Proovivõtteid tehti mais, põhiline töö jääb juulikuusse ja augustisse. „Esimene võttepäev algab tavaliselt kerge kaosega, sest kõik on alles kujunemas,” ütles möödunud võtete alguse kohta filmi produtsent Katrin Kissa. Võtted toimuvad peamiselt Tallinnas Koplis, Pelgulinnas ja kultuuritehases Polymer. Samas tuleks Kissa sõnul näha asju üldisemalt. „Ükski koht filmis ei kujuta otseselt iseennast ja filmi tegevustik ei toimu otseselt Tallinnas ning tegelased ei ole tallinlased.”

Filmi peategelaseks on noor intellektuaal, kirjanikuambitsiooniga mees. Veiko Õunpuu kirjelduse järgi: „Fred on megalomaania ja alaväärsustunde vahel visklev lootustandev kirjanik, kes pole veel ühtki teost lõpetanud. Ajuti nartsissistlik, samas mitte otse naeruväärne, vahel vaimukaski. Kardab enese kinnijäämist.” Eesti Filmi Sihtasutusele esitatud rahastamistaotluse sisukokkuvõttes on kirjas, et „Free Range” on lugu noorest kirjanikust, kes oma tüdruku raseduse tõttu peab väga kiiresti otsustama oma koha üle ühiskonnas, määrama oma suhte sellesse. Aga kui ühiskond ja selle institutsioonid näivad talle läbinisti baseeruvat valel ning kodanlik elu näib olevat täiesti ebainimlik ja ahistav?

Fredi kehastab Lauri Lagle. Tema elukaaslast Susannat mängib Jaanika Arum ja endist tüdruksõpra, kes tegevuses osaleb, Laura Peterson. Filmis teevad veel kaasa Denis Lavant, Peeter Volkonski, Rita Raave, Roman Baskin, Lauri Kaldoja, Markus Luik, Jan Uuspõld, Meelis Rämmeld, Anne Türnpu, Mari Abel ja teised näitlejad.

Heatahtlik ükskõiksus

Tegemist on loomingulise ideega, mis lavastaja peas juba mõnda aega mõlkunud. Filmi pealkirja „Free Range” mainib Veiko Õunpuu juba 2010. aasta alguses Rotterdami filmifestivalil antud intervjuus, kus pakub, et film jutustab „mehest, kes katsetab piire, mis tähistavad vabadust”. Rotterdamis näitas Õunpuu tollal oma 2009. aastal valminud filmi „Püha Tõnu kiusamine”, mis ongi tema viimane täispikk mängufilm.

Filmist on olnud juttu ka internetikülje Cineuropa värskes uudises, kus teost iseloomustatakse kui „optimistlikku antivesterni, võimalusest saavutada heatahtlik ja vääramatu ükskõiksus kõige maise vastu isegi siin, keset tänapäeva eurooplaste mõttetut ja kurba elu”. Cineuropa kasutab filmi pealkirja „Free Range Fred”.

Oma esimese täispika mängufilmi aluseks võttis Veiko Õunpuu Mati Undi romaani „Sügisball”. Teise mängufilmi, „Püha Tõnu kiusamise” loo kirjutas ta ise. Nüüd on tegemist algupärase filmistsenaariumiga, millel on kaks autorit. Lisaks Õunpuule noor literaat ja muusik Robert Kurvitz. Kurvitz on seni tuntud põhiliselt kui esseist ja laulusõnade autor. Ta on esinenud bändis Ultramelanhool.

Filmi ingliskeelne pealkiri on valitud tegijate sõnul kui filmi mõttega klappiv kujund­lik väljend. „„Free Range” tähendab koduloomade vabapidamisel kasvatamist, vahel kasutatakse seda ka teatava paarisuhte kirjeldamiseks,” räägib pealkirjast Kissa. „See on praeguse seisuga filmi pealkiri, maakeelset vastet alles otsime. „Vabapidamisel” tundub kuidagi kohmakas.”

Filmi meeskond koosneb suuresti Õunpuu endistest kolleegidest, operaatoriks on Mart Taniel, kunstnik Jaagup Roomet, kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Lotte Jürjendal.

„Free Range” valmib produktsioonifirmas Homeless Bob Productions. 540 000-eurose eelarvega film jõuab publiku ette kevadel 2013. Eesti Filmi Sihtasutus on toetanud nii filmi arendamist kui ka tootmist.