selle poolest, et on tema kõige rohkem vaatajaid kogunud osa. Nooruslik ja rabedavõitu Obi-Wan Kenobi on

"Trainspottingu" inglase Ewan McGregori esituses noore, alles ametit õppiva rüütli võrdkuju.

Filmis mängib teisigi tähti: Natalie Portman on Kuninganna Amidala, "Pulp Fictioni" mees Samuel L. Jackson kehastab tähtsat meest Jedi Rüütlite nõukogust ja Skandinaavia filmidest tuntud Pernilla August Anakini ema.

On küll kohatu võrrelda Lucase loodud müütilist pidevalt sõdivat universumit Tolkieni fantaasiarikka maailmaga, kuid nende ühisjoon on see, et mõlemas tehismaailmas projitseeritakse jutustava elemendi kaudu suur osa inimkonna ajaloo kulgu. Lucase loodud tehismaalima vaadates saab lisaks popcorni mekile populaarsel kujul aimu inimkultuuri ajaloost.

Tähtis osa on filmides disainil. Hoolikalt kujundatud karakterites on leitud jälgi ühest või teisest ühiskonnavoolust. Nii on leitud kurjakuulutava Impeeriumi ja tema sõdalaste juurest fashistlikku sümboolikat. Jedi Rüütlite olemuses on nähtud lihtsustatud segu samuraide traditsioonist ja idamaade vaimuõpetustest. Lahingutes näidatud lennumasinates on seevastu jäädvustud lennunduse ajalugu.

Star Wars: Osa 1

NÄHTAMATU OHT

(Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace, USA 1999, Lucasfilm Ltd/ 20th Century Fox)

Lavastaja, stsenarist, produtsent: George

Lucas

Operaator: Rick

McCallum

Helilooja: John Williams

Peakunstnik: Peter Russell

Osades: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman, Jake Lloyd, Pernilla August, jt.

Esilinastub kinos Kosmos 17. Septembril

Tähesõjafilmide sõnastik

Alderaan – rahumeelne kultuuri ja hariduse keskus, Vabariigi juhi, Bail Organa ja tema adopteeritud tütre printsess Leia kodu. Esimene Surma Täht hävitab Alderaani esialgses Tähesõdade filmis, Leia hirmunud pilgu all.

Anakin Skywalker – Luke ja Leia Skywalkeri isa. Pöördub tumedale poolele ning Episood II ja III (meile veel teadmata) sündmuste tõttu hakkab Darth Vaderina Impeeriumi juhtima.

Bespin – gaasiline planeet ja Pilvede Linna, Lando Calrissiani juhitud hõljuva kaevanduskoloonia asupaik.

Coruscant – planeet, mis usutavasti asub otse universumi südames. Selle universaal-navigatsiooni kordinaadid on null-null-null. Pilvelõhkujatega täis kiilutud Galaktika linna on kogunenud Vabariigi senat ja ka legendaarne Jedi Nõukogu.

Dagobah – varjatud planeet, mille Luke Skywalker otsib üles, et leida suur jedi Yoda. Luke leiab planeedi kaetuna dzhunglite, soojärvede ja tiheda taimestikuga. Soomaailmas on tegelikult leida aga palju rohkem kui esmapilgul tundub, sest siin lõpetab Luke oma õpingud.

Droidid – robotid, R2 D2 ja 3-CPO on erinevate funktsioonidega. Koos Anakin Skywalkeri ja Pimeduse Isandaga ainsad, kes esinevad kõigis neljas siiani vändatud episoodis.

Endor – metsarohke Endor on tegelikult üks üheksast kuust, mis ümbritsevad samanimelist planeeti. See on savannide, metsade ja mägede maa, mis on sobiv elupaik mitmekülgsetele kohalikele eluvormidele, kelle hulka kuuluvad ka mõnevõrra primitiivsed karvased Ewokid, kes ehitavad oma elamud kõrgele puude vahele.

Hoth – planeet, mis on nii eraldatud, et ei ole isegi kõikidele kaartidele märgitud, milstõttu otsustab Liit planeedilt Yavin 4 siia kolida. Paik on eluks kõlbmatu.

