Samal ajal teeb meie oma Eesti Nuku- ja Noorsooteater festivaliks algupärase teose, millel on Tallinnaga seotud aines. Selleks on ka sügavam põhjus: nimelt on Tallinn Treff järjekordselt seotud vanalinna päevadega.

Uus teos, millega välja tullakse, kannab pealkirja „Tuli suvi” ja on žanrilt natuke enam kui lihtsalt näitemäng. „Teos jääb kuhugi rokkooperi ja rokk-kantaadi vahele,” ütles selle lavastaja Reeda Toots. Sõnalise osa on kirja pannud Vahur Keller, muusika Ardo-Ran Varres. Keskaegse temaatikaga näitemängu hakatakse etendama Raekoja platsil. Lavastuse ruumi kujundab Vadim Fomitšev.

Tallinna linnaga seotud tegevustik jutustab all-linna ja Toompea kemplusest. Tegevusse on kaasatud lisaks linnainimestele ka kaks Tallinnaga seotud mütoloogilist tegelast: Ülemiste vanake ja Vana Toomas. Esimest korda mängitakse lustakat muusikalist lugu „Tuli suvi” Raekoja platsil Tallinn Treffi ja vanalinna päevade avapäeval, 30. mail kell 19.30.

Tallinn Treffi põhiprogrammi koostanud Vahur Kelleri sõnul on tegemist pikema perspektiiviga ettevõtmisega. Praeguse festivali kontakte on kavas hoida ja laiendada, et 2011. aastal oleks juba võimalik tulla välja kavaga, mis oleks Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna vääriline.

Üheksast metropolist

Tallinn Treffile tuleb nukuteatrit õppivaid noori sellistest kohtadest nagu London, Jeruusalemm, Krakow, Berliin, Turu, Peterburi, Jaroslavl, Vilnius ja Harkiv. Teiste seas on kuulsaid teatrikoole, nagu Berliini Ernst Bu­schi nimeline kool, kuhu omal ajal vooris inimesi Brechti-õpetust saama. Selle kooli esituses näeb klassikaks saanud John B. Piestley näitemängu „Inspektor tuleb”.

Turu kunstiakadeemia nukukunstiosakond on põnev selle poolest, et seal õpib ka eestlasi. Eestlastest ja soomlastest koosneval nukunäitlejate kursusel on valminud lavastus „Mieliteko”, mis on kokku pandud kahest rahvuseeposest: „Kalevalast” ja „Kalevipojast”. Seda etendatakse Linnateatri Taevalaval.

Festivalietenduste toimumiskohti on palju. Lisaks Nuku- ja Noorsooteatri kahele saalile ja õuele mängitakse festivalilavastusi veel Linnateatris, Hobuveskis ja Köismäe tornis, Raekoja platsil, Kanuti gildis, Von Krahlis, Katariina kirikus, Salme kultuurikeskuses ja Rotermanni kvartali õuel.

Sellele lisaks laieneb Tallinn Treff tänavu Hiiumaale. 6. juunil mängitakse nelja festivalilavastust Suursadama suveteatris.

Tallinn Treff

Nukuteatrifestival

30. maist 6. juunini

Tallinnas ja Hiiumaal