Et Rahva Raamat tegutseb neis ruumides juba üle 90 aasta ja on täna parima valikuga poode Eestis, ei näi Kaasikut huvitavat. Juriidiliselt võib ju le-pingutes seekord kõik korras olla, kuid ühiskond ei põhine ainult juriidilistel lepetel, vaid ka solidaarsusel, kultuursusel ja humaansusel. Neid mõisteid advokaat Kaasik ei näi tundvat, tema kaitsekõne tänases lehes tunnistab üksnes raha termi-neid. See on märk madalalau-balisusest ja metslusest. Seda enam, et Kaasik ei tunne ka Eesti raamatukaubanduse olu-korda ja müügistrateegiat, ning hindab meie raamatuturu rik-kusi pudukaupmehelikult väik-lasest seisukohast.

Küll aga huvitab Kaasiku se-gane äri väga linnakodanikke, lugejaid ja kirjanikke, kes ei ole eestlaste kultuurilukku kuuluvat poodi mingi hinna eest nõus segaste sobingute ohvriks tooma. Raamatupoe sisuliselt majast väljakihutamise suhtes on pahameelt avaldanud nii kirjastused, kirjanikud – sealhulgas Jaan Kross ja Kaur Kender – kui kogu kultuuriüldsus. Täna või-vad Rahva Raamatu kaitseks toetusallkirju anda ja Viktor Kaasiku ettevõtmise vastasest protestiaktsioonist osa võtta kõik linlased.

Nimelt toimub kell 15 Draamateatri ees rahumeelne meeleavaldus. Kogutakse allkirju poe täies mahus jätkamise toetuseks, kell 16 esinevad teatri ees kirjanikud ja raamatuarmastajad. Ürituse juhtmõte on: “Raamatupood peab jääma!”

Kogu meeleavalduse jooksul on avatud n.ö vaba ruupor, kus igaüks saab välja öelda oma arvamuse raamatupoe edasise saatuse kohta. Üritusega liitumisest ja esinemisest on andnud teada Toomas Liiv, Olev Remsu, Jürgen Rooste, Ivar Sild, Wimberg, Liisi Ojamaa ja teised.

Toetusest saab oma anda märku ka internetis aadressil: www.zone.ee/rahvaraamatueest. Allkirju kogunes sinna eilse päevaga kiirusega üle saja tunnis, teiste seas võis näha ni-mesid: Rein Ruutsoo, Udo Uibo, Piret Lotman, Jaak Prozes, Peeter Päll, Janika Kronberg, Valner Valme, Indrek Hargla, Cornelius Hasselblatt ja Ülo Kaevats.

Koopiad kõikidest toetusallkirjadest koos pöördumisega plaanitakse saata Tallinna linnavalitsusele, kultuuriministeeriumile ja riigikogu kultuurikomisjonile. Eraldi pöördumine saadetakse ka Hugo Bossi kaup-luseomanikele, et näidata, kuidas kompromiteerib siinne ettevõtja kuulsat firmamärki.

Ürituse korraldajad, Mihkel Kaevats ja Erko Valk Prussakovi-nimelisest jalgrattaseltsist on arvamusel, et raamatupoe kaotamine oleks ohtlik Eesti kultuurile: “Rahva Raamat on Eesti üks vanemaid ja kasumlikumaid raamatupoode, sealt ostetud raamatutega on kasvanud paljud 20. sajandi ja nüüd ka 21. sajandi põlvkonnad. See on Eesti meelsuse kaitsja ja hoidja,” rõhutasid nad.

Korraldajad muretsevad selle olulise maja ja veelgi olulisemate üürnike käekäigu üle. “Kutsume üles boikoteerima Hugo Bossi firmakauplust selles majas ja ükskõik millist muud äri, mis julgeb asuda rahva poolt armastatud raamatupoe asemele,” kõlab nende üleskutse.

Intervjuus Eesti Päevalehele teatas Kaasik, et tema avalikkuse survele järele anda ei kavatse. Aga kui kaua veel suhtub Eesti avalikkus rahulikult Viktor Kaasiku sugustesse hangeldajatesse, kes iseenda (või tund-matute isikute) huvides tõmba-vad ülbelt vee peale kogu rahva ühistele väärtustele?