Jedi – sõdalane, kes on sündinud Jõu tundmise andega. Õppides Jõudu oma tahte järgi kasutama, suudab Jedi Rüütel tahtejõuga liigutada esemeid, pool-lennates hüpata uskumatutesse kõrgustesse ja keskendudes ette aimata kõik oma vastase liigutused. Kasutab relvana lasermõõka. Jedisid ühendab Coruscantil asuv Nõukogu.

Jõud – antimateeria, millest koosneb kogu universum ja millele alluvad kõik elavad olendid. Jõud jaguneb heaks ja halvaks, mille järgi jagunevad ka kõik Jedi Rüütlid. Tumeda tee valinud Jedid on Impeeriumi liitlased ja põhjustavad pidevat peavalu Jedide Nõukogule.

Luke Skywalker – Episood VI lõpuks Jedi Rüütel, mõlema Surma Tähe hävitaja, üks Vastuhaku tähtsamaid liitlasi.

Leia Skywalker – Luke i õde, Vastuhakku juht, kellel on küll Jedi anded, aga pole (veel) sõdalase treeningut läbinud.

Naboo – planeet, mida George Lucas kirjeldab kui meeldivat keskklassi elupaika, rõõmsat läänelikku elupaika. Kuninganna Amidalal ja tema alamail, kes elavad Naboo pealinnas, Theedis, pole mingisugust armeed.

Obi-Wan (Ben) Kenobi – Jedi, nii Anakin kui ka Luke Skywalkeri õpetaja, Vastuhaku liitlane, sureb duellil Darth Vaderiga.

Qui-Gon Jinn – mässumeelne Jedi, kes hakkab vastu Nõukogule, otsustades hakata Anakin Skywalkerit õpetama; Ben Kenobi õpetaja.

Tatooine – koht, kus kasvasid üles nii Luke kui ka Anakin Skywalker. Luke i isa veedab oma varase lapsepõlve orjana Mos Espa tolmuses asunduses. Anakin ja ta ema Shmi virelevad romulas, mis kuulub sääse taolisele Watto nimelisele tulnukale. Olles kaugel Vabariigi keskusest koloniseerib Impeerium planeedi veidi enne Episod I sündmusi, muutes Mos Espa oluliseks kaubanduskeskuseks. Samas linnas asub ka kurikuulsa gangsteri Jabba Hutti palee.

Yavin 4 – peale pikki otsinguid leiab Darth Vader viimaks vastuhaku baasi Yavin 4-l. Impeeriumi. Luke Skywalker päästab Liidu hävingust.

Yoda – väike roheline vanamees, kelle näiliselt süütu välis-ilme taga on peidus oskus paremini Jõudu kontrollida kui keegi teine. Jedide Nõukogu liige, Luke i teine õpetaja.

Liisi Laasik

George Lucase ja "Tähtede sõja" müüt

Tähesõjafilmide autor George Lucas tunnistas, et sai "Tähtede sõja" loomise idee Akira Kurosawa samuraifilmist "Peidetud kindlus" (1958).

Lucase eepika esimene väljaanne "Uus lootus" lausa kopeerib Kurosawa "Peidetud kindluse" süzheed ja karaktereid, viies tegevuse keskaegse Jaapani asemel hoopis universumi avarustesse.

1977. aastal kõige suurema kassa korjanud film lõi disainiga, just selle kunstnikud, visuaal-efektide autorid ja toimetajad pälvisid oma töö eest Oscari. Briti Filmiakadeemia andis "Uuele lootusele" aasta filmi tiitli ning sel kevadel brittide seas korraldatud küsitlus viis Lucase töö sajandi filmiks.

1980. aastal valmis "Impeeriumi tagasilöök", mille lavastajatöö loovutas Lucas Irvin Keshnerile. "Jedi tagasituleku" (1983) lavastas hoopis Richard Margquand. Mõlemat järge saatis taas kassaedu.

Kui USA president Ronald Reagan kuulutas välja uue kosmosesse ulatuva ümberrelvastumisprogrammi, hakati seda kutsuma Lucase filmidest saadud nime järgi tähtede sõja programmiks.

Tänaseks on tähtede sõja tooted väljunud filmikunsti raamidest. Sealt pärit ainese alusel toodetakse raamatuid, mänguasju, arvutimänge, programme ja palju muud.

14. mail 1944 Californias sündinud Lucas huvitus nooruses filmi asemel hoopis rallisõidust. Tehnikahuviline poiss loobus autoga kihutamisest pärast tõsist avariid ja asus ülikooli filmi õppima.

Lucas sai kuulsaks oma esimeste filmidega THX 1138 ja American Graffiti, mis tõid suurte tähtede hulka Robert Duvalli, Richard Dreyfussi ja Harrison Fordi.

"Tähtede sõja" tulek tegi Lucasest Hollywoodi esirezhissööri. 1980. aastate alguses asus ta Indiana Jonesi sarja kallale, loovutades selle lavastamise sõber Steven Spielbergile. Lucas oli Indiana Jonesi kolme menuka osa stsenarist ja produtsent.

Jaapani-huviline Lucas lõi produtsendina 1985. aastal ka lavastusliku dokumentaalfilmi suurest Jaapani kirjanikust Yukio Mishimast.

Andres Laasik

Capriost võib saada Anakin Skywalker

Kuigi "Nähtamatu oht" alles jõudis maailma filmiekraanidele, käib juba jutt järgmise osa tegemisest, mis võib valmis saada 2002.

George Lucas alustas uue osa käsikirja kirjutamist suvel ja kogu projekt on alles algstaadiumis.

Kuigi ametlikult pole teada veel ühtegi alles kavandatava filmi osatäitjat, käivad jutud, et järgmises osas mängib Anakin Skywalkerit "Titanicuga" tuntuks saanud südametemurdja Leonardo Di Caprio. Anakin peaks järgmises osas olema umbes 20-aastane ja Di Caprio sobib oma ealt teda suurepäraselt kehastama. Samuti on ta näojoontelt väga sarnane Jake Lloydile, kes mängis poisieas Skywalkerit.

Kuna tähesõdalaste järgmise filmi osade jagamiseni on veel hea hulk aega, ei kinnita keegi Di Caprio osalust ega lükka seda ka ümber.

Kirikuisad on pahased

Mehhiko katoliku kiriku juhtkond on teravalt kritiseerinud George Lucase teost, mis mõni aeg tagasi sealmaal linastus.

Pealinna Mexico katoliiklik infoleht käsib tõsiusklikel hoiduda "Nähtamatu ohu" seansside külastamisest. Infolehes on kirjas, et "Tähtede sõja" filmid pole midagi muud kui -kultuuri mõistusevabad ja pühadust teotavad teosed.

Kirikuisad on leidnud filmist mitu pühakirja parodeerivat fakti. Nii on nende meelest Jedi Rüütlite "pühast vaimust" sündimise asjaolud filmis Kristuse sündi teotav hale paroodia. Samuti häirib usutegelasi see, et Anakin Skywalkeril on mõningaid lunastaja jooni, temast räägitakse kui tsivilisatsiooni päästjast.

Lucas ega teised filmitegijad pole süüdistusi kommenteerinud.

Uus film müüb kogu maailmas

Kuigi "Nähtamatu oht" esilinastus alles hiljuti, on film teeninud väljaspool Ameerikat juba 337 miljonit dollarit.

Selle tulemusega peab ta mööduma veel kümnest filmist, et saada Hollywoodi menukaima ekspordiartikli tiitel.

Ekspordist on teeninud "Titanic" 1,2 miljardit dollarit, "Jurassic park" 563 miljonit ja "Iseseisvuspäev" 503 miljonit. Filmitööstuse asjatundjate hinnangul on tähesõdalastel hea võimalus jõuda esikolmikusse.

Põhja-Ameerika mandril sai film 419 miljonit dollarit kassatulu.

EPL